Down Sendromu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Down Sendromu ; insanın 21. Kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumudur. Genetik olarak diğer insanlardan farklıdırlar. Gebelik sırasında yapılan testler ile ya da doğumda tanısı konulabilir ve bu durumu tetikleyen önemli etkenlerden birisi annenin ilerlemiş yaşıdır.
Bu sendroma sahip insanlar diğer insanlardan daha yavaş motor gelişime sahiptirler ve aldıkları fizik tedavi ile bu durumu bu gelişimi hızlandırabilirler. Tipik yüz görünümleri mevcuttur. Down sendromunun olumsuz etkileri arasında gastroözafagal reflü hastalığı, tiroid bozuklukları, kalp hastalığı riski sayılabilir.
Down Sendromu Belirtileri
Ailenin onayı ile gebelik sırasında yapılan testler ile tanısı konabilir. Buna ek olarak, mental algıdaki bozukluklar, tipik yüz gelişimi farklılık olarak sayılır. Genellikle öğrenme güçlüğü çekerler. Erken dönemdeki yaklaşımlar ile topluma katılımları sağlanabilir ve unutulmaması gereken diğer
owhususunda Down Sendromu’nun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğudur.
Down Sendromu Tedavisi
Şuan genetik bir sendrom olduğu için önlenemez fakat multidispliner bir ekip ile olabildiğinin en iyisi için çaba gösterilir.
- Kilo almaya meyilli oldukları için beslenmelerine dikkat etmelidirler.
- Aileye eğitim ve psikolojik destek verilmelidir.
- Özel eğitim yerlerinde bireysel ve grup eğitimleri alarak topluma kaynaşması sağlanabilir.
- Fizik tedavi alarak normal motor gelişimlerine göre seviye seviye ilerlenebilir. 18-24 ay arası yürürler fakat FTR ile bu daha öncede sağlanabilir. Ayna terapi ile kendilerinin farkındalığı sağlanabilir. Duyu terapisi ile eşyaları tanıma duyuları artırılır.
Aile fizyoterapistler ile iş birliği içinde olmalı ve çocuğun tedaviye gelmesi, devamlılığı sağlanmalıdır.
Stj. Fzt. Burcu Dereli