Beslenme Diyet

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Havaların soğumasıyla, sararan ağaç yapraklarına bakılırsa kış ayı yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. Kalın kabanlar, botlar yani kısaca kışlıklar giyilmeye başlamışken beslenmemiz nasıl olmalı? Neler tüketmeliyiz? Kilo almamak için neler yapmalıyız? Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Öncelikle kışın vücut direncimiz düşecektir ve bununla birlikte hastalıklar da başlayacaktır. Artan soğuk havalara karşı hasta olmamak için C ve A vitamini içeriği yüksek olan besinler tüketmeliyiz. Peki, bunlar nelerdir? Öncelikle narenciye meyveleri diye adlandırdığımız: mandalina, portakal, limon ve greyfurtta yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden bu meyvelerin özellikle tüketilmesi gerekiyor. Fakat greyfurtun özel bir sebebi vardır. Tansiyon ilacı, diyabetik ilaç ve depresan ilaçları alanların greyfurtu tüketmesi, ilaç ve meyvenin kötü yönde etkileşiminden dolayı önerilmez.  Bu meyveleri suyunu sıkarak tüketecekseniz eğer içerisindeki vitamini kaçmadan tüketmeniz gerekmektedir. C vitamini sadece bu meyvelerde yoktur. Maydanoz, tere, ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmaktadır. Kış sebzeleri olan lahanagillerden: karnabahar, brüksel lahanası, lahanada da bu vitaminlerden bulunmaktadır. Bu sebzeleri tüketirken bıçakla daha az temas ettirmeli, buharlı pişirme yapılmalı veya haşlama usulü ile pişiriliyorsa suyu dökülmemeli, böylece içerisinde bulunan vitaminleri gitmemiş olur. Sizlerde en iyi şekilde vitaminlerden yararlanmış olursunuz ve böylece hasta olma oranınızı düşürürsünüz.

Su İçilmeli…

Kış aylarında havanın soğumasından dolayı, susamanız çok fazla olmayacaktır. Bu sebeple su içme oranları düşecektir. Ayrıca gün içerisinde tüketilen kahve, çay ve bitki çayları su içmenize engel olacaktır. Su içmeyi unutmamalı ve gün içerinde kahve yerine daha çok bitki çayları tüketilmelidir. Su içmeyi sevmiyorsanız aromalı tüketebilirsiniz. Mesela suyun içerisine limon, nane, salatalık, çubuk tarçın, nar ve birçok meyveden koyarak suyunuzu lezzetlendirebilirsiniz.

kış aylarında

Fazla Yağlardan Kaçınılmalı…

Soğuk havalarda kimse dışarı çıkmak istemez ve bu sebeple hareketsizlik oluşur kış aylarında. Yediğimiz kızartmaların, yağlı yemeklerin sonucu kilo alma ile sonuçlanıyor. Oysaki kış sebzelerini sağlıklı yollardan tükettiğimizde ve hareketsizliğimizi minimum dereceye indirdiğimizde kilo alma gibi bir problemle karşılaşmayacaksınız. Her zaman olduğu gibi azar azar ve sık sık beslenilmeli, ara öğünleri ihmal etmemeliyiz. Ceviz, fındık, badem ve fıstık gibi kuru yemişlerden gün içerisinde belirli miktarlarda tüketerek vücut için gerekli yağları da almanızda yarar vardır. Böylece sağlıksız beslenmemiş ve kilo almamış olursunuz.

Erken kararan hava bizlerin erken yemek yememizi ve yatana kadar tekrar tekrar yemek yememize neden olacaktır. Bu sebepten dolayı bizleri tok tutmaya yarayan besinlerden tüketmeniz yatıncaya kadar sizi tok tutmaya yarayacaktır. Bu gıdalar: tam tahıllı ürünler, posa yönünden zengin meyve ve sebzeler, hem şekerinizi dengede tutarak açlık hissi oluşmamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bu gıdalar, bağışıklık sisteminizde oluşabilecek kabızlık, bağırsak sorunları ve şişkinliğe engel olacaktır. Kabızlık en çok kış aylarında hareketsizlik ve az su içimine bağlı olarak oluştuğu için bu gıdalar yardımcı olacaktır.

Kasım, ocak, şubat derken bir bakarsınız kış bitiverir. Ve kış aylarından kalan sizlere fazla kilolarınız olmasın. Bu sebeple yazılanları dikkate almanızı, sağlıklı günleriniz olmasını dilerim…

Diyetisyen Hande Şükran Toparlı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu