Kendi Kendine Meme Muayenesi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre;5 yaşından sonra, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ilk üç ölüm nedeninden birisinin kanser olduğu, dünyada her yıl 6.4 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıktığı ve 4.8 milyon kişinin kanser nedeni ile öldüğü belirtilmektedir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi,meme kanserinin erken dönemde farkedilmesinde ve tanılanmasında çok önemli bir yere sahiptir. Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, unutulmamalıdır ki erken tanıda tedavi edilebilen bir hastalıktır.Kendi kendine meme muayenesi;meme ve çevresindeki bölgeyi,olağan dışı kitle, şişlik ve şekil değişikliklerini belirleyebilmek için düzenli aralıklarla kişinin kendi başına kontrol etmesi demektir.Her kadının gerçekten kolayca uygulayabileceği, ekonomik ve aynı zamanda çok kolay bir yöntemdir.
ERKEN TANI SİZLERİN ELİNDE!
Memedeki kitlelerin %80’i iyi huylu olmasına rağmen, bu muayene tehlikeli olabilecek kitlelerin farkedilmesinde hayati bir rol oynamaktadır.Meme dokusunu daha iyi tanıyabilmek ve değişiklikleri fark edebilmek için, kendi kendine meme muayenesi’nin düzenli aralıklarla yapılması, kişilerin bu konuda istekli olması, muayene tekniğini iyi bilmesi gerekmektedir.
20 yaşından itibaren her kadın, her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Yaşam boyu ayda bir kez yapılmaya devam edilmelidir.Meme muayenesi için en uygun zaman, memelerin hassas olmadığı, adetin bitiminden 3 veya 5 gün sonrasıdır. Menopoz dönemindeki kadınlar her ayın sabit bir günü (her ayın birinci ya da sonuncu günü gibi) düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
Kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadın, kısa bir süre sonra kendi meme dokusunu tanıyarak memesinde oluşan herhangi bir değişikliği hemen farkedebilecektir.
Meme muayenesinde farkedilen her kitle kanser değildir fakat kitle fark edildiğinde zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Meme Muayenesi
1.Meme muayenesi yaparken bir aynanın önünde durmanız sizin göremediğiniz farklılıkları aynadan görebilmeniz için yararlı olacaktır.
2.İlk olarak ellerinizi başınızın arkasında birleştirerek ve aynaya bakarak,memelerin simetrik olup olmadığına,renk değişikliğine ve daha sonra meme ucunda akıntı,çukurlaşma,buruşma ya da kabuklaşma gibi normal olmayan bir durum olup olmadığına bakmalısınız.
3.Daha sonra eller bele konularak,bir kez daha aynı incelemeleri yapmalısınız.
4.Sonra yatarak muayeneye yapılmalıdır. Muayeneye önce sağ memeden başlanır. Sağ el başın arkasına yerleştirilir. Sol elin 2-3 parmak ucu ile meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir.
5.Sol meme de aynı şekilde değerlendirilir.Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltı da aynı şekilde dairesel hareketlerle kontrol edilir.
Yazıda regl döneminden 2-3 gün sonra yapılacağı yazılmış.Ben regl döneminden önceki hafta , regl dönemindeki hafta ve dönem bittikten sonraki hafta kontrol edilmesi gerektiğini biliyorum.Bir ajandaya iki daire çizerek belirtilen dönemlerde elinize gelen ya da hissedilen farklılıkların çizimde işaretlenmesi , böylece haftalık takibin yapılması ve vücudu daha iyi tanıma gerçekleştirilmesi sağlanmış olacak.Ekleme yapmak isteyen olursa yazmanızı isterim.Sağlıklı günler :))