Beyin Krizi Nedir, Belirtileri, Risk Faktörleri, Tedavisi
Beyin damarlarında pıhtı ya da sertleşme veya herhangi bir damarda ileri düzeyde büzüşme olması sonucu meydana gelen olaya beyin krizi denir. Bu durumda beyne kan gitmez, beyin oksijensiz kalır, beslenemez ve bunun sonucunda beyinde kanama oluşur. Kanamanın meydana gelmesiyle beyin fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Beyin krizi birkaç saat ya da birkaç gün içinde olabileceği gibi aniden de meydana gelebilir. Beyin krizi halk arasında “Beyin Damar Tıkanıklığı yani İnme” olarak da bilinmektedir.
İçindekiler
Beyin Krizi Belirtileri Nelerdir?
- Vücutta aniden meydana gelen kuvvetsizlik veya uyuşukluk
- Karıncalanma hissi
- Bir veya iki gözde bulanık görme, çift görme veya kayıp
- Konuşmada zorluk veya anlama yetisinde duraksamalar
- Bilinç bozukluğu
- Denge bozuklukları, sersemlik, düşme
Beyin Krizinde Risk Faktörleri Nelerdir?
- Yüksek kan basıncı, en fazla neden olan etkendir.
- Sigara içilmesi hastalığa yakalanma oranını 2 kat daha arttırır.
- Fazla kilo
- Daha önce iskemik atak geçirmiş olma
- Kalp hastalıkları
- Hareketsiz yaşam
- Alkol kullanma
- Yaş (60 yaş üstü daha fazla)
- Cinsiyet (erkeklerde daha fazla görülür)
Beyin Krizi Nedenleri
- Damar takınması
Beyne giden damarlarda pıhtılaşma olması sonucu kan akımı gerçekleşemez ve beyne kan taşınamaz. Kanın beyne ulaşmasına engel olan bu pıhtı, beyin krizi nedenleri arasında birinci sıradadır. Beynin ihtiyacı olan kanı alamaması sonucu beyin fonksiyonlarını aksatacak ve beyin krizi zaman içerisinde meydana gelecektir.
- Damar kanaması
Zayıflayan damarların yırtılması ya da çatlaması sonucu beyin içine dolan kan etrafa yayılır ve beyin krizi meydana gelir. Bu durum damar tıkanıklığına oranla daha az görülmektedir.
Beyin krizinde tanı yöntemleri nelerdir?
- Beyin Tomografisi: Başvuruda uygulanan ilk tetkiktir. Beyin görüntülenerek krizin kanamaya veya damar tıkanıklığına bağlı olup olmadığı hakkında bilgi edinilir.
- Magnetik rezonans: Beyin krizinin hangi bölgede olduğu ve hasarın derecesi hakkında bilgi verir. Özel bir odada yapılır.
- Manyetik rezonans anjio: Hastanın damarlarına girilmeden ve ilaç verilmeden önce yapılır ve bu tetkikle beyin damarları hakkında bilgi edinilir.
- Transkraniyal dopler: Beyindeki kan akımı hakkında bilgi edinilir.
- Karotis Duplex görüntüleme: Beyne kan taşıyan ana damarlar ve oluşan tıkanıklıklar görüntülenir.
- Beyin anjiografisi: Büyük damarlardan birine bazı özel maddeler verilir ve beyin kan akımı ve beyin damarları hakkında bilgi veren edinilir.
- Transözofagal ekokardiografi: Yemek borusu içine bir tüp sokularak doğrudan kalp incelenir.
- Kan tetkikleri
Beyin Krizinde Hangi Bölüme/Doktora Başvurmak Gerekir?
Beyin krizi belirtilerinden herhangi biri görüldüğünde nöroloji bölümüne başvurmak gerekir.
Beyin Krizi Tedavisi
Beyin krizi geçiren kişiye ilk 3 saat içinde müdahale edilmesi gerekir. Bu süre içerisinde beyne kan akımı sağlanırsa felç çok az hasarla ya da düzelebilecek bir şekilde atlatılabilir. Beyin krizi damar tıkanıklığından mı yoksa beyin kanamasından mı meydana geldiği ilk aşamada öğrenilmesi gereken şeydir. Tedavi bu doğrultuda uygulanacaktır. Beyin krizinde ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır. İlaç tedavisindeki temel amaç beyin damarlarındaki pıhtının ortadan kaldırılmasıdır. Aşırı derecede bir tıkanma mevcut ise cerrahi uygulama ile tıkanıklık açılır.