Adet (Regl) Dönemi

Adet Oluşumu

Kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri de adet oluşumu fizyolojisinin nasıl gerçekleştiğidir. Sağlıklı bir kadın ergenlik dönemine girdiğinde, kadınsal özelliklerinin gelişimiyle (memelerde büyüme, koltuk altı ve perine bölgesinde kıllanma) birlikte, adet (menstruasyon) görmeye başlar.

Adetin oluşmasında, kadına kadınlık özelliklerini veren ve her ay rahim içindeki duvarı gebeliğe hazırlayan iki hormon önemli rol oynar. Bunlar östrojen ve progestondur. Her ay olgunlaşmaya başlayan yumurtadan östrojen ve progesteron salgılanır. Adet oluşumunda ki aksaklıklar genellikle bu iki hormondaki yetersizlik nedeniyle meydana gelir.

Östrojen (kadınlık hormonu) Ne İşe Yarar?

  • Memelerin büyüyüp gelişmesi,
  • Kadınların kalçalarının şekillenmesi,
  • Vajinanın doğal ıslaklığının oluşması ve enfeksiyonlardan korunması için ortamın hazırlanması,
  • Dış üreme organları (Bızır ve büyük –küçük dudakların büyümesinden),
  • Kasık ve koltukaltının kıllanması,
  • Her ay rahmin iç tabakasının kalınlaşması ve kadının adet olmasına ve adet oluşumu fizyolojisine neden olur.

Progesteron Hormonu

Yumurtlama gerçekleştikten sonra geride kalan yumurta yuvasından (Korpus luteum) yaklaşık 12 gün süre progesteron hormonu salınır. Adet oluşumu ve devamı için çok önemlidir. Eğer kadında yumurta gelişmesine rağmen yumurtlama gerçekleşmedi ise progesteron salgılanmaz ve kadının adet düzeni bozulur.

Yumurtlama gerçekleşir (Her ay ortalama bir ya da bazen iki olgun yumurta hücresi oluşur) ve yumurta sperm tarafından döllenirse, adet oluşumu gerçekleşmez. Östrojen ve progesteronun gebelik boyunca düzeyi artar ve bebeğin gelişimine ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardım eder. Gebeliğin 2. ayından sonra bu hormonlar bebeğin eşi (plasenta) tarafından salgılanırlar.

Yumurta döllenmezse kalınlaşan rahim iç tabakası, östrojen ve progesteron hormonlarının kandaki seviyesinin azalması ile birlikte soyulup kanamayla dışarı atılmaya başlar. Bu kanamaya adet kanaması denir.

Adet süresi ortalama 28 günde birdir. Adetin düzenli bir şekilde olabilmesi için, beyin, yumurtalıklar ve rahim arasındaki işleyişin düzenli olması gerekir. Her kadın aynı sürede adet olamayabilir. 22-35 gün aralıklarla (ortalama 28 gün) adet görülmesi normal kabul edilir. Adet oluşumu sırasında meydana gelen kanamanın başlangıçta az, sonra miktar olarak fazla ve daha sonra azalarak bitecek şekilde olmalıdır. Bir adet kanaması sırasında kaybedilen kan miktarı 30-100 ml, ortalama 50 ml’( yarım çay bardağı kadar) dir.

Adet kanaması

Adet kanaması kirli kan değildir. Adet olduğumuz zaman dışarı atılan kan, koyu kırmızı renktedir ve pıhtı içermez. Adet kanı, rahim ağzından gelen koyu bir salgı, kalınlaşan rahim iç tabakasın ve vajinadan dökülen hücrelerden oluşur.

İlginizi çekebilir;

Adet dönemi temizlik

Adetliyken cinsel ilişki

Adet ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Adet Görmeme (Amenore) Nedir?

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Serbest T4 0.93
    TSH 0.86
    Beta HCG < 2.0
    Estradiol 103.72
    FSH 4.55
    LH 5.31
    Prolaktin 14.48
    Hocam gebelik riski var midir acaba lütfen yardim edin 🙁

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu