Hemşirelikte Uygulamalar
-
Nazogastrik Sonda Uygulaması
Nazogastrik sonda uygulaması, çok sık kullanılan bir uygulamadır. Peki, nazogastrik sonda ne demek? Plastik veya silikondan yapılan kateterin, burun deliğinden sokulup yemek borusundan geçirilerek midenin içine yerleştirilmesi işlemine nazogastrik sonda…
Devamını Oku » -
Florence Nightingale Çevre Teoremi
Florence Nightingale 1820 yılında İtalyada britanyalı varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Anklikan inancıyla büyüdü ve tanrının onu hemşire olarak çağırdığına inandı. Bu çağrı ona 1837 şubatta Embley Park’ta…
Devamını Oku » -
Neuman Sistemler Modeli Nedir
Betty Neumanın Sistemler Modeli hemşireliğe holistik ve sistem temelli bir yaklaşım kazandırır. Neuman, insanı tüm değişkenler tarafından etkilenen bütüncül bir varlık ve bir açık sistem olarak tanımlamaktadır. Bu teori hastanın…
Devamını Oku » -
Nazogastrik Sonda Takma İşlemi Nasıl Yapılır?
Nazogastrik sonda, acil müdahale gerektiren ameliyatlarda ve erken postoperatif dönemde mide içeriğini boşaltmak, bilinci kapalı hastada aspirasyonu önlemek ve beslenmeyi sağlamak, yoğun bakımda yatan hastaların büyük çoğunluğunda tedaviye destek sağlayıcı…
Devamını Oku » -
Hemşirelikte Kanıta Dayalı Uygulamalar
Günümüzde, teknoloji ve iletişim alanında yaşanan hızlı değişimler, bilgiye erişim hızını arttırmış, bu durum beraberinde bilimsel alanda yaşanan hızlı değişimleri ortaya çıkarmıştır. Özellikle 1960’lı yıllardan sonra sağlık bakım maliyetlerinde görülen…
Devamını Oku » -
Vastus Lateralis Ve Rektus Femoris Kaslarına Enjeksiyon Uygulama
Bu kaslara yapılan enjeksiyon femorel bölge enjeksiyonudur ve genellikle 3 yaşın altındaki çocuk ve bebeklerde intramüsküler yoldan ilaç uygulamak için kullanılır. Femoral Bölge Enjeksiyonunun Özellikleri Nelerdir ? Femoral bölge enjeksiyonunda…
Devamını Oku » -
Ventrogluteal Bölgeye Enjeksiyon Uygulama
Ventrogluteal bölge gluteus medius ve gluteus minimus kaslarını içine alan intramüsküler enjeksiyon bölgesidir. Hemşireler tarafından alışılmadık bölge olması ve çoğu hemşirenin ventrogluteal enjeksiyon hakkında bilgi sahibi olmaması nedeniyle az kullanılan…
Devamını Oku » -
İdrar Sondası ve İdrar Sondası Yerleştirme İşlemi
İdrar sondası, kişinin miksiyon ihtiyacını karşılayamadığı ameliyat ve ameliyat sonrası dönemde, kesin yatak istirahatinde; bilinç düzeyinde bozulmaya bağlı mesane sfinkterinin kontrol edilemediği durumlarda ve birçok durumda kullanılır. İdrar sondası yerleştirmenin…
Devamını Oku » -
inhalasyon yolu ile ilaç uygulama
inhalasyon yolu ile ilaç uygulama, ilacın gaz ya da buhar şeklinde kişiye uygulanmasıdır. Bu tür ilaç uygulamalarında ilaç solunum yolu ile kan dolaşımına geçmektedir. İnhalasyon yolu ile ilaç uygulamasıyla en…
Devamını Oku » -
Endotrakeal Entübasyon Uygulaması
Endotrakeal entübasyon, kişinin solunum yapmaya zorlandığı durumlarda soluk yolunu açmak, solunuma destek sağlamak amacıyla trakeaya (soluk borusuna) bir tüp yerleştirme işlemidir. Endotrakeal entübasyon hangi durumlarda yapılır ? Anestezi uygulamalarında ve…
Devamını Oku » -
Ekg Yorumlanması
EKG, kalp kasının (miyokard) sinirsel iletim sisteminin elektriksel faaliyetlerini incelemek üzere deriye yerleştirilen elektrotlardan alınan iletinin EKG cihazı tarafından kağıt üzerine işlenmesidir.Kalp-damar hastalıklarının tanısında EKG en çok kullanılan laboratuar yöntemlerindendir.İnvazif…
Devamını Oku » -
EKG (Elekrokardiyografi) Nasıl çekilir ?
EKG nasıl çekilir ; EKG çekimi kalp hastalıklarının teşhisinde önemli bir yere sahiptir. Kişiye radyasyon maruziyeti olmadığı ve herhangi bir ilaç uygulaması yapılmadığı için kalp hastalıklarını tanılamada en çok kullanılan…
Devamını Oku » -
Periferik Venöz Kateterler (PVK)
İntravenöz (IV) yol, hastaneye başvuran kişilerde en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu sebeple damar yolu açma hastanede en sık uygulanan girişimler arasında yer almaktadır. İntavenöz (IV) Yol Hangi Amaçlar…
Devamını Oku » -
Islak Pansuman Uygulama
Islak pansuman yarayı nemli tutmak, yaranın hızlıca iyileşmesini sağlamak ve enfeksiyondan korumak için yapılan pansuman çeşididir. Islak pansuman iki saatte bir değiştirilmelidir. Islak Pansuman Malzemeler Nonsteril eldiven Steril eldiven Hipoallerjik…
Devamını Oku » -
Nazal Kanül Ya Da Maske İle Oksijen Uygulama
Oksijen tüm vücut hücrelerinin canlılığını sürdürebilmesinde hayati öneme sahip bir gazdır. Bu işlevlerini yerine getirebilmesi için hücrelere oksijenin ulaşması gerekir. Bunun için vücutta birçok fizyolojik olay devreye girer. Oksijen akciğerlerimiz…
Devamını Oku » -
Vajinal Yol İle İlaç Uygulama
Vajinal yol ile ilaç uygulama, ilacın kişiye vajinal yoldan verilmesidir. Bu işleme vajinal aplikasyon adı da verilmektedir. Vajinal yol ile uygulanan ilaç türleri genellikle vücut sıcaklığında kendiliğinden erir. Bu sebeple…
Devamını Oku » -
Rektal Yol İle İlaç Uygulama
Rektal yol ile ilaç uygulama, ilacın kişiye rektal yol ile verilmesi demektir. bu işleme rektal aplikasyonda denilmektedir. Rektal yol ile alınan ilaçlar lokal veya sistematik etki gösterebilirler. rektal yol ne…
Devamını Oku » -
Yara Yıkama (Yara İrrigasyonu)
Yara yıkama, amaç yara içindeki yabancı cisimleri uzaklaştırmak, yaradaki nekrotik dokuyu ve eksudayı uzaklaştırmak ya da yaraya ilaç uygulamaktır. Steril veya bazı kronik yaralarda temiz teknikle yapılır. Yara Yıkama Malzemeler…
Devamını Oku » -
Postüral Drenaj ve Uygulama Basamakları
Postüral drenaj uygulamadaki amaç yer çekimi yardımıyla akciğerlerdeki sekresyonun drenajının yapılmasıdır. Ventilatöre bağlı hastada ya da spontan solunumda akciğerlerin tüm bronş ve bronşiollerini sekresyondan temizlemek, akciğer kapasitesini arttırmayı ve iyileşme…
Devamını Oku » -
Vücut ısısını ölçme
Vücut ısısını ölçme hemşirelik uygulamaları arasında önemli bir yere sahiptir. Çünkü yüksek ateş sık karşılaşılan bir bulgudur. Yüksek ateş bulgusunu tespit etmek ve ona yönelik uygulama yapmak adına vücut ısısını…
Devamını Oku » -
Derin Solunum ve Öksürme Egzersizleri
Derin solunum ve öksürme egzersizleri pre-op dönemde (cerrahi işlem öncesi) hastalara verilmesi gereken bir eğitim konusudur. Derin solunum ve öksürme egzersizleri post-op dönemde kişide görülebilecek komplikasyonların azalmasını sağlayacaktır. Derin solunum…
Devamını Oku » -
ROM Egzersizleri (Aktif-Pasif)
Rom egzersizleri eklemlerin maksimum düzeyde kullanılması ile yapılan pasif veya aktif hareketlerdir. ROM egzersizleri hastalarda veya kişilerde kas ve eklem sağlığının devamlılığını sağlar. ROM egzersizlerinin temelini kas hareketleri oluşturmaktadır. Aktif…
Devamını Oku » -
Sürgü Uygulama, Kullanılan Malzemeler, Uygulama Basamakları
Sürgü uygulaması hastanın tuvalet ihtiyacını yatakta karşılamasını sağlamak adına yapılmış uygulama yöntemidir. Sürgünün yapısı metal ya da plastik olabilir. Sürgü genellikle kadın hastalarda kullanılmaktadır. Erkek hastalarda dışkılama ihtiyacında kullanılmaktadır. Ördek…
Devamını Oku » -
idrar örneği toplama: bireyin kendi kendine alması
idrar örneği toplama işlemi kateter alma ve bireyin kendi kendine alması adı altında iki gruba ayrılmaktadır. İdrar örneği nasıl alınacaksa alınsın dikkatli olunmalıdır. Çünkü direk idrarla temas durumu ile karşı…
Devamını Oku » -
İdrar Örneği Toplama: Kateterden Alma
İdrar örneği toplama işlemi kateterden ve direk hastanın kendinden almak üzere iki gruba ayrılmaktadır. İdrar örneği nasıl alınacaksa alınsın dikkatli olunmalıdır. Çünkü direk idrarla temas durumu ile karşı karşıya gelinebilir.…
Devamını Oku » -
Yatak içinde pozisyon verme
Yatak içinde pozisyon verme hasta açısından önemli bir durumdur. Çünkü kişinin pozisyon değiştirmesi sürekli aynı bölgenin bası altında kalmasını önler ve dolaşımın devam etmesini sağlamaktadır. Özellikle yatağa bağlı hastalarda pozisyon…
Devamını Oku » -
Nörolojik Muayene
Nörolojik muayenenin üç önemli parametresi vardır. Bilinç düzeyi (GKS) Pupilla takibi Ekstremite takibi Nörolojik muayenede bilinç düzeyi Hastanın nörolojik durumundaki farklılığı haber veren ilk ve en önemli bulgu bilinç düzeyidir.…
Devamını Oku » -
Lavman Uygulama ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lavmanın temel işlevi feçesi ve gazı çıkarmaktır. Bu işlevini bağırsakların peristaltik hareketlerini uyararak yerine getirir. Lavman çeşitleri Lavmanlar, boşaltıcı lavmanlar ve tedavi edici lavmanlar olmak üzere iki grupta incelenir. Boşaltıcı…
Devamını Oku » -
Nazogastrik Tüp Uygulama ve Hasta Besleme
Nazogastrik tüp (NGT) uygulaması burundan plastik bir kateterin sokularak yutak ve yemek borusundan mide içine yerleştirilmesi işlemidir. Sağlık profesyonellerinin sorumluluğunda olan bu invaziv uygulama sıklıkla enteral beslenme ve ilaç uygulama,…
Devamını Oku » -
Dren bakımı
Drenler post-op sıvı birikmesini önlemek ve kan, irin ya da diğer mayileri akıtmak için kullanılır. Başka bir ifade ile drenler istenmeyen sıvı birikimini hem önlemek hem de tedavi amacıyla kullanılır.…
Devamını Oku »
- 1
- 2