Vezikovajinal Fistül Nedir? Tanısı ve Tedavisi
Vajina ile mesane (idrar torbası) arasında fistül (kanal) olması durumuna vezikovajinal fistül denir. Normalde idrar kesesinde birikip üretradan dışarı atılan idrarın bir kısmı vezikovajinal varlığında idrar kesesinden vajinaya geçer ve oradan da dışarı sızar. Hasta vajinasından sızı gelmesinden şikayetçidir.
Vezikovajinal fistül tanısı
Bazen vajina muayenesinde vezikovajinal fistüle bağlı kanalın ağzı görülebilir. İdrar kesesine verilen renkli sıvının vajinadan geldiği görülebilir. Özellikle fistül mesaneden değil de üreterden geliyorsa bu durumda mesaneye renkli sıvı vermek yerine damardan indigo karmen boyası verilmesi ile indigo karmenin üreterden vajinaya geçmesi gözlenecektir. Mesane içindeki fistül sistoskopi (idrar kesesinin kamera ile gözlenmesi) ile görülebilir.
Vezikovajinal fistül tedavisi
Tedavi için her zaman ameliyat gereklidir. Çok küçük fistüllerin mesaneye sonda yerleştirilerek 4 hafta kadar beklenmesi ile nadiren kendiliğinden iyileştiği bildirilmiştir. Ameliyat vajinal ya da karın yoluyla yapılabilmektedir. Özellikle kolay ulaşılabilecek aşağı yerleşimli fistüllerde tercih edilen vajinal yolda fistülün vajina duvarında oluşturduğu delik bulunarak vajina ve idrar kesesi onarılır. Karın yoluyla yapılan ameliyatta idrar kesesi açılıp fistül ağzı bulunarak onarılır. Ameliyat sonrası yaklaşık 2 hafta hastada mesane sontası takılı kalır.
Mercan Bozkurt