Tüpleri Bağlatma Hakkında Tüm Merak Edilenler
İçindekiler
1-Tüpleri bağlatma işlemi nedir?
Kadınlarda yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Uygulandıktan sonra artık gebe kalınamaz. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde vücut yapısında herhangi bir değişikliğe neden olmaz, tüm bu olaylar eskisi gibi devam eder. Normalde yumurtalıktan atılan yumurta hücresi tüplerden geçerek rahme ulaşır. Tüpler kapatıldığında kadının yumurta hücresi erkek sperm hücresiyle birleşmediğinden döllenme de olmaz böylelikle korunma sağlanır.
2-Tüpleri bağlatma işlemi kasık ağrısı yapar mı?
Tüp bağlatma, bel ağrısına ya da kasık ağrısına yol açmaz. Tüp bağlatma işlemi günümüzde genellikle sezaryen sırasında yapılır. Bunun dışında ise laparospoki ile karından girilerek uzman hekimler tarafından işlem gerçekleştirilir. Bu nedenle işlemin bel ya da kasık ağrısı gibi sorunlara neden olması olası değildir.
3-Tüp bağlatma işlemi adet düzensizliğine sebep olur mu?
Adet düzenini etkilemez. Adetler eskisi gibi devam eder. Çünkü tüp bağlatma işlemi, rahim, yumurtalık ya da hormonları etkileyen bir ameliyat değildir. Bundan dolayı da adet düzensizliğine yol açmaz. Kadının adet düzeni tüpler bağlanmadan önce nasılsa tüpler bağlandıktan sonra da aynı düzeninde devam eder. Adet düzensizliğine yol açan işlemler ise yumurtalıkların alındığı işlemlerde görülür. Tüp bağlatma ameliyatında ise adet düzensizlikleri görülmez.
4-Tüplerin bağlanması cinsel ilişkiyi etkiler mi?
Tüplerin bağlanması işlemi yalnızca karın içerisinde bulunan tüp olarak tabir edilen organ üzerin vajinayla ilgisi olmadığı için cinsel ilişki herhangi bir şekilde etkilenmez.
5-Tüp bağlatma erken menopoza sebep olur mu?
Tüplerin bağlanması işleminin yumurtalıklarla herhangi bir ilgisi yoktur. Bu nedenle de menopoza sebep olma gibi bir durum söz konusu değildir. Tüp bağlatma yalnızca spermlerin yumurtalığa ulaşmasını engellemektedir. Dolayısıyla tüp bağlatma erken menopoza sebep olmamaktadır.
6-Tüp bağlatmanın geri dönüşümü varmıdır?
Kalıcıdır, geri dönüşümü çok zor ve pahalıdır. Bu yüzden tüp bağlatma işlemi yaptırmaya bilinçli ve gönüllü olarak karar veren çiftler, kesinlikle bir daha çocuk sahibi olmak istemeyenler ve çocuk sahibi olması sakıncalı olanlar bu işlemi düşünmelidir.
7-Tüp bağlatma tam koruma sağlar mı?
Yöntemin koruyuculuk oranı %100’e yakındır. Binde 1 gibi bir olasılıkla gebelik oluşabilir. Bunun nedeni sıklıkla işlem sırasında tüplerin doğru şekilde bağlanmamasından kaynaklanmaktadır.
8-Tüp bağlatma vücut yapısında herhangi bir değişiklik yapar mı?
Tüplerin bağlanmasının ardından ne kadınlık hormonlarında bir değişim meydana gelir, ne de adet dönemi son bulur. Kadınların tek yapması gereken hayatları boyunca yaşadıkları günlük yaşama geri dönmek ve operasyona pekte kafa yormamak. Zira operasyon sonucunda çocuk sahibi olmamak haricinde hiçbir fiziksel değişim gerçekleşmemektedir.
9-Tüp bağlatma ara kanamaya sebep olur mu?
Tüp bağlatma ameliyatının kanama gibi yan etkileri olmamaktadır. Çünkü tüpler kanama yapan alana uzak bir alanda bulunmaktadır. Bunun için de kanama gibi bir yan etki oluşturmamaktadır.
10- Kadınlarda tüpleri bağlatma günah mıdır?
İslam’da aile planlaması 20.yy’ın 2.yarısı ile beraber çeşitli seminer, kongre ve konferanslarda tartışılmaya başlanmıştır. 1971 yılında yapılan Rabat konferansı, 1979 yılında Bencil konferansı,1982 yılında Dakar konferansı, 1990 yılında ise Açe kongresi ve Mogadişu konferansları bu hedef doğrultusunda yapılan konferanslardır. Rabat konferansında katılımcı olan İslam alimlerinin çoğu, aile planlaması yoluyla nüfus kontrolünün İslam’a göre meşru olduğunu ve hatta mevcut şartlar altında bunun bir zaruret olduğu konusunda görüşlerini birleştirmişlerdir. Genel anlamda bu konferanslarda, aile planlaması uygulamaları kapsamında çıkan ortak görüş ise şu şekilde özetlenebilir;
*Doğum yaptığı için annenin sağlığı tehlikeye düşecekse,
*Kadın, çocuklarına geçebilecek bulaşıcı hastalık sahibi ise,
*Çocuğuna süt emziren bir kadının hamilelikten korunması için
*Anne ve baba çocuklarını koruyamamaktan ve ihtiyaçlarını karşılayamamaktan şüphe ediyorlarsa,
aile planlaması yöntemlerine başvurmalarında ve kullanmalarında bir sakınca yoktur
11-Kadınlarda tüpleri bağlatmak adet gecikmesine sebep olur mu?
Adet düzenini etkilemez. Adetler eskisi gibi devam eder çünkü operasyonlar üreme organlarını etkilemez. Tüp bağlatma işlemi, rahim yumurtalık ya da hormonları etkileyen bir ameliyat değildir. Bundan dolayı da adet düzensizliğine yol açmaz. Kadının adet düzeni tüpler bağlanmadan önce nasılsa tüpler bağlandıktan sonra da aynı düzende devam eder. Adet düzensizliğine açan işlemler ise yumurtalıkların alındığı işlemlerde görülür. Tüp bağlatma ameliyatında ise adet düzensizlikleri görülmez.
12-Kadınlarda tüp bağlatmak cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korur mu?
Cinsel ilişki esnasında korunmak hem kadını hem de erkeği, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyor. Fakat her aile planlaması yöntemi için bunu söyleyemeyiz. Kadınlarda tüp bağlatma işlemi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz.
13-Kadınlarda tüp bağlatma doğum sırasında mı yoksa sonrasın da daha uygun olur?
Doktorlar genellikle hiç çocuk sahibi olmayan çiftlerin tüpleri bağlatma taleplerini reddediliyorlar ve çiftler de ilk çocuklarını doğurduktan hemen sonra tüpleri bağlatmayı tercih edebiliyorlar. Bilhassa sezaryen ile yapılan doğumların ardından hazır kesik açılmışken yapılan tüp bağlatma işlemi, anne babalar arasında oldukça popüler çünkü bu sırada yeni bir kesik atmaya da gerek kalmıyor. Ancak bu iş için gereken kesiğin çok büyük olması gerekmiyor ve bu yüzden dilediğiniz an işlemi yatırma şansınız da mevcut. Atılan estetik dikişler sayesin de operasyonun ardından çok fazla iz de kalmıyor ve bu izler de yıllar çerisinde ortadan kalkıyorlar.
14-Kadınlarda tüpleri bağlattıktan hemen sonra yüksek ateş olur mu?
Sıklıkla olmaz. Eğer mikrop kapma gibi bir durum olursa ateş yükselebilir ateş 39 derece ve üstü olursa doktora başvurulmalıdır.
15-Kadınlarda tüplerin bağlanması aşırı karın ağrısına sebep olur mu?
Tüp bağlatma bel ağrısı, kasık ve karın ağrısına sebep olmaz. Tüp bağlatma işleminde yalnızca tüplerin ufak bir bölgeden bağlanması işlemi yapılır. Bu bağlama işlemi belin ya da karın bölgesinin ağrımasına neden olmaz. Karın veyabel ağrısı ileriki zamanlarda dahi tüp bağlatma sebebiyle yaşanmaz.
16-Kadınlarda tüp bağlatmanın herhangi bir riski var mıdır?
Tüp bağlatma işlemi kalıcı basit bir cerrahi işlem, olsada minimum komplikasyon (ağrı, kanama) riski vardır. Çiftler herhangibir nedenle tekrar çocuk sahibi olmak isterlerse tüpler cerrahi bir işlemle açılmaya çalışılır.
17-Kadınlarda tüp bağlatma işlemi için hastaneye yatmaya gerek var mı?
Göbek altından küçük bir kesi yapılacağı için işlemin yapılacağı yer uyuşturulur. Bazı kuruluşlarda bu ameliyat hasta uyutularak yapılır. Tüplerin bağlanması için göbeğin hemen altından küçük bir kesi yapılır. Karın içinde tüpler bulunarak bağlanıp, kesilerek kapatılır. Bu uygulama için hastanede yatmaya gerek yoktur. Uygulamadan sonraki birkaç gün, uygulama yerinde hafif ağrı olabilir. Gebe olunmadığından emin olunan herhangi bir zamanda ya da doğumdan hemen sonra uygulanabilir.
18-Kadınlarda tüplerin bağlanmasının anne sütüne zararlı bir etkisi var mı?
Aile planlamasında çok etkili bir yöntem olmasının yanında anne sütünün miktarına ve niteliğine etki etmez.