Estetik

Yağ Enjeksiyonu (Yağ Greft)

Estetik cerrahide yağ greft transferine yağ enjeksiyonu adı verilir. Bu işlemde vücudun bir bölgesinden alınan yağ dokusu başka bir bölgeye enjekte edilir. Yağ greft uygulaması; dudak kalınlaştırmak, penis kalınlaştırmak, elmacık kemiklerini belirgin hale getirmek, vücutta çökük olan kısmı şişirmek, çökük olan yara izlerini düzeltmek, kalça büyütmek, çarpık bacak düzeltilmesi, kırışıklıkların giderilmesi,el sırtının kalınlaştırılması için kullanılır.

Yağ greft uygulaması nasıl yapılır?

Uygulama için  bölgesel yağ fazlalığı olan bölge, sıklıkla bel, karın, diz ve uyluğun iç kısımlarından yağ alımı yapılır.İşlem lokal anestezi altında özel kanüllerle yapılır. Kanüllere alınan yağ dokusu santrifüje edilir. Saflaştırılan doku şikayetin olduğu bölgeye enjekte edilir. Seans sayıları hastanın şikayetine göre değişir.

Yağın, transfer edilen alanda yaşama ihtimalini arttırmak için dokunun, yağ dokusu ve deri altı dokusu gibi değişik katmanların içine verilmesi gerekir. Alın çöküklüğünün giderilmesi, çene ucunun dolgunluğunun arttırılması, çökük yanakların doldurulması gibi amaçlarla kullanıldığı durumlarda yağ enfeksiyonuna bağlı yüzde geçici şişlikler ve kabarıklıklar gözlemlenebilir. Bu durum doğaldır.

Çoğu vaka işlemden sonra hemen günlük yaşantısına dönebilir. Geniş bölgelerde işlem yapılan kişilerde kısa süreli istirahat uygundur. Alıcı ve verici sahada şişme ve kızarıklık gözlemlenebilir. Bu şikayetlerin derecesi tedavi edilen bölgenin büyüklüğü ve tedavi edilen bölgeye göre değişir. Bu süreçte cildi bir hafta kadar güneş ışınlarından korumak önemlidir.

İşlemden sonra neler olur?

İşlemden sonra kişi günlük yaşantısına dönebilir.  Yağ enjekte edilen bölgede şişlik olacaktır. Bu şişlik birkaç gün kadar sürer. Kişi, sporuna bir hafta sonra başlayabilir.

Yağ greftin kalıcılığı kişiden kişiye değişmektedir. 1-2 ay sonra ne kadar dokunun devamlılığını sağladığı belli olur. Enjeksiyonlar 3, 6, 12 ay sonra  tekrarlanır. Sonuç, pekiştirilerek daha iyi duruma getirilir.

Yağ greft uygulamasının komplikasyonları nelerdir?

  • Enfeksiyon oluşma ihtimali düşükte olsa vardır.
  • Enfeksiyon oluşması durumunda uygulama yapılan bölgede apseler görülebilir.
  • Yağların %70’inin ermesine bağlı olarak tekrar enjeksiyon ihtiyacı olabilir.

NOT: Verilen yağ dokusu homojen olarak eridiği için asimetri oluşumu nadirdir.  Yağların erimesi herhangi bir sağlık problemine sebep olmaz. İşlem tekrarlanabilir.

Hemşire Elif ŞAHİN

Marmara Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu