ANNE & ÇOCUK
-
Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Anne olmak pek çok kadının hayalidir. Fakat kadınların çoğu hamile olduğunun farkına bile varmayabilir. Böyle durumlar için hamilelik belirtileri ve sizdeki etkilerini en doğru şekilde öğrenmeniz gerekir. Aklınızda çok mu…
Devamını Oku » -
Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi)
Preeklampsi yalnızca gebelik sırasında ortaya çıkabilen, gebeliğin normaldışı seyrettiği bir durumdur. gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. semptomları yüksek tansiyon
Devamını Oku » -
Ovulasyon Testi
Hamilelik gibi mucizevi bir olayın gerçeklemesini kolaylaştırmak ya da gebe kalma ihtimalini yükseltmek adına kişiler en uygun zamanda cinsel ilişkiye girmelidir. Cinsel ilişkiye girmedeki en doğru zaman ise yumurtalamanın olduğu…
Devamını Oku » -
Gebelik Testi / Hamilelik Testi
Hamilelik gerek kadınlarda gerekse erkeklerde değişik duygular yaratan bir olaydır ve tüm aile bireylerini etkiler. Bazı aile üyeleri hamileliği neşeyle veya heyecanla karşılarken bazı aile üyeleri için bu durum tedirginlik…
Devamını Oku » -
Erken Gebelik Testi
Bazı çiftler bebek sahibi olmak için çok hevesli ve isteklidirler. Bu çiftler en ufak adet gecikmesinde gebelik testine başvururlar. Fakat birçok çift negatif sonuçla karşılaşabilir. Bunun iki sebebi vardır. Ya…
Devamını Oku » -
Doğum Sonrası Kanama Nedir? Kaç Gün Sürer
Doğum sonrası kanama ilk hafta görülebilir. Doğum eyleminden sonraki ilk 6 haftalık sürece lohusalık süreci denilmektedir. Lohusalık döneminde kadının gebelik boyunca değişen hormon sistemi ve metabolizması eski halini alır. Yani lohusalık geriye…
Devamını Oku » -
Erken Doğum Nedenleri Nelerdir? Erken Doğum Riskli Mi?
Gebelikte karşılaşılan en sık problemlerden biri erken doğum tehlikesidir. Erken doğum sakatlık olmadan yenidoğan ölümlerinin %75’inin nedenidir. Erken doğan bebekler hayatları boyunca sorunlar yaşayabilir. Tek başlarına yaşama daha hazır olmadıklarından…
Devamını Oku » -
Doğum sonrası annelerin hepsi gerçekten çok mutlu mu?
Sağlıklı bebekler ve sağlıklı toplum için öncelikle annelerin sağlıklı ve mutlu olması son derece önemlidir. Gebelik ve doğum kadınların yaşadıkları en önemli deneyimlerden biridir. Ancak anneler bu deneyimlerde kendilerini her…
Devamını Oku » -
Prenatal Tanı Yöntemi Nedir?
Prenatal tanı (doğum öncesi) gebelikte anne karnındaki bebeğin çeşitli hastalıklar açısından gebelik haftasına göre seçilen yöntemlerle değerlendirilmesidir. Prenatal tanıda en sık kullanılan yöntemler amniyosentez, kordosentez ve koryonvillüs biyopsisidir. Prenatal tanı…
Devamını Oku » -
10 Aylık Gebelik (40 haftadan sonraki dönem)
10 Aylık Gebelik (40 haftadan sonraki dönem) Gebelikler genellikle 38-40. gebelik haftaları arasında bebeğin doğumu ile sonlanır. 40 gebelik haftası geçmesine rağmen doğum olmamış ise gebeliğin onuncu ayına ulaşılmış olunur.…
Devamını Oku » -
9 Aylık Gebelik (34-40. Haftalar Arası Dönem)
280 gün yani 9 ay 10 gün normal gebelik süresidir. 34-38 haftalar arası dokuzuncu gebelik ayı ve 10 gün geçmesi ile tam 40 hafta hamilelik tamamlanmış olur. Fakat her hamilelik…
Devamını Oku » -
8 Aylık Gebelik (29.-33. Haftalar Arası Dönem)
8 Aylık Gebelik (29.-33. Haftalar Arası Dönem) 8.ayda bebekteki değişiklikler Hamileleiğin 30. haftasında bebek tartıda yaklaşık 1500 gramdır ve 25 cm boyundadır. Bu haftada diyafragma kasları ile solunun egzersizlerine başlar.…
Devamını Oku » -
7 Aylık Gebelik (25.-28. Haftalar Arası Dönem)
7 Aylık Gebelik (25.-28. Haftalar Arası Dönem) Bu dönemde bebeğin tırnakları gelişecek, özellikle elleri büyüyecek ve ellerini de yumru yapabilecektir. Vücudunun farklı bölgelerini fark etmek için ellerini kullanabilir. Saçları uzayarak…
Devamını Oku » -
6 Aylık Gebelik (21.-24. Haftalar Arası)
6 Aylık Gebelik (21.-24. Haftalar Arası) 21 haftalık hamilelik Bebeğiniz içinde bulunduğu sıvıyı yutmaya başlar, bu bebeğin sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Bu haftada ayrıca kemik iliğinde bebeğinizin kan hücreleri…
Devamını Oku » -
5 Aylık Gebelik (17.-20. Haftalar Arası)
5 Aylık Gebelik (17.-20. Haftalar Arası) 17 haftalık hamilelik Bebeğinizin kaşları ve saçı gebeliğin 17. haftasında gelişir. Bebeğiniz hıçkırmaya başlar. Özellikle ilk gebeliğiniz değilse bunları hissedebilirsiniz. Bebek doğum sonrası ısı…
Devamını Oku » -
4 Aylık Gebelik (12.-16. Haftalar Arası)
4 Aylık Gebelik (12.-16. Haftalar Arası) Hamilelikte annenin sağlıklı olması ve sağlıklı bebek doğurması doğum öncesi takiple sağlanır. Oluşabilecek sağlık sorunları kontrollerde belirlenebilir, böylece gereken önlemler alınabilir, doğumun en iyi…
Devamını Oku » -
3 Aylık Gebelik (9.-12. Haftalar Arası)
9 haftalık hamilelik Bebeğinizin vücudu gebeliğin 9. haftasında şekil almaya başlar. Bebeğin baş kısmı gövde kısmına göre daha büyüktür, el-ayak parmak ve tırnakları gelişmeye başlamıştır. İç genital organları ve sindirim…
Devamını Oku » -
2 Aylık Gebelik (4.-8. Haftalar Arası)
Hamileliğin ikinci ayında bebeğiniz değişmekte ve gelişmektedir. Bebeğinizin hücreleri gebeliğin 5-8. haftalarında özel işlevler üstlenmeye başlamaktadır. Diferansiasyon (farklılaşma) olarak adlandırılan bu özelleşme süreci çeşitli hücrelerin oluşumu açısından önemlidir. 2 Aylık Gebelik…
Devamını Oku » -
1 Aylık Gebelik
Eşler genellikle hamileliğin ilk ayında hamilelik kuşkusuyla doktora başvururlar. Gebelik olup olmadığı konusunda emin olamadıkları için büyük merak içinde ve heyecanlıdırlar. Bu nedenle kesin olarak hamilelik olup olmadığı ultrason ve…
Devamını Oku » -
Yazın Tüp Bebek Tedavisi Yapılabilir Mi?
Yazın Tüp Bebek Tedavisi Yapılabilir Mi? Yaz mevsimi anne-baba olmak için uygun zaman mı? Tüp bebek sıcak havalarda yapılabilir mi? Yumurta ve spermlerin kalitesini sıcak hava etkiler mi? Tüp bebek…
Devamını Oku » -
Erkekte Sperm Olmaması ( Azospermi )
Normalde erkeğin menisinde 1 mililitrede en az 15 milyon civarında sperm olması gereklidir. Fakat bazı durumlarda bu sayıdan daha az sperm bulunabiliyor, bazen de menide hiç sperm bulunmaması durumu mevcut…
Devamını Oku » -
Kadınlarda Kısırlık Belirtileri Nelerdir?
Kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık belirtileri nelerdir? soruları yeni evli ve/veya hamile kalamayan kadınların en çok merek ettikleri sorulardandır. Kısırlık (infertilite) çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde 12 ay boyunca düzenli cinsel…
Devamını Oku » -
Hamilelikte Ultrason Zararlı Mı?
Gebelik takibi boyunca anne adaylarının cevabını en çok merak ettikleri sorulardan biri de ‘ Hamilelikte ultrason zararlı mı ? ’dır. Ultrason hamilelikte bebeğin değerlendirilmesinde etkili ve güvenli bir yöntem olarak kabul edilir.…
Devamını Oku » -
Hamilelikte Saç Boyanır Mı?
Kadınların hamilelik dönemine dair akıllarını meşgul eden sorulardan biri: Hamilelikte saç boyanır mı? Bazı uzmanlar bu konuda ilk üç ay bebeğin organ gelişimi devam ettiğinden saç boyatma gibi zorunlu olmayan…
Devamını Oku » -
Kısırlığa Yeni Umut “MİKROÇİP”
Türk bilim insanından bebek sahibi olmak isteyen çiftlere yeni umut, en sağlıklı ve en kaliteli spermin seçilmesi için geliştirilen mikroçip yöntemi oldu. Tüp bebek tedavisinde yeni bir dönemi başlatan mikroçipler…
Devamını Oku » -
Gebelikte Burun Kanaması
Gebelikte burun kanaması ; sıklıkla gebelikte burunda oluşan ödem (şişme)nedeniyle meydana gelmektedir. Gebe kadınlarında bazılarında gebelik boyunca bir ya da iki kez meydana gelmekteyken, bazı gebe kadınlarda gebelik süresince sık…
Devamını Oku » -
Gebelikte Ağız Kuruluğu
Gebelikte ağız kuruluğu, devamlı susamak çok sık rastlanan sorunlardan biridir. Sebebi tam olarak bilinmese de gebelikle sıvı ihtiyacının artması ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için de vücudun kendi kendine aldığı bir…
Devamını Oku » -
Gebelikte Ağlama Krizi
Gebelikte ağlama krizi vücutta meydana gelen, vücut sisteminde görülen fizyolojik değişimlerin yanında psikolojik değişimler, duygusal olarak iniş çıkışlar da görülmektedir. Bu tarz değişimler gebeliğin vücutta yarattığı hormonal ve fizyolojik değişimlere…
Devamını Oku » -
Gebelikte Ateş Basması
Gebelikte ateş basması belli bir yaştan sonra görülen menopoz döneminde görülen ateş basmalarına benzerdir. Dikkat edilmesi gerek noktalardan biri gebelikte ateş basmasının, enfeksiyon nedeniyle oluşan ateş yükselmesiyle karıştırılmaması gerektiğidir. Gebelikte…
Devamını Oku » -
Gebelikte idrar kaçırma
Gebelik idrar kaçırma (idrar tutamama) sorunu görülebilir. Gebelikte sık idrara çıkma normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Hatta bu duruma gebelikte idrar kaçırma da eklenebilir. Gebelerin bazılarında idrar kaçırma çok…
Devamını Oku »