Yumurta Takibi (Folikül Ölçümü) Nedir, Nasıl Yapılır
Yumurta Takibi (Folikül Ölçümü) bir diğer ifadeyle folikülo-metri folikül ölçümü anlamına gelir. Kadın yumurtalıklarında çok sayıda bulunan folikül, yumurta hücresini sarmalayıp koruyan yapıdır. Her ay bir tane folikül gelişimini tamamlayarak çatlar ve yumurta hücresi atılır.
Folikül ölçümü ile yumurtalıkta gelişmekte olan foliküllerin aşama aşama boyutları ölçülür. Folikülün büyüme takibi ile boyutlarındaki artışa göre ilaç dozu artırılır veya azaltılır ya da folikülün çatlaması için iğne (çatlatma iğnesi) yapılır.
Yumurta takibi nasıl yapılır?
Folikül büyüklüğü genellikle vajinal ultrason (halk arasında ‘alttan ultrason’) ile ölçülmekle birlikte karından yapılan (abdominal pelvik ultrason) ultrasonla da yapılabilir. Fakat abdominal pelvik ultrason vajinal ultrason kadar net görüntü sağlamaz. Ultrason işlemi kısa ve ağrısız bir uygulamadır.
Yumurta takibi neden yapılır?
Genellikle yumurtlama tedavisi alan kadınlarda ilaç dozu ayarlanması, ilaç etkisi ile büyüme takibi ve folikül yeterli büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesinin yapılması için uygulanır. Nadiren tedavi verilmeyen hastalarda kendiliğinden yumurtlama olup olmadığını gözlemek için yapılır. Yumurta takibi ayrıca tüp bebek uygulamalarında yumurta toplamak için yapılır.
Yumurta takibini yaptıranlarda hamile kalma oranı nedir?
Yumurta takibi ile hamile kalma oranı foliküllerin gelişmesi döneminde uygulanan ilaç tedavisine göre, aşılama yapılıp yapılmaması ve kısırlık nedenine göre değişkenlik gösterir.
Yumurta takibi ile bebeğin kız veya erkek olması belirlenebilir mi?
Bebeğin cinsiyeti yumurta takibi ile belirlenemez.
Mercan BOZKURT