Dahiliye Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı
Dahiliye hastalıkları nanda hemşirelik tanıları, dahiliye hemşirelik bakım planları ve hemşirelik uygulamaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
-
Ateşli Hasta (Hipertermi) ve Hemşirelik Bakımı
Ateşli Hasta (Hipertermi) Normalde 36.5-37 OC olması gereken vücut ısısının normal değerinden daha yüksek olması durumuna “ateşin yükselmesi (hipertermi)” denir. Vücut ısısının çocuklarda 37.9 OC , yetişkin bireylerde 37.7 OC…
Devamını Oku » -
Selülit ve Hemşirelik Bakımı
Selülit, deriyi ve deri altındaki yağları etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Selülit en sık ayaklarda ve yüzde görüldüğü gibi vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Selülit oluşan bölgede kızarıklık, şişlik ve ağrı…
Devamını Oku » -
Basilli Dizanteri ve Hemşirelik Bakımı
Basilli dizanteri ; kanlı ve irinli ishalin görüldüğü, ateş ve baş dönmesinin eşlik ettiği ağır bir ishal tablosudur. Basilli dizanteri, Shigella adlı virüsün ağızdan vücuda girip kalın barsaklara yerleşmesi ve…
Devamını Oku » -
Kuduz ve Hemşirelik Bakımı
Kuduz, geçmişten günümüze dek tehlikeli hastalıklar arasında yerini koruyan ve köpeklerden insanlara bulaşan kuduz virüsü ile ölümcül sonuçlara yol açan bir hastalıktır. Kuduz virüsü vücuda ilk girdiğinde kaslara yerleşir ve…
Devamını Oku » -
Amipli dizanteri ve hemşirelik bakımı
Amipli dizanteri, amiplerin neden olduğu ve kalınbağırsağın tutulduğu ciddi bir hastalıktır. Tüm dünya genelinde sık görülen ve hayatı tehdit eden ölümcül bir hastalık olarak kabul edilebilir. Amipli dizanteri genellikle yiyecek…
Devamını Oku » -
Akut infeksiyöz ishal ve hemşirelik bakımı
Akut infeksiyöz ishal, barsak mukozasının mikroorganizmalar tarafından zarar görmesi sonucu oluşur. Akut infeksiyöz ishal salgınının etkeni su ve besinlerdeki mikroorganizmalardır. Akut infeksiyöz ishal olan bireyde ayrıca ateş, bulantı, kusma gibi…
Devamını Oku » -
Solunum Asidozu ve Hemşirelik Bakımı
Solunum asidozu, alveoller hipoventilasyon sebebiyle vücut sıvılarında CO2 miktarının artmasına bağlı olarak oluşan bir durumdur. Akut durumlarda böbrekler durumu hemen algılamadığı için HCO3 seviyesi değişmez. Eğer asidoz 24-72 saat sonra…
Devamını Oku » -
Derin Ven Trombozu ve Hemşirelik Bakımı
Derin Ven Trombozu (DVT) derin yerleşimli toplardamarlarda meydana gelen pıhtılaşmayı ifade eder ve önemli mortalite ve mobidite sebebidir.
Devamını Oku » -
Alzheimer Hastalığı ve Hemşirelik Bakımı
Alzheimer hastalığı nedir, risk faktörleri, belirti ve bulguları, tedavisi ve hemşirelik bakımı
Devamını Oku » -
Guillain-Barre Sendromu (GBS) ve Hemşirelik Bakımı
Guillain-Barre Sendromunun (GBS) Belirtileri ve Bulguları, Nedenleri, Hangi Hastalık GBS Gelişme İhtimalini Arttırır? Tedavisi ve Hemşirelik Bakımı
Devamını Oku » -
Serebrovasküler Olay (SVO) ve Hemşirelik Bakımı
Serebrovasküler olay halk dilinde inme veya felç olarak adlandırılan bir olaydır. Serebrovasküler olay beyin damarlarında tıkanıklık sebebi ile veya beyinde gerçekleşen kanama sonucu meydana gelebilmektedir. Ciddi bir hastalık olup mortaliteye…
Devamını Oku » -
Epilepsi Nöbeti Nedir? ve Hemşirelik Bakımı
Epilepsi hastalığı sara olarak da bilinen, beyin hücrelerinin gereğinden fazla uyarılması sonucu oluşan anormal bir elektrik boşalması durumdur. Epilepsi Nöbeti Nedir? Beyindeki bu anormal elektrik boşalması sonucu oluşan geçici olarak…
Devamını Oku » -
Hemofili B ve Hemşirelik Bakımı
Hemofili B, cinsiyet kromozomunda bozukluk olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Hemofili B faktör IX’ in eksikliğinden veya yokluğundan kaynaklanan bir durumdur. Hastalar kanama sorunları yaşayabilirler. Hemofili B Belirtileri…
Devamını Oku » -
Solunum Alkalozu ve Hemşirelik Bakımı
Solunum alkalozu, solunum hızının ve derinliğinin artması sonucunda vücuttan fazla miktarda CO2 kaybı durumudur. Kandaki CO2 oranı normalin altındadır. Akut durumlarda böbrekler hemen anlamadığı için serum HCO3 seviyesi değişmez. Kronik…
Devamını Oku » -
Multiple Miyelom ve Hemşirelik Bakımı
Multiple miyelom, kemik iliğinde bulunan plazma hücrelerinden kaynaklanan bir kanser çeşididir. Plazma hücreleri normalde enfeksiyonlarla savaşmak için antikor üretir fakat yapısı bozulan plazma hücreleri yararı olmayan bir antikor üretirler böylelikle…
Devamını Oku » -
Multinodüler Guatr ve Hemşirelik Bakımı
Multinodüler guatr, tiroit bezinde birden fazla nodül olması durumudur. Tiroit nodüllerle büyüme yapar. Multinodüler guatrın kadınlarda görülme sıklığı erkeklerdekine göre daha fazladır. İleri yaşlarda görülme olasılığı daha fazladır. İyot eksikliği…
Devamını Oku » -
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) ve Hemşirelik Bakımı
Kronik lenfositik lösemi, B lenfositlerinin anormal olarak çoğalması durumudur. Bu kontrolsüz çoğalma kemik iliği, kan ve lenf düğümlerinde görülebilir. Vücut için savunma sağlayan hücreler işlevini yerine getiremez ve vücut enfeksiyonlara…
Devamını Oku » -
Kronik Kalp Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı
Kronik Kalp Yetmezliği Belirti Ve Bulguları, Kronik Kalp Yetmezliği Nedenleri, Kronik Kalp Yetmezliği ve Hemşirelik Bakım Planı
Devamını Oku » -
KOAH ve Hemşirelik Bakımı
KOAH Belirtileri Ve Bulguları, KOAH Nedenleri, KOAH ve Hemşirelik Bakım Planı
Devamını Oku » -
Hodgkins Hastalığı ve Hemşirelik Bakımı
Hodgkins hastalığı genellikle bir, lenfositin anormal hale gelip çoğalmasıyla başlar. Bu anormalleşen hücreler sürekli olarak bölünerek daha fazla olmaya başlarlar. Hücrelerin çoğalması ile birlikte vücut enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı dirençsiz…
Devamını Oku » -
Hodgkin Dışı Lenfoma ve Hemşirelik Bakımı
Hodgkin dışı lenfoma, lenfoid kökenli bir hücrenin anormal olarak çoğalması sonucunda oluşur. Bu hücreler çok hızlı, düzensiz ve kontrol edilemez şekilde büyürler. Hastalığa sebep olan faktör tam olarak bilinmemekle beraber…
Devamını Oku » -
Hipopotasemi (Hipokalemi) ve Hemşirelik Bakımı
Hipopotasemi, potasyum seviyesinin 3,5 mEq/lt’nin altında olması durumudur. Birçok neden hipopotasemiye sebep olabilmektedir. Hipopotasemi (Hipokalemi) Belirtileri Anoreksi Halsizlik Letarji Kas tonüsünde azalma Paralizi Kabızlık Yüzeysel solunum Aritmi Kardiyak arrest Distansiyon…
Devamını Oku » -
Hipoparatiroidizm ve Hemşirelik Bakımı
Hipoparatiroidizm paratiroit bezlerinin az çalışması sonucunda yeterli miktarda parathormon salgılayamaması, böbrek fonksiyonlarının normal olmasına rağmen hipokalsemi ve hiperfosfateminin görüldüğü bir durumudur. Parathormon sekresyonun azlığından dolayı nöromüsküler bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Hipoparatiroidizm Belirtileri…
Devamını Oku » -
Hiponatremi ve Hemşirelik Bakımı
Hiponatremi, sık olarak karşımıza çıkan bir elektrolit bozukluğudur. Sodyum Na+ seviyesinin 135 mEq/L’nin altına düşmesi durumu hiponatremi olarak adlandırılır. Vücuda alınan sıvı miktarı vücuttan atılan sıvı miktarından fazladır. Sodyum yoğunluğunun…
Devamını Oku » -
Hipomagnezemi ve Hemşirelik Bakımı
Hipomagnezemi özellikle yoğun bakım hastalarında karşımıza sık olarak çıkan bir elektrolit bozukluğudur. Ölçülen testler sonucunda serum magnezyum düzeyi 1,5 mEq/lt’nin altındadır. Malabsorbsiyonlar, alkolizm gibi durumlar hipomagnezemiye sebep olmaktadır. Hipomagnezemi Belirtileri…
Devamını Oku » -
Hipokalsemi ve Hemşirelik Bakımı
Hipokalsemi, vücuda yeteri kadar kalsiyum alınamaması veya alınan kalsiyumun bazı hastalıklar sebebiyle kullanılamaması, atımının fazla olması durumudur. Serum kalsiyum düzeyi 4-5 mEq/lt’nin altına düşmüştür. Özellikle gebelik ve laktasyon dönemlerinde kalsiyum…
Devamını Oku » -
Hipertiroidi ve Hemşirelik Bakımı
Tirotoksikoz, kanda tiroid hormonlarının artması sonucunda periferik dokularda artmış tiroid hormonlarının etkileri görülür ve bireyde huzursuzluk, sinirlilik, kilo kaybı gibi durumlar oluşturan zehirli guatr olarak adlandırılan durumdur. Tiroid hormon yapımının…
Devamını Oku » -
Hiperpotasemi (Hiperkalemi) ve Hemşirelik Bakımı
Hiperpotasemi vücutta bulunması gereken potasyum miktarının daha fazlasının vücutta bulunması durumudur. Serum potasyum düzeyi 5 mEq/L’nin üzerinde olduğu durumlar hiperpotasemi olarak adlandırılır. Böbrek yetmezliği, potasyum içeren sıvıların hızlı bir şekilde…
Devamını Oku » -
Hiperparatiroidi ve Hemşirelik Bakımı
Hiperparatiroidi paratiroit bezlerinin çok çalışması sonucunda parathormonun aşırı salgılanması sonucunda osteoporoz, böbrekler de kalsiyum çökmesi gibi durumlara sebep olan bir durumdur. Paratiroit fonksiyonunda en sık karşılaşılan bir bozukluktur. Uzun süreli diyaliz…
Devamını Oku »