Ay Ay Gebelik (Hamilelik)

10 Aylık Gebelik (40 haftadan sonraki dönem)

10 Aylık Gebelik (40 haftadan sonraki dönem)

Gebelikler genellikle 38-40. gebelik haftaları arasında bebeğin doğumu ile sonlanır. 40 gebelik haftası geçmesine rağmen doğum olmamış ise gebeliğin onuncu ayına ulaşılmış olunur.

Son adet tarihinin doğru hatırlanması ve ilk 12 haftada uygulanan ultrason ölçümleri ile bu hatırlanan son adet tarihinin doğrulanması gebelik haftası tespitinde en güvenilir yöntemdir. Hem hekim hem de anne adayı tarafından üzerinde durulması gereken bir durum olan gün aşımı (41 haftadan uzun süren gebelikler-geç doğum) doğum öncesinde, doğumda ve doğum sonrasında tehlikeler oluşturabilecek bir durumdur.

Gün geçmesi olan hamileliklerde görülebilecek sorunlar:

  • Bebeğe giden oksijen ve besin maddelerinin plasentanın (bebeğin eşi) yaşlanmasına bağlı olarak azalması ile doğum öncesinde ve doğumda bebeğin oksijenlenmesinde bozulmalar olabilir, dolayısı ile kalp atımlarında bozulmalar görülür.
  • Günü geçen kadınların suyu zamanla azalarak bebeğin kordonuna baskı yapmasına yol açabilir. Bu durum bebeğin oksijen almasını ve beslenmesini bozabilir.
  • Gün geçmesi olan gebeliklerde bebek doğum öncesinde veya doğumda dışkısını yapabilir. Doğmadan önce ya da sıklıkla doğumdan sonra ilk nefesi ile bu dışkı bebeğin akciğerlerine kaçarak solunum sıkıntısı oluşturabilir.
  • Gün aşımı olan gebeliklerde bebeklerin daha iri olmasına bağlı sorunlar görülebilir.

Belirtilen yukarıdaki sorunlardan dolayı gün aşımı olan hamilelikler daha yakından takip edilmelidirler.

Gün geçmesi olan gebelerin takibi:

  • Gün aşırı NST
  • Bebek hareketlerinin anne tarafından dikkatle sayılması; yokluğu ya da azalması halinde doktora başvurulmalı.
  • Bebeğin hareketlerinin ve suyunun gün aşırı ultrason ile değerlendirilmesi
  • Ağrıların başlaması, kanama ya da su gelmesi gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Gün aşımı olan gebeliklerde yukarıda belirtilen takipler yapılır, bu takiplerde sıkıntı oluşturacak bir durum görülmezse ve 41. haftaya kadar hala doğum olmazsa gebenin hastaneye yatışı yapılır. Eğer başka bir sorun yoksa normal yolla, suni sancı ile doğum yaptırılmaya çalışılır. Suni sancı uygulandığı halde doğum olmazsa ya da herhangi bir sıkıntı olması halinde diğer bir seçenek sezaryen doğumdur.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu