Vajinitlerde hemşirelik bakımı
İçindekiler
Vajinitlerde hemşirelik bakımı nın amacı
Hastanın ağrısının azaltılması ve sonucunda konforunun sağlanması,
Cinsel sorunların ortadan kaldırılması ve sağlıklı cinsel aktivitesini sürdürmesinin sağlanması,
Vajinitlerle ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesi.
Vajinitlerde hemşirelik bakımı nda uygulanacak hemşirelik girişimleri şunlardır
Kadına enfeksiyonun-hastalığın oluşma mekanizması ve tekrarlayabileceği konusunda bilgi verilir. Tedavi süresince, akıntının kıvamını- rengini- kokusunu ve miktarını kaydetmesi gerektiği belirtilir. Adet döneminde hijyenik pedler günde en az 3-4 kez yenisiyle değiştirilmeli ve her değiştirmede dış üreme organları uygun şekilde temizlenmelidir. Vajinitler’de Hemşirelik Bakımı nda hastalara ilaçlarla ilgili bilgilerde verilmelidir. Reçete edilen tedaviyi düzenli olarak kullanılması gerektiği açıklanmalıdır.
Reçete edilen ilaçları nasıl kullanacağı (özellikle vajinal ovüller) öğretilir. Tedavide metranidazol varsa tedavi sürecinde alkol kullanmaması gerektiği açıklanır. Ağrıyı azaltmak için, analjeziklerin (ağı kesici) yanı sıra dış üreme organlarının bakımıda önemlidir. Dış üreme organlarındaki ağrıyı ve kuruluğu azaltmak için bakım verilen hastalara sıcak oturma banyosu yapmaları önerilebilir. Dış üreme organlarındaki (perinedeki) kaşıntıyı azalmak için kalamin solüsyon kullanabilir. Sıcak kompres ya da sıcak oturma banyoları da önerilebilir. Hastalara Adet döneminde (Menstruasyon döneminde) tedaviyi kesintiye uğratmamaları açıklanır. Bağışıklık sistemini zayıflatacak durumlardan (uykusuzluk, ağır egzersizler, dengesiz ve yetersiz-beslenme vb.) kaçınması gerektiği aksi takdirde enfeksiyonun tekrarlayacağı açıklanır. Trikomoniyaz’i olan kadınlara cinsel eşin tedavisinin gerekliliği açıklanır. Tedavi sürecinde cinsel ilişkiye ara verilmesi veya kondom kullanarak cinsel ilişki önerilir. Doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol hapları ya da RİA (spiral) kullanıyorsa ve sık tekrarlayan enfeksiyon varsa, başka bir doğum kontrol yöntemi kullanması önerilir. Kontrollerin önemi hakkında bilgi verilir ve mutlaka kontrole gelmesi istenir. Vajinitler’de hemşirelik bakımının bir diğer hedefi de enfeksiyonun tekrarını önlemek için genel hijyen kuralları öğretilmesidir.
Genel temizlik (Hijyen) kuralları;
- Tuvaletten önce ve sonra eller uygun ve doğru şekilde bol sabunla yıkanmalıdır.
- Tuvalet sonrası temizlik önden-arkaya doğru yapmak esastır, dışkının ön tarafa bulaşması önlenir.
- Dış üreme organları kurulanmalı ve temizlenmelidir.
- İç çamaşırların beyaz, pamuklu ve kişiye özel olması, sık değiştirilmesi, yüksek ısıda yıkanması ve ütülenmesi, sürtünme ile tahrişe neden olmayacak genişlikte olması önemlidir.
- Dış üreme organları temizliği yapılırken kesinlikle parfümlü sabun vb tahriş etme özelliği olan ürünler kullanılmamalı.
- Mümkünse günlük olarak duş – banyo yapılmalıdır.
- Cinsel ilişki sonrası hazne temizlenmemeli, el-sabun vb. yabancı maddeler hazneye sokulmamalıdır.
- Vajinanın içine gün içinde akıntıya engel olmak amacıyla kesinlikle yabancı cisim (pamuk vb.) konulmamalıdır.