Yeni Doğan Tarama Testleri Nelerdir?
Doğum sonrasında bebeklere bazı testler yapılması gerekmektedir. Bu testlere yeni doğan tarama testleri denmektedir. Bebeklik döneminde hiç belirti vermeyen bazı hastalıklar yaş ilerledikçe ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bazıları metabolik hastalıklar ve zekâ hastalıklarıdır. Bu hastalıklar erken fark edilmez ise tedavi için çok geç kalınabilir. Bu testler erken tanıyı sağlayarak hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur. Böylelikle hastalıklar tedavi olamayacak boyuta gelmeden tarama testleri ile engellenmiştir. Ailelerin yeni doğan tarama testlerini yaptırması erken tanı ve tedavi açısından önemlidir.
Fenilketonüri testi
Yeni doğan tarama testlerinin en önemlilerinden biridir. Fenilketonüri şüphesi yeni doğan tarama testleri ile bulunduktan sonra eğer şüphesi var ise 1 ay içerisinde gerekli tedavi yapılarak çocuğun normal bir şekilde büyümeye devam etmesi sağlanır. Bu test fenilketonüri şüphesi taşıyan bebeklerde bir kez daha tekrarlanır. Eğer bu test pozitif çıkarsa bebeğe özel bir beslenme programı uygulanır. Anne sütü dahil olmak üzere her şey ölçülü verilmektedir. Yaş ilerleyip bebek büyüdükçe beslenme programı tekrar düzenlenir. Bebeğe anne sütü ölçülü olarak verilmektedir. Günümüzde gelişen gıda teknolojisi sayesinde gelişim geriliğinin de önüne geçilme imkânı doğmaktadır. Doğum sonrası topuktan alınan birkaç damla ile test yapılır. Bu test sırasında sizin iletişim bilgileriniz alınır. Olumsuz bir sonuç olursa sağlık görevlileri size ulaşarak bilgi verirler.
Hipotroidi testi:
Bu test troid bezinin doğru çalışıp çalışmamasının öğrenilmesine imkân sağlar. Troid bezinin hızlı çalışması metabolizmayı da hızlandırır. Hızlı çalışan metabolizma kilo kaybı, sinirlilik ve ellerde titremeye sebep olur. Troid bezinin yavaş çalışması için bunların tam tersi durumları ortaya çıkarır. Bunlar;
- Kilo alımı,
- Yorgunluk,
- Hareketlerde yavaşlama ya neden olur.
Bebeklerde hipotroidi doğrudan beyin gelişimi üzerine etki etmektedir. Eğer troid bezi yavaş çalışıyorsa beyin gelişimi sağlanmadığı için buna bağlı olarak “kretinizm” hastalığı ortaya çıkmaktadır.
İşitme testi
Bebekte işitme problemi olup olmadığını anlamak için yapılır. Mümkün olduğunca erken bebek hastaneden taburcu olmadan yapılır.
Kalça ultrasonu
Bebeklerde kalça çıkıklığı olup olmadığının erken dönemde tespit edilmesini ve tedavisini olanaklı kılmak amacıyla yapılır. Bebeğin doğumundan ortalama bir ay sonra yapılır.
Genişletilmiş tarama testi
Bu test eğer akraba evliliği yapılmış ise, farklı bir metabolik problem var ise bebek ölüm riski var ise genişletilmiş yeni doğan tarama testleri yapılır. Bu testte topuktan bir kaç damla kan alınır. Ve bu kanla yaklaşık 20 ye yakın hastalığa bakılır. Böylelikle erken tanı yapılır.