Aile Planlaması

Vajinal tampon kullanımı

Ülkemizde tampon kullanımı da kadınlar arasında yaygınlaşmaya başlamıştır. Tampon hazne (vajina) içine yerleştirilir, dışarıya doğru sarkan bir ipi vardır. Adet kanını emecek şekilde pamuktan özel bir teknikle hazırlanmış, temiz paketler içinde sunulan, kullanımı kolay ve kullanımı konforlu bir malzemedir. Tampon adet kanının dışarıya akmasına izin vermez ve içerde emer. Çeşitli boy ve büyüklüklerde bulunur. Kişi kendisi için uygun olanı tercih etmelidir. vajinal tampon kullanımı ?

Vajinal tamponu yerleştirme?

Vajinal tampon kullanımı öncesinde ve çıkarılma aşamasında ellerin mutlaka temizlenmesi gereklidir. Tamponun üzerindeki poşette yer alan kullanım Kılavuzuna göre hazneye yerleştirilir. Tampon yerleştirirken kadın kendisini kasarsa tamponu hazneye yerleştiremez. Kanama miktarının normalini bilmeli ve değiştirme sıklığını ona göre ayarlamalıdır.

Vajinal tampon ne sıklıkla değiştirilmelidir?

Vajinal tampon kullanımı sırasında kadınlar tamponu her altı saatte bir değiştirmelidirler. Tamponun vücutta uzun süre kalması halinde, hazneden bulunan mikropların (Stafilokokkus Aureus) hızla üreyerek kana karışması sonucunda  “toksik şok” ortaya çıkar. İlk belirtileri ateş, tansiyon düşüklüğü, artmış nabız olan toksik şoka giren kadının hastaneye yatırılması gerekir. Toksik şok, ölüme neden olabilir.

Vajinal Tampon Kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenler

  • Tampon kullanımı idrar ve dışkı yapmaya engel olmaz.
  • Vajinal tampon kullanırken, yüzebilir, dans edebilir, spor yapabilirsiniz.
  • Adet kanaması nedeniyle kadınlarda oluşan kokuyu azaltır.
  • Kanamanızın çok yoğun olduğu dönenlerde tampon kullanmayı tercih etmeyiniz.
  • Tampon kendiliğinde düşmez.
  • Tampon yanlış kullanıldığı durumlarda, örneğin kirlenmiş tamponu kullanmak, sık değiştirmemek, ellerimizi temizlemeden yerleştirmek vb durumlarda çok nadirde olsa enfeksiyona neden olabilir.
  • Tampon varken rahatlıkla banyo yapılabilir.
  • Tampon kesinlikle içeriye kaçmaz.
  • Nadir olmakla birlikte pamuk alerjisi yapabilir.
  • Aynı anda iki tampon hazneye yerleştirilemez.
  • Tampon varken cinsel ilişkiye girilmez.
  • Vajinal tamponların kullanımı menstruasyon dönemi için uygundur. Ancak akıntılı hastalıkların olduğu durumlarda ya da akıntıyı önlemek için kullanılmamalıdır.

Bakireler vajinal tampon kullanabilir mi?

Önerilmez. Kızlık zarı (hymen) zarar görebilir.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu