Kadın Sağlığı

Vajinusmus anatomik nedenlerden de kaynaklanabilir mi?

Bir kadın cinsel ilişkiye girmek istemesine rağmen, canı yandığı ve ağrı duyduğu için kendini kilitleyerek cinsel ilişki gerçekleştiremiyorsa bu duruma vajinusmus denir. Cinsel ilişkinin gerçekleşeceği sırada duyduğu ağrı nedeniyle eşini iterek cinsel ilişkiden uzaklaşıyorsa ya da vajinal birleşmeyi gerçekleştirmek istediği halde gerçekleştiremiyorsa, vajinusmus olarak adlandırılır.

Sıklıkla cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, baskıcı aile tutumu, bekarete yüklenen anlam ve kötü cinsel deneyimler nedeniyle psikolojik olarak vajinusmus sorunu yaşanabilir. Ülkemizde vajinusmus görünme oranı azımsanmayacak kadar çoktur. Bazı çiftler bu sorun nedeniyle yıllarca cinsel birliktelik yaşayamamakta, utanıp çekindikleri için doktora başvurada bulunamamaktadırlar. Bu nedenle eşler birçok sorun yaşayabilmektedirler.

Nedeni sıklıkla psikolojik olan vajinusmusun %10 oranında vajinanın anatomik yapısına bağlı olarak da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır..

Bu sorunu yaşayan çiftlerin öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak vajinusmus sorununun anatomik bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırması gerekir.

Bu tarz sorunlar için cinsel sorunlar tedavi merkezlerine de başvurulabilir. Vajinusmus eğer anatomik nedenlerden kaynaklanıyorsa farklı tedavi seçenekleri önerilebilir. Öncelikle nedenin belirlenmesi önemlidir.

Vajinusmusa neden olan anatomik sorunlar nelerdir?

  • Vajinanın olmaması.
  • Vestubulit (vestibulumun inflamasyonu)
  • Bartolin apsesi (Bartolin bezinin enfeksiyonu sonucu oluşan apse)
  • Vajinal enfeksiyonlar (vajinit, mantar enfeksiyonları vb.)
  • Kör vajina: Vajinananın doğuştan kısa olması,
  • Vajinal septum: Vajinada perde olması
  • Kalın (rigid) kızlık zarı: Kızlık zarının olması gerekenden kalın ve sert olması
  • Kızlık zarı ile ilgili diğer anomalilerde vajinusmusun anatomik nedenleri arasındadır.

Vajinusmusa kızlık zarından kaynaklı sorunlar neden oluyor düşüncesi ile ülkemizde sıklıkla kızlık zarı çıkarma operasyonu yapılır. Ancak bu operasyon çok doğru değildir ve kişileri maddi ve manevi olarak yıpratır. Nedenin doğru olarak tespiti ve tedavinin ona göre planlaması gerekir.

Sağlıklı günler dileriz.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu