Kadın Sağlığı

Yumurtalık Kisti (Over Kisti)

Over kistleri yani bir diğer deyiş ile yumurtalık kisti içi sıvı ile dolu yapılanmalardır. Yumurtalık kistlerinin boyutları kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Hatta bir kişide birden fazla farklı boyutlardaki yumurtalık kistlerine rastlamak mümkündür.Yumurtalık Kistlerinin Tanılanması

Bazı kistlerde kanda CA-125 değeri yükselmektedir. Ama genellikle kişiler adet düzensizliği, kasıklarda ağrı gibi sebepler ile hekime başvurur. Ultrason ile muayene sırasında yumurtalık kisti olduğu anlaşılır. Genel olarak bakıldığında çok sık karşılaşılan ve tanılanan bir durumdur. Bunların yanı sıra ilişki esnasında ağrı veya yumurtalık kistlerinin patlaması yani rüptüre olması ile doğan bulantı, kusma, kanama ve baş dönmesi gibi şikâyetlerde sıralanabilmektedir.

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Çeşitleri

  • Korpus luteum kisti: Fonksiyonel over kisti grubunda yer alır. Korpus luteum yapısının kaybolması gerekirken (gebelik oluşmadığında) kaybolmadığında kist yapısı oluşur. Tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolma durumu vardır.
  • Folikül kisti: Fonksiyonel over kisti grubunda en sık karşılaşılan kist türüdür. Ovulasyonun yani yumurtalamanın olmamasından kaynaklanan bir kistir. Genellikle tedavi gerektirmez, kendiliğinden kaybolması beklenir. Eğer kaybolmaz ve boyutlarında artış olur ise tedavi başlatılır.
  • Teka lutein kisti: Gebelik döneminde artan beta HCG nin etkisiyle oluşur. Gebelik sonuçlandığında beta HCG seviyesi azalacağı için teka lutein kisti kendiliğinden kaybolmaya başlayacaktır.
  • Endometrioma (Çikolata kisti): Çikolata kistleri olarak adlandırılan endemetrioma kistleri endometrium tabakasının yumurtalıklar üzerinde kist yapısı oluşturmasıyla meydana gelmektedir
  • Gebelik luteoması: Teka lutein kisti ile benzerlik gösterir. Gebelik döneminde artan beta HCG seviyesinin yükselmesi ile meydana gelir ve gebelik sonuçlandığında azalan beta HCG seviyesi ile birlikte kaybolur.
  • Hemorajik kist: Kistin içinde kanama olduğu için hemorajik kist adını almıştır.
  • Dermoid kist (Matür kistik teratom): Genel olarak bakıldığında genç kadınlarda daha sık karşımıza çıkmaktadır. Dermoid kistlerin yapısı incelendiğinde yağ, kemik, saç ve diş dokuna rastlanmaktadır.

Yumurtalık Kistleri Gebelik Sürecine (Hamileliğe) Engel Midir?

Yumurtalık kistleri gebelik sürecine engel teşkil etmez. Kişide kist mevcutken bile gebe kalma olasıdır. Çikolata kistleri olarak adlandırılan endometrioma kistleri gebelik sürecinde sorun oluşturabilir. Bu süreçte ise tedavi şarttır.

Büşra Tekin

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu ve aynı yıl İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu