Vejetaryen Diyetler Nelerdir, Nasıl Yapılır?
Vejetaryen beslenme şekliyle beslenen kişilerin vejetaryen diyetleri uygulaması çok daha kolaydır. Vejetaryen beslenme şeklinin birçok çeşitleri vardır. Ancak bu diyet programında daha az kalori daha çok yiyecek olması tok olmayı sağlamaktadır. Bu diyet programlarında B12 vitaminini içeren yağsız süt ve süt ürünleri, yumurta rahatça tüketilebilir. Ayrıca protein bakımından zengin sebzeler rahatça tüketilebilir.
Ancak vejetaryen beslenmeye sığınıp hamur işi, çikolata gibi besinleri tüketmeleri oldukça sakıncalıdır. Vejetaryen beslenen kişilerde görülen vitamin ve mineral eksikliklerine dikkat edilmelidir. Özellikle görülen B vitamini ve demir eksikliğini gidermek için sebze, meyve, baklagiller, hububat gibi besinlerin tüketimine daha çok dikkat etmelidir. Özellikle omega 3 eksikliği balık yenmemesinden kaynaklanmakta ve bu açığın farklı besinlerle kapatılmaya çalışılması çok önemlidir.
Balık tüketilemiyorsa keten tohumuyla ya da omega 3 içeren bitki yağlarıyla, fındık, tohum gibi besinlerle kapatılmaya çalışılmalıdır.
Vejetaryen diyetlerin az kalori içermesi kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca bu diyet programları kilo kontrolünü de sağlamaktadır. Ayrıca bağırsak çalışımına yardımcı olması diyetlerde yaşanan kabızlık sorununu engellemektedir. Rahatça tüketilebilecek besinler arasında yumurta, mandıra ürünleri ve her türlü bitkisel besinlerin yağsız, tuzsuz olarak alınabilir. Protein bakımından zengin bezelye, mercimek, yulaf; demir bakımından zengin yulaf ezmesi, domates suyu, kepek ekmeği; kalsiyum bakımından zengin karala hana, kıvırcık lahana, pazı, ıspanak rahatça beslenme listesinde yer alabilecek besinler arsındadır.