Tuvalet Sonrası Temizlik
Tuvalet sonrası temizlik (Taharetlenme) son derece basit görülen, ancak bir o kadarda yanlış yapılan bir uygulamadır. Yanlış temizlik kadınlarda özellikle vajinal enfeksiyonların görülme sıklığını artırır. Çünkü yanlış temizlik sonucunda bazen vajinanın doğal yapısı bozulabilir. Sağlıklı bir bireyin idrarında (çiş) mikrop olmaz. Ancak her bireyin dışkısında (büyük abdest / gaita) milyarlarca mikrop bulunur. Bağırsaklarımızda normalde yararlı mikroplar bulunur. Bu mikroplar vücuttan atıldıktan sonra vücudumuz için zararlı mikroplar haline gelir. Bu nedenle özellikle dışkılama (büyük tuvalet sonrası) kadınların ve çocukların iyi temizlenmesi ve doğru temizlenmesi gerekir.
Tuvalet sonrası temizlik (Taharetlenme) nasıl yapılmalıdır?
- Tuvalet sonrası temizlik, özellikle kadınlarda dışkılama (büyük abdest) sonrası temizlik yapılırken, dışkıyı idrar çıkışı açıklığına (üretraya) ve kadınlarda hazne (vajina) girişine bulaştırmamak için mutlaka önden-arkaya doğru yapılmalıdır.
- Bu temizlik yapılırken ellerinde mümkün olduğunca dışkı ile kirletilmemesi gerekir. Bu kirlenmeyi önlemek için, temizlik sırasında ellerin doğrudan kullanılmamamsı ilk kuraldır. Dışkılama sonrası temizlikte eller doğrudan kullanılırsa kirlilik çok fazla olacağı için eller daha sonra yıkansa bile tamamen temizlenemeyebilir.
- Büyük abdest (dışkılama) yaptıktan sonraki ilk temizliğin, belirgin bir kirlilik kalmayıncaya kadar her seferinde kuru-temiz-tuvalet kâğıdıyla, daha sonra yine el değdirilmeden suyla (fışkıran su) ya da ıslatılmış tuvalet kâğıdıyla yapılması ve bu bölgenin kuru bir tuvalet kâğıdı ile kurulanıp temizliğin bitirilmesi gerekir.
- Tuvaletlerde mümkün olduğu kadar musluklara, kapı kollarına, aydınlatma düğmelerine kirli ellerle dokunulmamalı, doğrudan değil tuvalet kâğıdı kullanılarak temas edilmelidir. Tuvalet kâğıdının ruloda kalan kısmı kirletilmemelidir.
- Tuvalette kurallara uymak hem kendi hem de başkalarının sağlığını korumak için gereklidir.
- Tuvalet sonrası temizlik yapıldıktan sonra, bireyler ellerini sabun ve bol su ile ortalama 2 dk yıkamalıdırlar. Yapılan araştırmalar, elle yapılan tuvalet sonrası temizlikten sonra, eller sabunlansa bile mikroplardan tamamen arınmadığını açıklamıştır. Doğru el yıkama son derece önemlidir.
- Bazı kadınlar tuvalet sonrası temizlikte haznelerini sabunlu su ile ya da direk sabunla yıkarlar. Bu uygulama vajinanın doğal yapısını bozabilir ve kadınları enfeksiyonlara yatkın hale getirebilir. Son derece yanlış bir uygulamadır.
Dikkat! Umumi yerlerde kullanacağınız tuvaletlerin mikroorganizmalarla daha az temas etmeniz için alaturka olmasına ve mümkün olduğu kadar ortamdaki su tası, hortum vb. şeylere dokunmamaya ve kullanmamaya dikkat ediniz. Unutmayınız ki umumi tuvaletler mikrop yuvalarıdır ve enfeksiyon kapmanıza neden olabilir.