Yağlar Hangi Besinlerde Bulunur
Yağlar hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki farklı şekilde bulunmaktadır. Günlük beslenmemizde çok önemli yere sahip olan yağlar gerekli oranlarda alındığı sürece sağlık için çok önemli bir besindir. Doğal olarak besinlerin içinde bulunabildiği gibi bazı besinlerden de ayrılarak kullanılan yağlar mevcuttur.
Bitkisel besinlerden alınan ve elde edilen yağlar ceviz, fındık, susam, çekirdek fıstık gibi tohum ve kuruyemişlerin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca hayvansal yağ olarak bilinen hayvanların kuyruğundan ve içinden alınan iç yağlardan ve yine hayvanlardan elde edilen sütten yapılmaktadır. Ayrıca hayvanlardan elde edilen besinler olan süt ve süt ürünleri, et, yumurta gibi besinlerin de içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.
Yağların insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Bitkisel olan yağların doymuş yağ asidi bakımından düşük, doymamış yağ asidi bakımından da yüksektir. Hayvansal olan yağlarda ise doymuş yağ asidi bakımından yüksek fakat doymamış yağ asidi bakımından düşük olması nedeniyle sağlık için yararlı olan doymamış yağların tercih edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca bu yağların dışında günlük hayatımızda yemek ve pastalarda kullanılan margarinler bulunmaktadır. Margarinler bitkisel yağların bazı yöntemlerle işlenerek hidrojenlendirilerek sertleşme sağlanarak ve çeşitli katkı maddeleri kullanılarak üretilmektedir. Ayrıca bu yağlar kozmetik ürünlerde ve sabun yapımında da kullanılmaktadır.
Birçok besin yapımında kullanılan yağların kullanımı ve muhafaza edilmesi de çok önemlidir. Yağlar özel ambalajlarında serin bir yerde saklanılmalı aksi taktirde yağın acılaşmasına neden olmaktadır. Ayrıca yağ kullanımında besin değerini yitirmemesi için sağlığı tehlikeye atmamak için yemek ya da pasta yapımında yağın ateşte kızdırılmadan kullanılması çok önemlidir. Yağın günlük kullanım miktarı yetişkin birinde yaklaşık 30-50 gramdır.