Gebelikte Ağlama Krizi
Gebelikte ağlama krizi vücutta meydana gelen, vücut sisteminde görülen fizyolojik değişimlerin yanında psikolojik değişimler, duygusal olarak iniş çıkışlar da görülmektedir. Bu tarz değişimler gebeliğin vücutta yarattığı hormonal ve fizyolojik değişimlere bağlı olan hisler hafif ve ara sıra olabilmektedir. Fakat psikolojik sorunların boyutu ciddi ise ve devamlı yaşanıyorsa kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır. Gebelikte ağlama krizi değişen hassas duygular hormonların değişim oranlarıyla ilgili olduğu öne sürülmektedir.
Gebelikte aniden, sebepsiz yere ağlamak
Gebelikte ağlama krizi bazen çok küçük nedenlerle, ani olarak ve çok fazla gözyaşı ile görülebilmektedir. Bu durum gebe olan anne adayı, ilgi görmemekten, korkudan ve endişe gibi duygu karmaşası yüzünden ağlama krizine girmektedir. Bu tarz durumlar, sorunlar günlük yaşamamızı etkilemeyecek olan normal boyutta ve çok nadir görülebilmektedir. Fakat bu durum günlük hayatınızı etkileyecek kadar büyük boyutta ise yani sürekli sinirli, asabi, üzgün, depresyon ve korku görülüyorsa bu durumlar anne adayına zarar verir. Bu durumların çok yoğun bir şekilde yaşanılması durumunda mutlaka bir uzman psikiyatriye başvurulmalıdır.
Gebelikte ağlamak bebeğe zarar verir mi? Sağlığını etkiler mi?
Gebelikte ağlama krizinde en çok merak edilen soru bu durumun bebeğe zarar verip vermeyeceğidir. Bu soruya uzmanların verdiği cevap hem evettir hem de hayırdır. Bu durum da şöyle açıklanmaktadır. Gebelikte çok nadir zamanlarda ağlamak, gözyaşı akıtmak ya da haykırarak ağlamak gibi durumlar bebeğe zarar vermemektedir. Ancak bu ağlamalara depresyon, fazla stres, iştahsızlık, sürekli üzüntü hali gibi belirtiler söz konusu oluyorsa bu durumda anne adayı dolayısıyla da bebek zarar görecektir. Anne adayının sürekli üzgün, buhran hali dışarı çıkma isteğini engellediği, kendi içine kapandığı için gerekli olan yürüyüşleri yapmamaktan, yoğun duygular nedeniyle iştahın kesilmesinden ve yeterince beslenememekten dolayı gebelikte olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durumda mutlaka bir uzman psikiyatriye başvurulmalıdır.