Zika Virüsü Nedir, Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Nasıldır?
Son günlerde Zika virüsüyle ilgili haberler gündemi oldukça meşgul etmektedir. Özellikle hasta gebe kadınların ve fetüslerini olumsuz etkilendiği belirtilen zika virüsü nedir, belirtileri, tanı ve tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.
İçindekiler
Zika virüsü nedir?
Zika virüsü bulaşan kişilerin beşte birinde hastalık ortaya çıkar. Zika virüsünün bulunduğu bir alana seyahat etmek hastalığa yakalanma riskini artırır. Virüs insandan insana sivrisinekler aracılığı ile bulaşır. Kanında Zika virüsü bulunan kişi sivrisinek tarafından ısırıldığında virüs sivrisineğe geçer ve sivrisinek başka bir bireyi ısırdığında virüsü diğer kişiye bulaştırır. Virüs bulaşan kişilerde hastalık belirtilerinin ortaya çıkma süresi (kuluçka süresi) bir kaç gün ile bir hafta arasındadır. Hastalığın bulaştığı kişilerin kanında virüsün bulunma süresi kişiden kişiye değişir, virüs bazı bireylerin kanında birkaç gün kalırken, bazılarında daha uzun süre kalabilir.
Zika virüsünün belirtileri nelerdir?
En yaygın belirtisi, döküntü, ateş, eklem ağrısı veya konjunktivittir. Diğer yaygın belirtiler, kas ağrısı ve baş ağrısı sayılabilir. Hastalık birkaç gün ya da bir hafta süren hafif semptomlarla seyreder. Hastaların hastaneye yatmasını gerektirecek kadar ağır bir tablo görülme olasılığı nadirdir. Hastalık nadiren ölüme neden olur.
Zika virüsünün Tanısı nasıl konur?
Sizde Zika belirtileri varsa mutlaka doktora başvurunuz. Son zamanlarda yaptığınız seyahatler hakkında doktorunuza bilgi veriniz. Özellikle gebeyseniz doktorunuz sizden zika ve benzeri virüsleri araştırmak amacıyla kan alacaktır. Kanda yapılan inceleme sonucunda virüsü taşıyıp taşımadığınız belirlenebilir.
Zika virüsünün aşısı var mı?
Hastalıktan korunmaya yönelik herhangi bir aşı henüz mevcut değildir.
Zika virüsünün Tedavisi nasıldır?
- Bol bol dinlenin
- Sıvı kaybını önlemek için bol su tüketin.
- Ağrı ve ateş için, ağrı kesiciler (asetaminofen) veya ve ateş düşürücüler (parasetamol) kullanılabilir.
- Tedavide naproksen, aspirin ve non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID) kullanılmamalıdır.
- Herhangi bir kronik hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan başka herhangi bir ilaç kullanmayınız.
- Sizde hastalık mevcutsa, sivrisinek tarafından ısırılmamak için gerekli önlemleri almanız hastalığın başka insanlara bulaşmasını önlemek açısından son derece önemlidir.
Zika virüsü ve gebelikteki etkisi
Zika virüsü hastalığına yakalanan gebelerin bebeklerinde ciddi bir anomali olan Mikrosefali (küçük kafa) adı verilen bir hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle Güney Amerika’da daha sık görülen hastalık birçok bebeğin özürlü doğmasına neden olmuştur. Hastalığın yoğun olarak bulunduğu bölgelere dikkat seyahat eden gebelerin sivrisineklerden korunmak için gerekli önlemleri (uzun kollu giymek, uzun pantolon giymek, sivrisinek kovucular kullanmak vb.) almaları gerekir.
Kaynak: Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma merkezi ve Dünya Sağlık Örgütü, http://www.cdc.gov/zika/hc-providers/qa-pregnant-women.html