Yumurta Dondurma Nedir?
Yumurta Dondurma Nedir?
Erkekler istekleri yaşta baba olabiliyor fakat kadınlar için aynı durum söz konusu değil. Belli bir yaştan sonra kadınların doğum yapma şansı kalmıyor. İstedikleri yaşta anne olmak isteyen kadınlar için zaman geçtikçe daha da popüler hale bir yöntem: Yumurta dondurması.
Yumurta dondurma kısa süreliğine hücre metabolizması ve moleküler hareketin durdurulmasıdır. Hücre içinde buz kristalleri oluşması hücrenin ölümüne neden olur. Yumurta dondurma işleminde kullanılan teknikle hücre içinde buz kristalleri oluşması engellenir ve hücreler yıllarca canlı kalır.
Hormon iğneleri ile yumurta dondurma işlemi öncesinde çok sayıda yumurta üretilmesi sağlanır. Yaklaşık 10-14 gün ilaç tedavisi sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır. Hızlı dondurma yöntemi ile yumurta toplama işleminde elde edilen yumurta hücreleri dondurulur. Sıvı nitrojen bulunan saklama tanklarında ve -196 C’de kayıt altında tutularak saklanırlar. Yumurta dondurma işleminde dondurulduğu zaman, kime ait olduğu, hangi hücrenin dondurulduğu ve sayısı mutlaka ayrıntılı olarak kayıt edilmelidir. Saklama süresi normalde 1 yıldır, bu süre her yıl hasta onayı ile 5 yıla kadar artırılabilir. 5 yıldan sonra Sağlık Bakanlığı’nın onay vermesi gereklidir.
Kimler yumurtalarını dondurabilir?
- Kısırlığa neden olan tedavi alacak kimselerde bu tedavilerden önce (kemoterapi, radyoterapi gibi)
- Yumurtalıkların işlevlerinin kaybolmasına neden olabilecek cerrahi operasyon geçirecek kadınlarda operasyon öncesinde
- Ailede erken menopoz öyküsü olan kadınlar
- Düşük over (yumurta) rezervi (DOR) olan henüz doğum yapmamış kadınlar