Çocuk Gelişimi

Bebeğin gelişimi ilk üç ay (1-3 ay)

1 Aylık bebeğin gelişimi

Bebeğin gelişimi ilk üç ay (1-3 ay) değişiklik gösterir. Bir aylık bebeğin ya da diğer adıyla yenidoğan bebeğin hareket yeteneği fazla gelişmiş değildir. 1. ayın sonuna doğru çenesini kaldırabilir. Yatay pozisyona geldiğinde başını çevirerek hareket ettirebilir. Ellerini yüzüne yakın olduğunda yumruk şeklinde tutabilir. Emme eylemini gerçekleştirebilir. Bebeğin işitme duyusu gelişmiştir. Siyah beyaz cisimlere gözlerini diker ve yüz takibi yapar. Annenin sesini diğer seslerden ayırt eder. Stres dışı ağlamaları olur. Ay sonuna doğru yetişkinlerin sesiyle gülmeye başlar. 20 cm uzaklıktaki objeleri net görebilir. Bebekler daha çok gözlere bakarlar. Bu yüzden göz teması önemlidir. Göz teması anne bebek arasındaki bağın oluşumunda etkilidir. Bebek bu ay içinde gereksinimlerini gidermeye yönelik davranışlar sergiler. İlk ilişkisini anne ya da ona bakan kişiyle kurar. Bebeğin 1. ayda fiziksel bakım ve sosyal bakım olmak üzere iki temel gereksinimi vardır. Bu ayda konuşmaya yönelik bir ses kullanımı gerçekleşmez. Ses ve konuşma olduğunda irkilme olur. Ay sonuna doğru inilti sesleri ve agu vb. sesler çıkarmaya başlar.

2 Aylık Bebeğin gelişimi

Bu ayda emme, arama, yutma, yakalama, moro, babinski, adım atma refleksleri daha belirgin hale gelirler. Bu refleksler sonraki 3-5 ay içerisinde kaybolurlar. Bu gelişimsel olarak normaldir. Bu ayda bebekler göğsünü kaldırabilir. Başarısız uzanmalar gerçekleşir. Oturur pozisyona geldiğinde başını sallayabilir. Ellerini açmaya başlar ve elle kavrama eylemini gerçekleştirebilir. Uyarı ile ağzını açar ve büyük cisimleri takip edebilir. Görsel olarak korkma duygusu gelişir. Bebek ebeveynlerini tanır. Annesine bilinçli olarak gülümser. Bebek gözü bir noktaya sabitler ve ona gösterilen oyuncak saklanınca şaşırdığı görülür. Bebek bu aylarda stresi tanır ve etrafında gerçekleşen olaylardan etkilenir. Seslere tepki vermeye başlayan bebek, harf benzeri sesler çıkarır.

3 aylık bebeğin gelişimi

Yüzüstü pozisyona geldiğinde ön kolun üstünde hareketlenir ve sağa sola sallanır. Ellerini birleştirebilir ve kavrayabilir. Objeleri itebilir. Sırt üstü cisimleri takip edebilir, yüze uzanabilir, ellerini ağzına götürebilir, odaya giren kişiyi gözleriyle takip edebilir. Bu ayda kişileri ayırt edebilir. Ekşi gıda yüksek ses gibi etkilere iğrenmeye yönelik mimikler göstermeye başlar. Konuşma seslerini algılayan bebek, bu sesleri diğer seslerden ayırabilir. Konuşanları ayırt ettiği gibi ebeveynlerinin seslerini de ayırt edebilir. Seslerin kaynağı onun ilgisini çeker ve kaynağa bakar. Konuşulunca ses çıkarır ve kıkırdar.

Bebeğin Gelişimi İlk Üç Ay (1-3 ay) ebeveynler tarafından bilinmelidir. Bebek bakımında bebeğin büyüme ve gelişmesinin takip edilmesi de yer alır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu