İnfertilite (Kısırlık)

Yumurtlama Olmaması (Anovulasyon)

Kadın yumurtalıklarında normalde her ay bir yumurta hücresi gelişir ve ortalama adetin 12.-14. günlerinde yumurta çatlaması (ovülasyon) gerçekleşir. Bazı kadınlarda bu gerçekleşmez. Yumurtlamanın olmadığı bu duruma anovülasyon (yumurtlama olmaması) denir.

Genellikle adet aralarının uzaması bazen de fazla kanamalar görülmesi olarak adet düzensizliğine yol açar. Yumurtalıkların ultrason ile incelenmesi ve adetin 3. günü hormon tahlili yapılması anovulasyon olup olmadığı hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca bu durum vücut ısısı ölçümü ve adetin 21. günü progesteron hormonu seviyesi ölçümüyle de anlaşılabilir.

Yumurtlama olmaması belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır?

Bazı aylarda yumurtlama (yumurta çatlaması) belirtileri nin olmaması kadınları  yumurtlama olmaması hakkında oldukça şüphelendirebilir. Ancak kesin tanı ultrason incelemesi ve hormon tahlili ile konulabilir.

Tedavisi:

Anovülasyon tedavisi gebelik istenip istenmemesine göre değişebilir. Gebelik isteyen kadınlara yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) uygulanır. Gebelik istemeyen kadınlara genellikle hormonal ilaçlar ile adet düzenleyici tedavi verilir.

Kadının sık sık anovulasyon dönemlerine girmesi halk arasında ‘yumurtalık tembelliği’ olarak ifade edilir. Burada  tembellikten kasıt her ay düzenli yumurtlama olmamasıdır. Kadınlarda yumurtlama olmamasının psikolojik travma, aşırı stres, obezite, ciddi beslenme bozuklukları, kronik ciddi hastalıklar gibi çeşitli nedenleri vardır. Yumurtlayamama probleminin en sık rastlandığı hastalıklarda biri polikistik over sendromu(PCOS)’dur.

                                                                                                               Mercan Bozkurt

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu