Yumurta Çatlaması Nedir?
Yumurtanın yumurtalıktan dışarı atılması yumurta çatlaması (yumurtlama) olarak ifade edilir. Yumurta çatlaması yerine folikül çatlaması da denilebilir. Yumurta çatlaması olayında çatlayan aslında yumurta değil, foliküldür. Folikül, tek bir yumurta hücresini saran, besleyip koruyan yapıdır. Kadın yumurtası yumurtalıklarda folikül denen yapıların içinde bulunur.
Yumurta hücresini içinde bulunduran folikül olgunlaştığı zaman çatlayarak yumurta hücresini yumurtalıktan dışarı atar. Bu olaya bir diğer ifade ile ovülasyon (yumurtlama) da denir.
Yumurta çatlaması ne zaman olur?
Düzenli adet gören kadınlarda adet kanaması başladıktan sonraki ortalama 11-16. günlerde yumurtlama gerçekleşir. Ancak bu bazen daha erken bazende daha geç olabilir. Yumurtlama gerçekleştikten 14 gün sonra eğer kadın gebe değilse adet kanaması başlar. Bu gün sayısı tüm kadınlarda eşittir. Düzenli adet gören kadınlarda (28 günde bir) yumurtlamanın adet kanamasının ilk gününden kaç gün sonra olduğunu hesaplamak için iki adet dönemi arasındaki gün sayısından 14 gün çıkarılır. Örneğin adetleri 28 günde olan bir kadında adet kanaması başladıktan (28-14 gün) 14 gün sonra yumurtlama olur. Ancak bu daha erken ve daha geçte olabilir. Bu nedenle kadın gebe kalmak istemiyorsa etkili bir aile planlaması yöntemi ile korunmalıdır.
Yumurta çatlaması kaç gün sürer?
Folikülün çatlayıp yumurtanın dışarı atılması anlık bir olaydır. Yumurtlama olayından sonra yumurta en fazla 24-36 saat yaşar. Bu sürede döllenme ( yumurta ve spermin birleşmesi) olursa gebelik oluşabilir.
Yumurta çatlaması nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?
Yumurtlama günü yaklaştığında vajinal akıntıda artış olur. Folikül içindeki sıvıların yumurtlama sırasında yumurtalık etrafına sızması nedeniyle yumurtlama olduğu gün kasık ağrısı ve hafif pembe bir vajinal akıntı olabilir. Yumurtlama döneminde vajinal akıntıda artma, uzayan vajinal akıntı ve cinsel istekte artma da görülen belirtilerdendir.
Mercan BOZKURT