Adetliyken cinsel ilişki
Çiftlerin en sık merak ettikleri konulardan biri ve sordukları soru “Adetliyken cinsel ilişkiye girilir mi” dir. Konunun tıbbi açıdan önemi olduğu kadar dini açıdan da önemi mevcuttur. Bazı dinler özellikle Müslümanlıkta kesinlikle yasaklanan bu durum, bazı inançlarda serbest bırakılmıştır. adetliyken cinsel ilişki ?
İçindekiler
Adetliyken cinsel ilişki nin sakıncaları?
Adet döneminde kadınların birçoğu bel ve kasık bölgesinde ağrıdan şikâyet edebilirler. Kadının ağrısı varken cinsel ilişki yaşanması kadını rahatsız edebilir.
Adet döneminde kadındaki hormonların (östrojen ve progesteron) düzeyi azaldığı için kadında vajinal kuruluk şikâyeti olabilir ve bu da adet döneminde cinsel ilişki sırasında ağrı yaşamasına neden olabilir.
Adet kanı alkalendir ve vajinanın doğal yapısı olan asit özelliğinin değişmesine neden olur. Vajinanın doğal yapısı bozulduğu için adet döneminde cinsel ilişki kadını enfeksiyonlara yatkın hale getirir.
Vajinadan dışarıya atılan kan bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların rahatça üreyip çoğalabilecekleri bir ortamdır. Bu nedenle yaşanan cinsel ilişki sırasında vajinaya giren mikroorganizmalar kadının daha rahat mikrop kapmasına neden olur.
Adet döneminde kadınlarda cinsel istekte artış olabilir, eğer böyle bir durum varsa ve çiftler cinsel ilişki yaşamak istiyorlarsa ilişki sırasında enfeksiyonun oluşumunu önlemek amacıyla prezervatif kullanımı önerilir. Ayrıca cinsel ilişki öncesi çiftlerin banyo yaparak hem vücutlarını hem de cinsel organlarını temizlemeleri enfeksiyondan korunmak amacıyla önerilir. Cinsel ilişki sonrası temizliği de doğru şekilde yapılması gerekir.
Adetliyken hamile kalınır mı?
Kanamanın başladığı 1. ve 2.gün gebelik oluşumu açısından risk taşımaz. Ancak bundan sonraki günlerde herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan yaşanan her cinsel ilişki gebelik oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle kadın ya da erkek etkin bir korunma yöntemi (prezervatif, doğum kontrol hapı, diyafram vb) kullanılmalıdır.
Adetliyken cinsel ilişkiye girmek kısırlığa neden olur mu?
Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Bilimsel olarak ispatlanmış herhangi bir bulgu yoktur.