üçüz gebelikler (Üçüz Hamilelik)
üçüz gebelikler ikiz gebeliklere göre daha nadir görülen bir durumdur. İkiz gebelikler her 80-100 doğumda bir görülürken, üçüz (triplet) gebelikler her 6000-8000 doğumda bir görülmektedir. Ancak son yıllarda tüp bebek tedavisi (IVF) nin yaygınlaşmış olması üçüz (triplet) gebelik olasılığını da arttırmıştır.
İçindekiler
üçüz gebelikler nasıl oluşur?
Üçüz gebelikler genellikle üç farklı sperm hücresinin üç farklı yumurta hücresini döllemesi sonucunda oluşur. Fakat tek bir yumurta hücresinin üçe bölünmesiyle oluşan üçüz gebeliklerde vardır. Tüp bebek tedavisinde (IVF) ise birden fazla yumurta hücresi transferi sonucunda üçüz gebelikler oluşmaktadır.
Ultrason incelemelerinde üçüz bebek görüldükten sonra, üçüz gebelikler çeşitli nedenler sonucunda gebelik kesesinin yok olmasıyla ikiz gebeliğe hatta tekiz gebeliğe dönüşebilir. Bu durum genellikle gebeliğin birinci trimesterinde (ilk 3 ayda) görülmektedir.
üçüz gebeliğin riskleri
Diğer gebeliklere oranla üçüz gebeliklerde daha fazla komplikasyon söz konusudur.
- Erken doğum (preterm eylem) riski
- Anemi (kansızlık)
- Diyabet (şeker hastalığı)
- Amniyon sıvısı anomalileri (polihidroamniyos, oligohidroamniyos)
- Yüksek tansiyon, preeklampsi, eklampsi
- Servikal yetmezlik
- Plasenta previa, plasenta dekolmanı
- Doğum anında aşırı kanama ve
- Sezaryen doğum gereksinimi
Üçüz gebeliklerde görülen risklerdendir.
üçüz gebeliklerde doğum nasıl olur?
Tekil gebeliklerde doğum 38-42 haftalar arasında gerçekleşirken üçüz gebeliklerde genellikle doğum 34- 36 haftalar arasındadır. Üçüz gebeliklerde doğum şekli ilk bebeğin gelişine bağlıdır. İlk bebek baş gelişli ise normal doğum mümkün olabilir. Ancak üçüz gebeliklerin birçoğu sezaryen doğum gerektirmektedir.
Şeyma Aracı