Gebelik

Yumurta Hücresi ve Spermin Birleşmesi (Döllenme)

Yumurta hücreleri kadın vücudunda anne karnındayken oluşur. Yenidoğan  yumurtalıklarında yaklaşık 300 bin olgunlaşmamış yumurta hücresi bulunur. ( Yumurtlama olayı gerçekleşmez.) Ergenliğe geçiş ile yumurtlama olayı başlar. Kadın yumurtalıklarıdan her ay olgunlaşmış bir yumurta hücresi salınır. Her ay yumurta salınması ile gebelik olası hale gelir. Gebelik oluşmadığı zaman görülen  adet kanaması  ile dışarı atılır.

Yumurta Hücresi Ne Kadar Süre Yaşar?

Yumurtalıklardan salınan hücre ortalama 24 saat yaşar.

Sperm hücresi

Erkek vücudunda ergenlik döneminden itibaren testislerde üretilmeye başlar. Cinsel ilişkide sıvı ile dışarı boşalır.

Sperm hücresi ne kadar süre yaşar?

Kadın vajinasına (dölyolu)  ulaşan sperm hücreleri ortalama 3 gün yaşar.

Cinsel ilişkinin yumurtlama vaktinden 3 gün önceye  kadar gerçekleşmesi  gebelik oluşturabilir. Yumurta  hücresi ortalama 24 saat yaşadığı için bu vakitten sonra ilişki olsa da gebelik oluşmaz.

Yumurta ve Spermin Birleşmesi Nasıl Gerçekleşir

Yumurtalıktan salınan  hücre daha sonra tüp içine geçerek rahim içine doğru ilerlemeye başlar. Cinsel ilişki sonrası kadın vajinasına dökülen sperm hücreleri rahim içinden geçerek tüp içinde ilerler. Yanlızca bir sperm hücresi yumurta hücresi ile birleşir ve yeni bir hücre oluşur. Kadın tüplerinde gerçekleşen bu olaya döllenme denir. Bölünerek rahim içine ilerleyen yeni hücre(zigot) rahim içine geldiğinde buraya yerleşir. Zigot bölünmeye devam ederek bebeği oluşturur.

Mercan BOZKURT

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu