Bebek Bakımı

Yenidoğan Bebeğin Kakası

Doğumdan sonraki süreçte, bebeğin boşaltım sistemi hakkında en iyi bilgiyi yenidoğan bebeğin kakası ve idrarı (çişi) verir. Yenidoğan bebeğin boşaltımı (idrarını ve kakasını yapması) önemlidir ve takip edilmelidir. İdrarını ve kakasını yapmada herhangi bir gecikme, boşaltım sistemdeki organların birinde sorun olup olmadığını sorgulamaya yol açar. Bebek idrarını yapmadığında böbrek veya idrar yollarında bir sorun olduğu, kakasını yapmadığında ise bağırsaklarında bir sorun olduğu düşünülebilir. Bu da hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlar.

Yenidoğan bebek kakasını ne zaman yapar?

Yedidoğan bebeğin kakası ilk 48 saat içinde yapmalıdır. Bebeğin ilk kakasına mekonyum denir. Bebeğin ilk kakası (mekonyum) anne karnında yuttuğu maddeler nedeniyle koyu renkli, sulu, yağlı ve yapışkan bir yapıya sahiptir. Zamanla kakasının rengi açılmaya başlar ve sarımsı bir renk alır. Bebekler ilk doğduklarında günde 6 – 10 kez kaka yaparlar. Zamanla bu sayıda azalma olur. Yine aynı şekilde bebek kakasını doğumhanede yaparsa hemşire tarafından anneye bilgi verilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kaka yapma sıklığı ilerleyen günlerde değişiklik gösterir. Yenidoğan bebeğin kakasını günde 3 ve daha fazla yapıyor ve kaka kıvamlı ise bebeğin yeterli anne sütü aldığını gösterir.

Anne sütü alan bebekler bazen birkaç gün kaka yapmayabilirler. Bu durumda aileler hemen endişe yaşamamalıdır. Anne sütü sindirimi kolay bir besin olduğu için yenidoğan bebeklerde bazen kaka yapma süreleri uzayabilir.

Bebeklerde kaka sıklığı, rengi, kıvamı aileler tarafından takip edilmelidir.

Bebeğin kakası yeşil ise;

Bu durum ilk önce bebeğin üşütmüş olabileceğiniz aklınıza gelmelidir. Bebek üşüttüğünde, bağırsakların hareketliliği artar ve safralı dışkı ortaya çıkar buda kakanın renginin yeşil olmasına neden olur. Bazen bebeklerin yedikleri veya içtikleri gıdalar nedeniyle de kaka rengi değişebilir.

Bebeğin kakası siyah olabilir mi?

Bebek ağızdan demir takviyesi alıyorsa kakanın rengi siyah olabilir. Bunun dışında yenidoğan bebeğin kakası nın siyah olması normal bir durum değildir.

Bebeğin kakası ne zaman katı olur?

Anne sütünde ek gıdalara ya da mamaya geçen bebeklerde kaka daha katı olur.

Bebek kakasında yemek parçaları görülebilir mi?

Bebeklerin bağırsakları yetişkinler gibi sindirmeye 6 aydan sonra başlarlar. Bu nedenle katı gıdalar verilen bebeklerde sindirilmemiş besin parçaları görülebilir.

Bebek kakasını sulu bir şekilde ve sık sık yapıyorsa bu durum ishal olabilir. Vakit geçirilmeden doktora götürülmelidir.

Yenidoğan bebek idrarını ne zaman yapar?

Yenidoğan bebek idrarını ilk 24 saat içinde yapmalıdır. Bebeğin ilk kakasına mekonyum denir. Bebeğin ilk kakası genellikle koyu renkli ve yapışkan özelliktedir. Bebekler çoğu zaman idrarlarını doğumhanede yaparlar. Bu durumda hemşireler anneyi bebeğin ilk idrarını yaptığı konusunda bilgilendirirler. İlk 24 saat sonrasında bebek daha fazla idrar yapmaya başlar. Günde 5 – 8 kez idrar yapması normaldir.  Bebeğin günde 6 ve üzerinde idrar yapması, emzirmenin başarılı olduğunu gösteren önemli göstergelerden biridir.

Bebeğin yaptığı idrar renk, koku, sıklık açısından takip edilmelidir. Normalden sapmalar olduğunda doktora başvurulmalıdır.

İlginizi çekebilir;

Bebeğin Boğazına Süt Kaçarsa Ne Yapmalı?

Bebek Banyosu

10 Soruda Yenidoğan Bebek Bakımı

Hemşire Güzide ŞENCİ

Marmara Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Benim bebegim 6 gunluk ve kakasini yapmiyor hastanedeyken yapiyordu eve geldik bu aralar yapmiyor ne yapmaliyim bana yardimci olurmusunuz

    1. Merhabalar Gulden Hanım

      Yazdığınız gibi bebeğiniz hastaneden çıkmadan önce yani ilk 48 saat içerisinde kakasını yaptıysa megakolon (bağırsakların bir bölümünün kakayı iletememesi) gibi önemli bir hastalık düşünülmez. Ama bebeğiniz hastaneden çıktıktan sonra günde 4-6 defadan daha az sıklıkta kaka yapıyorsa anne sütünü daha sık vermeniz önerilir. Bebekler anne sütü ile alacağı suyu alamazsa veya az alırsa kaka sayısı azalırken daha fazla katılaşabilir. Bu nedenle anne sütünün etkin alınmasını sağlayın. Eğer bebeğiniz kakasını yapamamaya devam ederse doktorunuza gitmenizi öneriyoruz

      Yrd.Doç.Dr.Gülay MANAV

      Üsküdar Üniversitesi

      Sağlık Bilimleri Fakültesi

      Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD.

  2. İyi günler bebeğim perşembe doğdu bugün cumartesi hala kaka yapmadı ne yapmaliyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu