Varis Tedavisi
Varis tedavisi nde, öncelikle hastalığa neden olan risk faktörlerinin ayırt edilmesi, kilo verilmesi, sigaranın bırakılması, aşırı ayakta kalma ve aşırı oturmaya önlem alınması gereklidir. Varislerin başlangıç dönemlerinde sadece koruyucu önlemlerin alınması ve varis çorabı kullanımı yeterli olacaktır. Ödem azaltıcı ve vasküler (damar) tonüsunü artırıcı ilaçların kullanımı da yararlı olacaktır. Varislerin tedavisinde, ilerleyen tablolarının tedavisi için kullanılan bazı yöntemler vardır.
Bunlar:
Stripping (Varis Ameliyatı): Varisli olan damarın cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Hastanede ameliyathane koşullarında spinal veya genel anestezi kullanılarak yapılır. Kasıkta ve ayak bileğinde olan küçük bir kesinin dışında vücutta kesi olmaz. Bütün damar alınır. İşlemden sonra hastalar bir gün hastanede yatabilirler ya da aynı gün içinde taburcu olabilirler. İşe ve normal hayata dönüş yaklaşık bir hafta sonra mümkün hale gelir. İşlemden sonra bir ay boyunca varis çorabı giyilmesi önemlidir.
Skleroterapi: İnce bir kateter yardımıyla varisli alandaki damara girilerek kimyasal özel bir madde enjekte edilmesi işlemidir.
Pake eksizyonu: Bu yöntem, ana damarın normal olduğu ve yüzeyel bölgesel varisler varsa tercih edilir.
Kronik venöz yetmezlik (Toplardamar yetmezliğine bağlı olarak ayaklarda oluşan yaralar): Bu yaralanmaların nedeni çoğunlukla derin toplardamarlardaki sorunlardan kaynaklanır. Bu derin damar kapakçıklarındaki bir yetmezlik sonucu kirli kan akımı derinden yüzeye yönlenir. Bu şekilde toplardamar basıncı artar. Bu da ayak bileğinde yaraya sebep olur. Bu yaralar sık sık açılıp kapanabilir veya bir defa açıldıktan sonra kapanmayabilir. Merhem ve özel sargılar yardımıyla uzun süreli olarak yapılan tedaviye hastaların bazıları yanıt verir. Bazı hastalarda da yaraların tekrarlaması görülür. Böyle durumlarda derin damarlar ile yüzeyel damarlar arasındaki bağlantı damarlarına kesiler yapılarak yok edilir. Bu işlemden sonra yaralar %70-80 oranında yok olur ve nüksetme olasılığı düşüktür.
Endovasküler ablasyon: Varis ameliyatının kateter vasıtası ile yapıldığı bir işlemdir. Ayak bileğinden ince bir kateter ile varisin olduğu damara girilir. Isı ve lazer enerjisi yardımıyla varisli damar boydan boya yakılır ve varisli alanın söndürülmesi sağlanmış olur. Bu yöntem yeni olduğundan uzun süreli olan sonuçları henüz bilinmemektedir.
Varis tedavisinin şekline varisin evresine ve hastada yarattığı rahatsızlığın düzeyine göre karar verilir.
Lale