FTR
-
Çocuklarda Yutma Bozuklukları, Nedenleri ve Rehabilitasyonu
Çocuklarda Yutma Bozuklukları Nedenleri Çocuklarda yutma bozukluklarının en başta nedenleri arasında, Serebral Palsi, yüzde ve boyunda kas zayıflıkları Kullandıkları ilaçların yan etkileri dolayısıyla laterji durumunda olmaları, Yarık dudak, yarık damak,…
Devamını Oku » -
Menisküs Yırtıkları Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Menisküs Yırtıkları Nedir, Belirtileri Menisküsler dizlerde medialde ve lateralde olmak üzere 2’şer tane bulunur. Yarımay şeklinde olan bu yapılar şok emici, harekete yardımcı olma, ağırlık aktarmada görev alırlar. Menisküs diz…
Devamını Oku » -
KOAH Nedir, Evreleri, Tedavisi ve Rehabilitasyonu
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) iletici hava yollarının daralması ile karakterize ağır bir hastalıktır. Astım, amfizem ve kronik bronşit bu hastalıkta birlikte seyretmektedir. Amfizem dediğimiz rahatsızlık ise solunuma katkısı olmayan…
Devamını Oku » -
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Lateral epikondil el bileği ekstansör kaslarının yapışma noktasıdır. Bu kasların aşırı ya da yanlış kullanımı sonucu tendonların yapışma yerlerinde yırtıklar olur bunlar da o bölgede bir inflamasyona yol açar. Bu…
Devamını Oku » -
Omuz El Sendromu ve Rehabilitasyonu
Omuz el sendromu nedir?, Omuz el sendromu evreleri, Omuz El Sendromu Rehabilitasyonu Nasıl Olmalıdır?
Devamını Oku » -
El ve El Bileği Kırıkları
El ve El Bileği Kırıkları Ortezleme, El ve El Bileği Kırıkları rehabilitasyonu nasıl olmalıdır?, Travma Sonrası El Rehabilitasyonu Nasıl Olmalıdır?
Devamını Oku » -
Gonartroz (Diz Kireçlenmesi) ve Fizik Tedavisi
Gonartroz (Diz Kireçlenmesi) nedir? Gonartrozun göstergeleri nelerdir?, Gonartroz fizik tedavisi nasıl olmalıdır?
Devamını Oku » -
Donuk Omuz (Adheziv Kapsülit), Evreleri ve Rehabilitasyonu
Donuk omuz halk arasında çok görülen genellikle bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkan ancak tetikleyici birçok unsura sahip olan hastalıktır. Eklem kapsülü kalınlaşır ve orada oluşan eklemsel bozukluk sonucu ağrı…
Devamını Oku » -
Tortikolis (boyun eğriliği) Nedir? Fizyoterapi ve Rehabilitasyonu?
Tortikolis kelime anlamı olarak yan boyun diye geçmektdir. Tortikolis olan çocuklarda karşılaşılan tipik bozukluklar vardır. Boynun yana yatması, yüzde ve başta asimetri, başın bükülen tarafın karşı tarafına yatması, hasta taraftaki…
Devamını Oku » -
Kırık ve Rehabilitasyonu
Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Tüm kırıklarda kırığın tedavisinin planının oluşturulmasında meydana gelen kırığın eklem yüzeyine uzanıp uzanmaması, kırığın ayrışma miktarı, birlikte meydana gelen bağ problemlerinin olup olmaması etkin olur.…
Devamını Oku » -
Multiple Skleroz (MS) Nedir, Belirtileri ve Rehabilitasyonu
Multiple Skleroz ; beynimizdeki ve spinal yollardaki miyelin kılıfın yerini, plak denilen fibröz doku sertleşmesinin almasıdır. İlk başlardaki ataklar tamamen düzelebilir. Ama bu ataklar devam ettikçe bıraktığı özürlülük derecesi artacaktır.…
Devamını Oku » -
Topuk Dikeni ve Plantar Fasiit Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ?
Topuk dikeni, ayak kemiğimiz olan calcaneus ismini verdiğimiz kemikte fazla kalsiyum birikmesi nedeniyle oluşan kemik çıkıntıdır. Ayağımızın altında bulunan plantar fasya dediğimiz yapının iltihaplanması durumu yani plantar fasiit ile topuk…
Devamını Oku » -
Parkinson Hastalığı Nedir?, Belirtileri ve Tedavisi
Parkinson hastalığı beynimizdeki dopamin hücrelerinin dejenerasyonu sonucunda hareketlerimizde ortaya çıkan bozulmadır. Neden olan faktörler arasında çevresel faktörler, enfeksiyon, ilerleyici yaş, sigara içmeyi sayabiliriz. Parkinson hastalığı, genelde erkeklerde daha fazla görülür…
Devamını Oku » -
Fizyoterapist kimdir?
Öncelikle üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi ya da Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bölümünde dört yıllık bir Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde eğitim alan, gerekli staj bilgisi aldıktan sonra mezun olan ve diploması olan…
Devamını Oku » -
inme (Serebrovasküler Olay) ve Rehabilitasyon
Günlük yaşamda inme olarak bildiğimiz tıp dilinde ise serebrovasküler olay olarak isimlendirdiğimiz hastalıktan bahsedeceğiz. inme beynin damarsal yapısında gelişen bozukluk sonucu vücudun karşı yarısında görülen istemli hareket kaybı, duyu bozukluğu…
Devamını Oku » -
Diz Artroplastisi Nedir, Endikasyonları ve Rehabilitasyonu
Diz artroplastisi, dizde eklem iltihabına bağlı aşırı ağrısı olan kişilerde ağrıyı azaltmak ve hayat kalitesini artırma amacıyla yapılan bir ameliyattır. Genelde bu ameliyat non-operatif tedavi almış fakat ie yaramamış kişilerde…
Devamını Oku » -
Kardiyak (Kalp) Hastalıklarında Genel Ön Değerlendirme
Öncelikle kardiyak (kalp) hastalıkları çeşitlidir ve kesinlikle kalp hastalıkları akciğerden ayrı düşünülmemelidir. Yani bir kalp hastasına değerlendirme yapılacaksa mutlaka akciğeri de değerlendirilmelidir. Ancak hangi kalp hastalığı olursa olsun bir kişi…
Devamını Oku » -
Patella Femoral Ağrı Sendromu (Ön Diz Ağrısı)
Patella femoral ağrı sendromu diye adlandırılan hastalıkta öncelikle patella denilen yer diz kapağı dediğimiz kemiktir. Yani hastalığın isminden de anlaşılacağı üzere dizde ön bölgede hissedilen ağrıdır. Bacağımızın baldır kısmında bacağın…
Devamını Oku » -
Serebral Palsi
Serebral palsi 1861 yılında İngiliz ortopedist Dr.William Little tarafından bulunmuştur. Başlangıçta bu hastalığın adına ‘Little’ adı verilmiştir ve 1947 de Phelps tarafından Serebral Palsi adını almıştır. Bu hastalık günümüzde SP…
Devamını Oku » -
Down Sendromu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Down Sendromu ; insanın 21. Kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumudur. Genetik olarak diğer insanlardan farklıdırlar. Gebelik sırasında yapılan testler ile ya da doğumda tanısı konulabilir ve bu durumu…
Devamını Oku » -
DMD Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?
DMD hastalığı (Duchenne Musculer Distrofi) , kaslarımızın oluşmasında gerekli olan distrofin proteinin ya az ya da hiç olmamasından kaynaklanan bir kas hastalığıdır. Kas dokumuzda bu protein olmayınca bunun yerini yağ ve…
Devamını Oku » -
CMT Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
CMT hastalığı (Charcot-Marie-Tooth) , sinirleri çevreleyen miyelin kılıfın bozulması ile beyindeki sinyallerin kaslara düzenli iletilememesi nedeniyle, kasların iletildiği sinyal kadar çalışmasıdır. Genetik geçişli, kromozomal bir hastalıktır. Çoğunlukla proximalde sıkıntı yoktur,…
Devamını Oku » -
Doğumsal Brachial Plexus Paralizilerinde Fizyoterapi
Brachial Plexus iki kürek kemiği, kol ve omuz kaslarının hareketini ve duyusunu sağlayan periferik bir sinir ağıdır. 3 tane büyük dal halindedir. C5-T1 spinal sinir köklerinden oluşur. Hasarlanması sonucunda omuz…
Devamını Oku »