Makyaj Temizleyiciler ve Çeşitleri
Kozmetik ürünlerini ciltten temizlemek için makyaj temizleyiciler kullanılır. Makyajı temizlemekle birlikte, gün içinde cilde yapışan tozlardan, ölü deriye kadar temizler ve cildi canlandırırlar. Makyaj uygulaması yapılmayan günlerde de cildin sağlığı ve temizlenmesi için kullanılmalıdır.
Makyaj Temizleyiciler Nasıl Seçilir?
Makyaj temizleyiciler de kozmetik ürünleri gibi cilde uygun seçilmelidir. Bir ürünü kullanmadan önce özellikle cilt türü iyi bilinmeli, ona göre tercih yapılmalıdır.
Hassas kuru ciltler için saf su ve yağdan (bitkisel) oluşan ürünler kullanılmalıdır. Yağın içinde az miktarda dağılmış su olan karışımlar tercih edilmelidir.
Normal veya yağlı ciltler için ise tam tersi su içinde az miktarda yağ olan karışımlar tercih edilmelidir.
NOT: Yağ-su karışımı ürünler, bekledikleri yerde ayrıştığı için kullanılmadan önce mutlaka çalkalanmalıdır.
Makyaj Temizleyici Çeşitleri
Krem sabun şeklindeki temizleyiciler: İçeriğinde kendine özgü asitli bir yağ vardır. Yüz nemlendirildikten sonra uygulanır. Köpürtülerek uygulanır ve bol su ile durulanarak arındırılır. Krem sabun şeklindeki makyaj temizleyiciler özellikle yağlı cilde sahip olanlar için en uygun tercihtir. Fakat aşırı temizleyici özelliği olduğundan her gün kullanılmamalıdır.
Pelte şeklindeki temizleyiciler: Akıcı ve yağsızdır.
Süt şeklindeki temizleyiciler: Üç ayrı kıvamda bulunabilirler. Bunlar yarı akıcı, katı ve akıcıdır. Genellikle içeriklerinde bitki özü bulunur. Durulandığı zaman kaygan ve yumuşak bir deri oluşturan killi sütler de vardır.
Krem şeklindeki temizleyiciler: İçeriğinde su olan ve olmayan çeşitleri bulunan temizleyicilerdir. Genel olarak mikrop öldürücüdürler. Krem şeklindeki temizleyicilerden bazıları parmak uçlarını nemlendirerek uygulanır. Genel olarak deri ile temas ettiklerinde sıvılaşırlar. Kızarıklık ve tahriş gibi sorunları ortadan kaldırıp cildi yumuşatırlar.
Bez/mendil şeklinde temizleyiciler: Makyaj temizleme bezleri daha çok ıslak mendik paketi gibi paketlerde olur. Tekli ve çoklu paketlerde bulunabilirler. Önerilen yalnızca bir mendil kullanılarak temizlenmesi değildir. Kozmetik ürünlerindeki bakteriler göz önünde bulundurulmalı ve bölgelere ayırarak birkaç mendil ile temizlenmelidir.
Makyaj temizleyicilerin cildin her bölgesine uygulanabilen çeşitleri olduğu gibi daha özel çeşitleri de vardır. Özellikle göz makyajı gibi hassas deriye yapılan makyajları silmek için göz makyajı temizleyicileri vardır.
Kozmetik ürünlerinin güzel görünüm kazandırdığı kadar zararları da vardır. Bu nedenle mutlaka temizlenmelidir. Ciltte yaralara veya kalıcı hasarlara sebep olabilir. Kozmetik ürünlerinin temizlenmemesi durumunda karşılaşılabilecek sorunlar için Makyajla Uyumanın Zararları adlı yazımıza göz atabilirsiniz.