Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği

Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)

Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)

Günümüzde artan kanserlerden biri olan meme kanserlerinin önüne geçmek için düzenli meme kontrollerinin yapılması esastır. Bunun için yapılan muayenelerden biri de kadınların, evde düzenli aralıklarla kendilerinin yaptığı kendi kendine meme muayenesidir.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nedir Neden Yapılır?

Bu muayene; memede şişlik, yumru oluşumu, kalınlaşma gibi kanser belirtisi olabilecek bulguların; kişinin kendi başına memesini kontrol etmesiyle tespit etmesi ve herhangi bir anormal durum varlığını anlaması için yaptığı muayenedir. Memedeki kitlelerin çoğunluğu (%80) iyi huylu olmasına rağmen tehlikeli olabilecek değişikliklerin farkedilmesi erken teşhis sağlayacaktır. Bu muayenenin düzenli aralıklarla yapılması kanserler ve diğer meme hastalıklarının ileri evrelere ulaşmasında önleyicidir.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Meme muayenesinin 20 yaşında sonra düzenli olarak ve her ay yapılması esastır. Böylece kişi, kendi meme dokusuna ve kıvrımlarına alışır ve değişiklikleri kolay fark eder. Âdeti düzenli olan kadınlar için adet kanamasının bitiminden 3 ya da 5 gün sonra meme muayenesi yapılmalıdır. Menopozda olan kadınların ise her ayın aynı günü olması şartı ayın herhangi bir günü meme muayenesi yapması gerekir. Belirlenen bu günün kişinin kolay hatırlayabileceği bir tarih olması unutmamsı için etkili olur.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır

  • Öncelikle iyi aydınlatılmış bir ortamda bel üstü çıplak, kollar yanda olacak şekilde ayna karşısına geçilir ve memeler gözlemlenir. Memeler eşit büyüklük ve şekilde olmayabilir. Bu durum göz önünde bulundurulur. Kollar serbest olarak yanlardayken memenin dokusu, şekli, büyüklüğü ve cildinde normal dışı bir farklılık olup olmadığına bakılır. Bu farklılıklar; memede renk değişimi, içe çöküklük, ciltte büzüşme ve memede hassasiyet ve ağrının olması olarak sıralanabilir. Meme başında soyulma, yönünde değişiklik ve renk değişiminin olup olmadığı araştırılır (1).
  • Sonraki aşamada eller başın arkasında birleştirilir. Sağa ve sola dönerek memelerin dış yüzeyinin kontrolü yapılır (2).
  • Meme ucunda akıntı olup olmadığının kontrolü yapılır. Bu işlem için işaret ve başparmağı areolaya (meme başının çevresi) yerleştirilir ve meme başının bitişine doğru çekilir. Akıntı varlığı kontrol edilir.
  • Daha sonra eller kalçaya konulup sıkıca bastırılır. Burada amaç memenin altındaki kasların sıkıştırılmasıdır. Burada sağa ve sola dönerek memelerin dış yüzeylerine bakılır (3).
  • Bu şekilde öne doğru eğilip, omuz ve dirsekler öne doğru döndürülerek meme kasları sıkıştırılır. Dış hatlarda ve meme şeklinde bir değişiklik olup olmadığına bakılır.
  • Ayakta iken bir el yukarda diğer el ise yukarıda olan elin koltuk altı muayene edilir. Köprücük kemiğinin üstü ve altı da muayene edilir (5).
  • Aynı işlem düz bir zeminde omuzlar katlanmış havlu ya da yastıkla desteklenip yatarak yapılır (4).
  • Ayakta ve sırt üstü yatarken meme bir elle meme desteklenip diğer elle meme alt sınırı ile köprücük kemiği arasında meme muayenesi yapılır. Bu muayene yukarıdan aşağı, dairesel ya da dıştan içe doğru yapılır. Muayene esnasında serçe ve başparmak haricindeki 3 parmağın ucu kullanılır ve muayene orta şiddette bastırılarak gerçekleştirilir (6).
  • Aynı zamanda parmaklar düz olarak doğrudan meme başının üzerine yerleştirilir. Meme başının çevresinde değişikliğin olup olmadığı hissedilir ve yavaşça içe doğru bastırılır. Bu esnada meme başı kolayca hareket ediyor olmalıdır.

Hastaneye Başvurulması Gereken Durumlar Nelerdir?

  • Bir adet döngüsü buyunca geçmeyen, memede ve koltuk altında sertlik ve şişliğin varlığı.
  • Memede diğer alanlara bakıldığında farklı olarak görülen bir alanın olması.
  • Memenin şeklinde ve boyutlarında değişikliğin olması.
  • Meme ucundan gelene kanlı ya da berrak bir akıntının olması.
  • Meme ucunda veya memenin tamamında kızarıklığın olması.
  • Meme derisinin bir bölgesinde mermervari görünümün olması.
  • Memenin buruşuk, içe çöküklük, enflamasyonlu ve yanık gibi bir görünümünün olması.

                                                                                                                                   Elif Şahin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu