Estetik

Meme Büyütme Ameliyatı

Tıbbi adı augmentasyon mamoplasti olan meme büyütme ameliyatı, kadınlarda vücuda oranla meme hacmi küçük olduğunda, meme hacmini arttırmak için yapılır. Memeler, beden görünümünde bütünlüğü sağlayan yapılardır. Göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi, omuz genişliği ölçümlerinde meme hacmi önemlidir. Bu ölçümlerde meme hacmi küçük olduğunda vücut görünümü eksik kalır.

Memeler neden normalden küçük olur?

Değişik nedenlerle küçük olabilir. Doğumsal olarak bir meme hiç olmayabilir, biri diğerinden daha küçük asimetrik olabilir. Küçük olan meme hacminin arttırılması ya da asimetrik görünümün düzeltilmesi için günümüzde en çok kullanılan yöntem silikon protez yani implanttır. Kişinin kendi dokularıyla da meme büyütme ameliyatları denenmiştir. Ancak bu yöntem kalıcı olmadığından sınırlı sonuçlar vermiştir.

Silikon protez (implant) nedir?

Silikon içeren  ürünler kozmetikte kullanıldığı gibi tıpta da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Silikon meme protezleri, meme şeklinde hazırlanmış olan balona benzer yapılardır. Yuvarlak ve anatomik denilen damla şeklinde meme protezleri bulunur. Protez şekli kadının memesine uygun olarak seçilir.

Balon kısmı silikondan yapılmış olup, vücuttaki dokulara uyum sağlaması için protezin yüzeyi pürtüklüdür. Balonun içi farklı maddelerle doldurulabilir.

Birden fazla meme protezi çeşidi vardır. Günümüzde kullanılan meme protezi çeşitleri:

  • Dış yüzeyi silikon olan ve balonun içinde yine silikon yapıda jel olan bir çeşit vardır.
  • Silikon balonun içi boştur ve ameliyat sırasında istenilen hacme gelene kadar doldurulur. Bu işlem için jel ve serum fizyolojik kullanılır.
  • Kullanıma hazır balonun içi soya yağıyla dolu olan çeşidi vardır. Yeni kullanılmaya başlanan bir çeşittir. Bu nedenle sonuçları hakkında fazla bilgi yoktur.

Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi Hazırlık

Gerekli testler yapılır. Hasta 40 yaşın üstündeyse ameliyattan önce mamografi ve ultrasonografi radyolojik tetkikleri yapılır. Kronik hastalıkların varlığı, ilaç ve sigara kullanımının olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır.

Hastane koşullarında genel anesteziyle ameliyathanede yapılır. Protezin konulabilmesi için 4-5 cm’lik kesi yapılır. Kesi meme altı kıvrımına, koltuk altına, meme başının alt kısmına yapılır. Son zamanlarda ameliyat,  göbek çevresinden girip endoskopik olarak protez konularak yapılmaktadır. Bu yöntem henüz yaygınlaşmamıştır.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası Bakım

Ameliyat sonrası fazla ağrı olmaz. Kol hareketlerinde kısıtlama olabilir. Hasta 2-3 aya ağır sporlardan uzak durmalıdır. Genelde iyi ve kalıcı sonuç verir. Hastanın kendini iyi hissetmesini sağlar.

Meme Büyütme Ameliyatının Riskleri

  • Vücutta proteze karşı bazı bağ dokusu hastalıklarının geliştiği, protezin kansere neden olduğu, emzirmenin zorlaştığı yaygın olarak söylenen risklerdendir. Ancak bu varsayımlarla ilgili bilimsel bir kanıt yoktur.
  • Proteze ait vücutta sorunlar gelişebilir. Protez çevresinde kapsül adında bir zar gelişmesiyle sertleşme ve daralmalar meydana gelebilir.
  • Nadiren vücut protezi kabul etmeyebilir. Protezin etrafında kalın bir zar oluşup protez sıkışıp hapsolabilir. Bazı durumlarda da vücut dışına atılabilir.
  • Protez içeriği balon dışına sızabilir. Sızan içerik kitle oluşumuna neden olabilir.
  • Nadiren de olsa yaralanma, düşme gibi durumlarda protez yırtılabilir.

NOT: Protezli memelerde daha sonradan yapılacak olan mamografi ve cerrahi muayene sorun teşkil etmez. Protez mamografide boşluk şeklinde görülür.

Hemşire Elif ŞAHİN

Marmara Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu