Kemoterapi
-
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) ve Hemşirelik Bakımı
Kronik lenfositik lösemi, B lenfositlerinin anormal olarak çoğalması durumudur. Bu kontrolsüz çoğalma kemik iliği, kan ve lenf düğümlerinde görülebilir. Vücut için savunma sağlayan hücreler işlevini yerine getiremez ve vücut enfeksiyonlara…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Trombositopeni ve Hemşirelik Bakımı
Normalde 150.000-400.000 mm3 değerleri arasında olması beklenen trombosit sayısının olması gerekenden daha az olması durumuna “ kemoterapide trombositopeni ” denir. Kemoterapi tedavisinde kullanılan ajanlar kemik iliği baskılanmasına neden olarak trombosit…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Pulmoner Toksisite ve Hemşirelik Bakımı
Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapik ajanların ciddi yan etkilerinden biri de pulmoner komplikasyonlardır. Kemoterapi ilaçlarının endotelyal hücrelere zarar vermesi sonucunda inflamasyon ile başlayıp daha sonra fibrözis gelişmesi durumuna “ kemoterapide pulmoner…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Pankreatit ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapik ajanların kullanılmasıyla pankreas iltihaplanması sonucunda hayati fonksiyonları geçici veya geri dönüşümsüz hasarlar bırakarak kalıcı şekilde etkileyen hastalık grubuna “ kemoterapide pankreatit ” denir. Kemoterapide pankreatit; pankreasın zarar görmesi ve…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Nötropeni Lökopeni Ve Hemşirelik Bakımı
Normalde 4.000-10.000 mm3 değerleri arasında olması beklenen lökosit sayısının 1.109 L’nin altına düşmesi durumuna “ kemoterapide nötropeni/lökopeni ” denir. Bir başka deyişle kemoterapide lökopeni, akyuvar sayısının azlığıdır. Nötropeni/lökopeni durumunda birey…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Nörotoksisite ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapik ajanların bireyin kraniyal, santral ve periferik sinir sistemini etkileyerek hasara neden olması durumuna “ kemoterapide nörotoksisite ” denir. Kemoterapide nörotoksisite, bireyi hem fiziksel hem psikolojik hem de fonksiyonel olarak…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Nefrotoksisite ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapi ajanlarının bir diğer yan etkisi de nefrotoksisitedir. Kullanılan kemoterapi ilaçları sonucunda böbreklerin direkt hasarına, glomerüler ve tübüler fonksiyonların bozulmasına “ kemoterapide nefrotoksisite ” denir. Kemoterapide nefrotoksisitede proteinüri, kreatinin artışı…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Kardiyak Toksisite Ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapik ajanların önemli ve ciddi komplikasyonlarından biri de kardiyak toksisitedir. Kemoterapi tedavisi sonrasında toksik miyokardit, sol ventrikül yetmezliği ve akut koroner sendrom görülebilir. Ancak bunların içinde en sık rastlananı miyokardiyal…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Hepatotoksisite Ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapi ilaçlarının karaciğere direkt etkisi sonucu ortaya çıkan ve genellikle belirti vermeyen ve geçici olan duruma “ kemoterapide hepatotoksisite ” denir. Kemoterapide Hepatotoksisite Belirtileri Koyu renk idrar Kil renginde gaita…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Hemorajik Sistit ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapi ürünlerinin ve ilaçlarının uzun süreli kullanılması sonucunda akut veya kronik olarak gelişen mesane duvarı inflamasyonu, ülserasyonu ve irritasyonuna “ kemoterapide hemorajik sistit ” denir. Hemorajik sistit genellikle trombositopeniye bağlı…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Ekstravazasyon ve Hemşirelik Bakımı
İntravenöz uygulama sırasında bir ilacın istemsiz olarak perivasküler(damar çevresi) ve subkütan dokuya verilmesi ya da sızmasına “ kemoterapide ekstravazasyon ” denir. Kemoterapi tedavisinde kullanılan vezikan ilaçlar (doku hasarına zarar veren…
Devamını Oku » -
Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi
Bağışıklık sistemi verilen kemoterapik ilaçları antijen olarak görür ve antikor üretir. Bu arada T hücreleri ve makrofajlar duyarlı hale gelir, kompleman sistem aktive olabilir. bağışıklık sisteminin zararsız çevresel antijenlere (alerjenlere)…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Konstipasyon ve Hemşirelik Bakımı
Gerginlik, şişkinlik, tamamlanmamış dışkılama hissi, gaz artışı, abdominal kramp ya da ağrı ile karakterize dışkılama sıklığında azalma durumuna “ kemoterapide konstipasyon ” denir. Konstipasyon, boşaltımın haftada üçün altında olması, anormal…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Oral Mukozit ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapi (KMT) ve radyoterapi (RT) tedavisi gören kanser hastalarının ağız içinde görülen ülseratif ve inflamatuar belirtiler gösteren duruma“ kemoterapide oral mukozit ” denir. Mukozit, hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini düşürür,…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Diyare Ve Hemşirelik Bakımı
Barsak hareketlerinin normalden farklı olması sonucunda sık sık, sulu ve şekilsiz defakasyonu olan bireydeki duruma “diyare” denir. Tedavi edilmediği durumlarda diyare; malnütrisyon, elektrolit dengesizliği, dehidratasyon gibi önemli ve ciddi komplikasyonlara…
Devamını Oku » -
Tat ve Koku Alma Duyusunda Değişiklik ve Hemşirelik Bakımı
Tat tomurcukları hücrelerinin dönüşüm hızının yüksek olması nedeniyle kanser tedavisi sonucu ortaya çıkabilen hücre yıkımına çok yatkın olması durumuna “ tat ve koku alma duyusunda değişiklik ” denir. Yani tat ve kokuyu…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Bulantı-Kusma ve Hemşirelik Bakımı
Kemoterapinin en sık görülen yan etkilerinden biri de ‘ kemoterapide bulantı-kusma ‘dır. Kanser hastalarının çoğunda tedavisi süresince bulantı-kusma görülebilir. Bulantı; kişinin öğürmesine neden olan, kusma ile sonuçlanan veya sonuçlanmayan, kişi…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Anoreksia ve Hemşirelik Bakımı
Genellikle kanser hastalarında sıkça görülen, iştah kaybı nedeniyle besin alımının azalması sonucunda beslenme yetersizliğinin olması durumuna “ anoreksia ” denir. Anoreksianın en önemli bulgusu kilo kaybıdır. Anoreksia nedenleri Ağızda yara ya…
Devamını Oku » -
Kemoterapide Alopesia ve Hemşirelik Bakımı
Saç ve kılların dökülmesi durumuna “ alopesia ” denir. Bu durum hasta için stres ve benlik saygısında eksiklik sebebi olabilir. Kemoterapinin major ve en sık görülen komplikasyonlarından biri alopesiadır. Tedavi başlangıcından itibaren…
Devamını Oku »