üçlü Test nedir? Ne zaman yapılır ?
üçlü test anne karnındaki bebeğin kromozomal risklerini taramak amacıyla kullanılan bir tarama testidir. Günümüzde gebelik takiplerine giden kadınlara rutin olarak yapılır. Ülkemizde nöral tüp defektlerinin görülme sıklığı ve down’s sendromu dikkate alınırsa ihmal edilmemesi ve yapılması gereken bir testtir.
üçlü test ne zaman yapılır?
Bu test anne adayı 14 – 19. gebelik haftaları arasında ise uygulanır. Bebeklerde trisomi 21 (down’s sendromu), trisomi 18 gibi kromozom bozukluklarının yol açtığı hastalıklar ile, nöral tüp defektleri (hidrosefali, anensefali, spina bifida) gibi hastalıkları tarama testidir.
üçlü testte hangi parametreler kullanılır?
Belirtilen gebelik haftaları arasında yapılan ultrason ve anneden alınan kanda aşağıdaki parametrelerin değerlendirilmesi ile sonuç elde edilir. Üçlü testte;
- Maternal Serumda Alpha-Fetoprotein (MS-AFP); bebeğin karaciğerinin bir ürünüdür. Bebeğin ve annenin kanında bir de amniyotik sıvıda (bebeğin içinde olduğu su) bulunur. Bu parametrenin özellikle spina bifida gibi nöral tüp defektlerinde kandaki miktarı yükselir. Down’s sendromu gibi durumlarda anne kanındaki miktarı düşer.
- Konjuge olmamış östrojen; miktarı Down’s sendromunda azalır.
- ß- HCG; human koriyonik gonadatrop hormon olarak da adlandırılan B-HCG gebeliği doğrulamak amacıyla da kullanılan hormonlardan biridir.
- Anne yaşı; üçlü test yapılırken anne yaşı da dikkate alınır.
üçlü testte MS-AFP, ß-hCG, konjuge olmamış östrojen (E3) değerleri ile birlikte anne yaşı da kullanılarak risk hesabı yapılır. Genelde 1/250 üzeri riskli kabul edilir.
Test sonuçları yüksek riskli çıkan aileler hemen paniklememelidirler. Elde edilen risk bize bebeğin kesin hasta olduğunu göstermez, sadece ipucu verir. Bu nedenle, elde edilen riske göre eğer aile isterse farklı testler yapılarak bebek hakkında daha detaylı bilgi elde edilir. Bunlardan en önemlisi amniyosentez (anne karnından su alınarak incelenmesi), ultrason (USG) işlemidir.
Amniyosentez ile anne karnından sıvı alınır. Bu sıvının içinde bebeğe ait bir takım hücreler bulunur. Elde edilen bu hücreler incelenerek bebeğin genetik özellikleri hakkında bilgi elde edilir ve bebekte kromozomal bir hastalık (trisomi 18, trisomi 21 gib) olup olmadığı konusunda kesin sonuca varılabilir.
üçlü test ya da amniyosentez gibi testlerin konusunda uzman kişiler tarafından yapılması ve yorumlanması önerilir.