Yumurtlama Testi Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır
Yumurtlama testi (Ovulasyon testi) gebe kalmak için en doğru ilişki günlerini tespit etmekte kullanılır. Yumurtlama gününü belirleyen bu testler, doğru günlerde cinsel ilişkide bulunulduğunda gebelik oluşma ihtimalini artırmak için kullanılır.
Ovulasyon testi ve hormonlar
Bir adet kanamasının ilk gününden sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen süre bir adet dönemidir. Bu dönemin ortalarında FSH ve östrojen hormonları en yüksek seviyeye ulaşmışken LH hormonu salgılanmasında da artış olur. LH hormonunun ani artışından 24-36 saat sonra yumurtlama gerçekleşir.
İdrarda yapılan ovulasyon testleri LH artışını saptayarak yumurtlama gününün belirlenmesinde kullanılır. Östrojen artmasına dayanan ovulasyon testleri de tükrükte yapılarak yumurtlama gününün tespiti için kullanılır.
İdrarda yapılan ovulasyon testi ne zaman yapılır?
LH hormonu kanda arttığında idrara da geçer. LH hormonunun ani artışından sonra yumurtlama olur. Yumurtlama zamanına yakın günlerde idrardaki LH artışını yakalamak için her gün bu test yapılmalıdır. Düzenli olarak 28 günde bir adet gören kadınlar adet kanamsı başladıktan 10 gün sonra teste başlayarak 5 gün her gün test yapabilirler. Adet dönem uzunlukları farklı olan kadınlar için teste başlama zamanları da farklıdır. Örneğin her 33 günde bir düzenli adet gören kadınlar adet kanaması başlangıç gününden sayarak 16. Gün teste başlamalı ve 5 gün boyunca testi yapmalılar. Yumurtlama adet kanaması başlamadan 14 gün önce gerçekleştiğinden bu kadınlarda yumurtlama daha geç başlayacaktır. Düzensiz adet gören bayanlarda yumurtlama gününün tahmin edilmesi zordur.
Yumurtlama testi nasıl kullanılır?
Testlerin yapılışı markadan markaya değişiklik gösterdiğinden mutlaka testin kullanma klavuzunun adımları takip edilmelidir. Test çubuğu bazılarında idrar kabına konur, bazılarında ise akan idrara tutulur.
Yumurtlama test sonucunu etkileyen faktörler
Alkol,sigara, ağrı kesici veya antibiyotikler test sonucunu etkilemez.
Fazla miktarda alınan sıvı idrarı seyreltip LH konsantrasyonunu azaltacağından test sonucu yanlış çıkabilir. Bu nedenle testi yapmadan 2 saat öncesine kadar fazla sıvı alınmamalı.
Yumurtlama testi pozitif çıkınca ne zaman ilişki olmalı?
Eğer testiniz pozitif çıkarsa 24-36 saat sonra yumurtlama olacağından test uygulandıktan 24 sonra ilişki için uygun zamandır. Sperm ortalama 3 gün ve yumurta ortalama 1 gün canlı kaldığından ilişki tam olarak yumurtlama gününde olmasa bile gebelik oluşabilir.
Tükürük ile yapılan yumurtlama testleri
Östrojen hormonuna bağlı olarak yumurtlama gününü tespit eden tükürük testleri idrarda yapılan testler gibi adet döneminin ortasındaki günlerde yapılır. İdrar testleri kadar kullanışlı ve yaygın değildir.
Mercan Bzokurt