Kadın Sağlığı

Servikal Yetmezlik Nedir?

Servikal yetmezlik genellikle kanama ve ağrı olmaksızın aniden oluşan rahim ağzında (servikal kanalda) genişlemedir. Hamilelik ürünlerinin vajene atılmasıyla devam eden ve tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan bir sorundur. Gebelikte normalde serviks kapalıdır.

Kesin nedeni bilinmemektedir. Geçirilmiş cerrahi girişimler, servikal travmaya yol açabilecek doğumlar gibi nedenler servikal yetmezlik gelişmesinde suçlanan durumlardandır.

Servikal yetmezlik tanısı

Gebeliğin altta yatan neden olmadan genellikle 18-22 haftalar arasında sonlanması servikal yetmezlik tanısı koydurur. Tipik olarak kese aniden açılarak devamında bebek ve gebelik materyalleri rahim dışına ağrısız bir şekilde atılır. Serviks işlevsel olarak yetersiz olduğunda anatomik olarak anomalilik tespit edilmezken gebelik durumunda yine yukarıdaki durum oluşur.

Kramp ve ağrılar tanı koymak için diğer kriterdir. Ağrı olmaması servikal yetmezlikte tanı koydurucudur fakat özellikle rahim ağzının daha da açıldığı hallerde hafif ve bazen de şiddetli ağrılar olabilir.

Servikal yetmezlikte tedavi

Günümüzde tedavisinde tercih edilen yöntem cerrahidir. Serklaj adı verilen işlem ile serviks güçlendirilerek açılma engellenir. Bu işlem genellikle gebeliğin 13-14. haftalarında yapılır. Aktif vajinal kanama, rahim kasılmalarının varlığı, polihidroamnios (bebeğin içinde bulunduğu sıvının fazla miktarda olması) ve fetal anomali varlığı, 4 cm üzerinde açıklık olması, fetal zarların yırtılmış olması durumlarında serklaj yapılamaz. Servikal yetmezlik tanısı kesinleşmiş hastalarda serklaj uygulanması halinde gebelerin %90-95’i gebeliği miada kadar sürdürebilir.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu