Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği hemşirelik bakım planı örnekleri, nanda hemşirelik tanıları
-
Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu ve Hemşirelik Bakımı
Son yıllarda üreme sistemi enfeksiyonlarından biri olan Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu servikal kanser ile ilişkisi açıklanmış ve HPV’nin bazı tiplerinin servikal kanser riskini artırdığı belirtilmiştir. Bu nedenle hemşireler HPV nedir?,…
Devamını Oku » -
Kanama Komplikasyonu Riski ve Hemşirelik Bakımı
Kanama komplikasyonu riski, kan volümünde bir azalma olan ya da bu yönden yüksek risk taşıyan bir bireyi tanımlar. Yüksek Riskli Populasyonlar İntraoperatif durumlar Postoperatif durumlar Herhangi bir arteriyel damarın kanülüzasyonu…
Devamını Oku » -
Pelvik Muayene Nedir? Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?
Pelvik muayene nedir ? Dış genital organların inspeksiyon ( gözle inceleme ) ve palpasyonla ( dokunarak inceleme ), vajen ve serviksin spekulum aracılığı ile pelvik organların bimanüel muayenesiyle değerlendirilmesidir. Pelvik…
Devamını Oku » -
Premenstrüal Sendrom ve Hemşirelik Bakımı
Premenstrüal sendrom menstrüasyondan ( adet kanaması) 4-10 gün önce görülen ve adet kanamasıyla son bulan davranışşal, fiziksel, ruhsal ve duygusal sorunların yaşandığı bir durumdur. Kadınların yaklaşık %30-50’si bu durumu yaşamaktadırlar.…
Devamını Oku » -
Plasenta Previa ve Hemşirelik Bakımı
Kaynak; Taşkın Lale. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, Ankara: Akademisyen Tıp Kitabevi,2014
Devamını Oku » -
Hellp Sendromu ve Hemşirelik Bakımı
HELLP Sendromu preeklambsinin bir çeşidi yada komplikasyonu olarak düşünülen yaşamı tehdit edici bir sendromdur.
Devamını Oku » -
Amniyotik Sıvı Embolisi ve Hemşirelik Bakımı
Amniyotik sıvı embolisi oldukça nadir görülen, ani ve travmatik başlayan ve sıklıkla ölümle sonuçlanan bir tablodur. Amniyotik sıvı embolisi amniyon sıvısının anne dolaşımına geçmesidir. Görülme sıklığı oldukça azdır. Amniyotik sıvı…
Devamını Oku » -
Uterus Rüptürü ve Hemşirelik Bakımı
Uterus rüptürü doğum başlangıcında ve doğum sırasında görülebilir. Tam rüptür ya da kısmi rüptür olmak üzere ikiye ayrılır. Uterus rüptüsü dendiğinde uterus kas tabakalarının tümünün ayrılması kastedilir. Vakaların çoğunda birlikte…
Devamını Oku » -
idiyopatik Trombositopenik Purpura (ITP) Ve Hemşirelik Bakımı
İdiyopatik trombositopenik purpura, nedeni tam olarak bilinmeyen, trombositlere karşı antikor gelişmesi ve bunun sonucunda da trombosit sayısının düşüklüğü ile seyreden vücutta purpura denen kırmızı renkte döküntülere neden olan otoümmin bir…
Devamını Oku » -
Memenin iyi Huylu Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı
Memenin iyi huylu hastalıkları en sık rastlananları; fibrokistik değişiklikler, fibroadenom, duktal ektazi, intraduktal papillom ve mastit olarak sıralanır. Bu hastalıklarda en sık rastalanan bulgular; kişinin eline memede kitle ve sertlik…
Devamını Oku » -
Pap Smear Testi Kime Ne Sıklıkla Yapılır?
Smear testi serviks kanserinin rastlanma sıklığına bakıldığında her kadına uygulanması gereken bir tarama testidir. Bunun sıklığı risk gruplarına göre değişiklik arz etmektedir. Amerikan Kanser Derneği kadınları serviks kanseri açısından düşük…
Devamını Oku » -
Pap Smear Testi (sürüntü testi) Nedir?
Pap smear testi, serviksin (rahim ağzını) durumunu değerlendirmek ve enfeksiyonların, kanser varlığının araştırılması için kadınlara yapılan bir tarama testidir. Kadın üreme organlarına ait kanserlerden meme kanserinden sonra en çok görülen…
Devamını Oku » -
Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)
Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) Günümüzde artan kanserlerden biri olan meme kanserlerinin önüne geçmek için düzenli meme kontrollerinin yapılması esastır. Bunun için yapılan muayenelerden biri de kadınların, evde düzenli aralıklarla…
Devamını Oku » -
Meme Kanseri ve Tedavisi
Meme kanseri meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu meydana gelen bir kanserdir. Meme dokusunun her yerinden kaynaklanabilir. Kanserinin oluşumunda genetik değişikliklerin etkisi vardır. Meme Kanseri Risk Faktörleri Cinsiyetin kadın olması…
Devamını Oku » -
Adet Düzensizliği ve Hemşirelik Bakımı
Normal bir adet döngüsü kadınlarda 28 gün sürer ve 21-35 gün arası normal olarak kabul edilir. Kanmalar 3-7 gün arası sürer. Ortalama 20-80 milimetre arası (3-4 ped) kan kaybedilir. Bunun dışındaki…
Devamını Oku » -
Hiperemezis Gravidarum ve Hemşirelik Bakımı
Sıklıkla gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma şikâyetleri görülebilir. Normalde gebeliğin başlamasıyla birlikte bulantı ve kusma şikâyetleri başlayabilir ve gebelik haftası ilerledikçe azalır. Gebelik bulantı kusmalarının en şiddetli şekline…
Devamını Oku » -
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) ve Hemşirelik Bakımı
Gebelik ürününün uterus kavitesi dışına yerleşmesine dış gebelik denir. Dış Gebelik (ektopik Gebelik) ve hemşirelik bakımı kadın doğum kliniklerinde çalışan tüm hemşirelerin bilmesi gereken bir konudur. …
Devamını Oku » -
Mol Gebelik ve Hemşirelik Bakımı
Mol gebelik, mol hidatiform: Fertilizasyondan sonra gerçekleşen süreçlerde hüzreler iki gruba ayrılır. Ebriyobalstik hücreler embriyoyu, trofoblastik hücreler amniyotik zar, plasenta vb. oluşturur. Mol gebelik trofoblastik hücre sayısının hızla artması sonucu…
Devamını Oku » -
Abortus (Düşük) ve Hemşirelik Bakımı
Fetüsün dışarıda yaşama yeteneği kazanmadan gebeliğin sonlanmasına abortus (düşük) denir. 20. Gebelik haftasına kadar ve ağırlığı 500 gr ya da altında doğum gerçekleşirse (fetüs doğarsa) bu durma düşük denir. Düşük…
Devamını Oku » -
Elektronik Fetal Monitorizasyon ve Yorumlanması
Elektronik Fetal Monitorizasyon uterin kontraksiyonlar / fetal kalp hızı ve bebeğin hareketleri hakkında bilgi verir. Uterin Kontraksiyonlar (kasılmalar) Uterus kontraksiyonları doğum objesinin (fetüsün) itilmesinde hayati öneme sahiptir. Uterus düz kas…
Devamını Oku » -
Fetoskopi ve Hemşirelik Bakımı
Fetal sağlığın değerlendirilmesinde kullanılan tanı yöntemlerinden biri olan fetoskopi ve hemşirelik bakımı hakkında bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz. Fetoskopi nedir? Fetoskopi fetüsün 2 ile 4 segmentten izlenmesine olanak sağlayarak…
Devamını Oku » -
Amniyosentez ve Hemşirelik Bakımı
Bebek bekleyen çiftlere bazı gerekli durumlarda Amniyosentez yapılması gerekebilir. Amniyosentez çiftlerde bebeği kaybetme endişesi yaşamalarına neden olan bir durumdur. Doğum ve kadın hastalıkları hemşireleri amniyosentez ve hemşirelik bakımı hakkında bilgi…
Devamını Oku » -
NST (Non Stres Test) ve Hemşirelik Girişimleri
Fetal sağlığın değerlendirilmesinde en çok kullanılan testlerden biridir. NST, eksternal elektronik fetal monitör kullanılarak uygulanır. Bu testin ana mantığı fetal hareketlerle Fetal kalp hızında akselerasyonların gelişip gelişmediğinin değerlendirilmesidir. Normal sağlıklı…
Devamını Oku » -
Fetal Variabilitede Değişiklik ve Hemşirelik Bakımı
Doğumhanede çalışan ebe ve hemşireler elektronik fetal monitorizasyon sonuçlarını yorumlayabilmeli ve olası Fetal Variabilitede Değişiklik durumlarında Hemşirelik Bakımı verebilmelidirler. Variabilite Nedir? Variabilite kısaca Fetal Kalp Hızı’nin baseline göre kısa süreli…
Devamını Oku » -
Kontraksiyon Stres Test (KST) ve Hemşirelik Girişimleri
Kontraksiyon Stres Test travayda olmayan gebeye standart uterus kontraksiyonları elde ederek Fetal kalp hızındaki değişimleri incelemek esasına dayanır. Fetal kayıp oluşmadan uteroplasental yetmezliği ortaya koymak ve hipoksik fetusları saptamak için…
Devamını Oku » -
Fetal Kalp Hızı Değişiklikleri ve Hemşirelik Bakımı
Doğumhanede çalışan ebe, hemşirelerin en sık karşılaştıkları fetal kalp hızı değişiklikleri fetal taşikardi ve fetal bradikardidir. Hemşireler Fetal kalp hızı değişiklikleri ve hemşirelik bakımı hakkında bilgi sahibi olursa erken müdehale…
Devamını Oku » -
Variable Deselerasyon ve Hemşirelik Girişimleri
Elektronik fetal monitorizasyon sırasında karşılaşabileceğimiz değişikliklerden biridir. Ebe ve hemşireler variable deselerasyon la ilgili girişimleri bilmelidirler. Ayrıca erken ve geç deselerasyon durumuyla da karşılaşabiliriz. Buradan erken ve geç deselerasyon hakkında…
Devamını Oku » -
Erken Geç Deselerasyon ve Hemşirelik Girişimleri
Elektronik fetal monitorizasyon işlemi sırasında karşımıza çıkan Periyodik Fetal kalp Hızı değişikliklerinden biri de deselerasyonlardır. Doğumhanedeki ebe ve hemşirelerin sık karşılaştığı deselerasyon la ilgili ebe ve hemşireleri uygulayacakları girişimler nelerdir? Deselerasyon…
Devamını Oku » -
Akselerasyon Nedir?
Akselerasyon fetal kalp hızındaki anlık artıştır ve 30 sn’den daha kısa sürer. Akselerasyonlar genellikle antepartum dönemde, eylemin başlangıcında ve değişken deselerasyonlarla ilişkili olarak görülür. Uterin kasılmalar ve fetal haraketlerle işkili…
Devamını Oku »
- 1
- 2