Ay Ay Gebelik (Hamilelik)

8 Aylık Gebelik (29.-33. Haftalar Arası Dönem)

8 Aylık Gebelik (29.-33. Haftalar Arası Dönem)

8.ayda bebekteki değişiklikler

Hamileleiğin 30. haftasında bebek tartıda yaklaşık 1500 gramdır ve 25 cm boyundadır. Bu haftada diyafragma kasları ile solunun egzersizlerine başlar.

Hamileliğin 31. haftasında bebek erkek ise böbreklerin yanından testisler skrotuma iner, kız ise daha klitoris labiumlar tarafından kapatılmamıştır. Eğer bu haftada bebek doğarsa yoğun bakımda uzun süre kalması gerekebilir, çünkü henüz akciğerleri gelişimini tamamlamamıştır.

Hamileliğin 32. haftasında doğan bebeklerin hemen hemen tamamı yaşar ve normal bir hayat sürdürürler. Fakat bu haftada bebeğin hareketlerinin ani olarak kaybolması riskli bir durumdur, böyle bir durumla karşılaşıldığında doktora başvurulmalıdır.

8. ayda annedeki değişiklikler

Kalp hızı hamilelikten önceki hızına göre %20 artar. Bebeğin büyümesiyle karın içindeki büyük damarlara basısı varis, spider ven denilen kötü görünümlü damar veya hemoroide neden olabilmektedir. Bu sorunlar doğumun birkaç hafta sonrasında azalır ya da tamamen kaybolur.

Bu değişikliklere ilave olarak kan akışının artışından dolayı hamilelerin yarısında yüz ve göz kapaklarında sabahları şişlik görülebilir. Kan akışının artışı, hormonal nedenler ve süt bezlerinin artması ile memelerde büyüme olur.

Doğum eylemine hazırlık olarak rahim kasları da bu haftalarda yalancı doğum sancılarının hissedilmesine sebep olur. Uzun veya kısa süreli ve düzensiz ağrılar yalancı doğum ağrılarıdır, bu ağrıları anne sayamaz. Yalancı doğum ağrılarını gerçek doğum ağrısından ayırt etmek için gerçek doğum ağrısının giderek şiddet ve sıklığının artması, dinlenme ile geçmemesi, vajenden koyu kıvamlı akıntı, su gelmesi ya da kanamanın eşlik edebileceği çok önemlidir. Çünkü bu belirtiler erken doğum işareti olabilir. Uzun süreli, daha güçlü ve düzenli olan ağrılar gerçek doğum ağrılarıdır.

Rahmin idrar yolları ve mesaneye olan baskısı ile özellikle öksürme-gülme gibi durumlarda idrar kaçırma olabilir, idrar yolları enfeksiyonu riskine karşı tüm hamilelerin dikkatli olması gerekmektedir. İdrar yaparken yanma, normalden sık idrara çıkma, sırt ve karın alt bölgesinde ağrı olan hamileler hemen bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler. İdrar yolları enfeksiyonu böbreklere zarar verebilir, erken doğuma da neden olabilir.

Bu dönemde görülen ani vajinal kanama plasenta previa denilen plasentanın (bebeğin eşi) doğum kanalını kapaması durumuna işaret olabilir, ani vajinal kanama durumunda hemen hekime başvurulmalıdır. Hamilelerin çoğunda görülen üst kollar-bacaklarda, karın derisinde, kalçada görülebilen pembe, kalın çizgiler ve çatlaklar oluşabilir. Yağ ya da krem uygulamanın bu çizgilere faydası yoktur, çünkü gebelikte derideki elastik liflerin kortisol hormonu etkisiyle zayıflaması ve derinin gerilmesi nedeni ile bu çizgiler oluşur. Hamilelik sonrasında bu çizgiler bazen kaybolur, bazense izi kalır.

8. ayda görülebilecek acil durumlar

  • Rahimde kasılma
  • Vajinal kanama
  • Şiddetli abdominal ağrı
  • Yüksek ateş
  • Ateş veya kanamanın eşlik ettiği ağrı
  • Sürekli veya şiddetli baş ağrısı (beraberinde bulanık görme, bulantı-kusma olması)
  • Ateş ya da ağrının eşlik ettiği kusma
  • Vajenden bol miktarda sulu akıntı gelmesi

Bu durumlar görüldüğünde zaman kaybetmeden sağlık kuruluna başvurulmalıdır.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu