İnfertilite (Kısırlık)

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

Tüp bebek özel bir ortamda kadının yumurtalıklardan yumurtaların alınması ve yine bu vücut dışındaki özel bir laboratuvar ortamında erkeğin spermi ile birleştirilmesidir. Laboratuvar ortamında döllenmenin sağlanması ve anne rahmine konulması ile gerçekleşir.

Tüp bebek tedavisinde iki yöntem uygulanabilir. Bunlar;

  • IVF (In Vitro Fertilizasyon) yöntemi
  • ICSI(Mikroenjeksiyon) yöntemi

Bu iki yöntem arasındaki terk fark IVF yönteminde sperm kendi kendine yumurta hücresini döllerken ICSI yönteminde sperm mikroskobik yöntemlerle yumurta içerisine verilir.  Bu fark dışında her iki yöntemde de uygulanılan aşamalar aynıdır.

Genel olarak tüp bebek tedavisi 5 temel aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların sayısı başka kaynaklarda farklılık gösterebilmektedir.

Birinci aşama: İlk olarak çiftin değerlendirilmesi ve ilk muayeneyi içeren bir aşamadır. İlk aşama da çiftin görmüş olduğu tedaviler, tahlil sonuçları, doğum, düşük gerçekleştirmiş olma durumları değerlendirilir. Bu aşamanın durumuna göre tüp bebek planlanır ve tedaviye başlanır

İkinci aşama: İkinci aşama yumurtalıkların uyarılmasını ve yumurta oluşumunu içermektedir. Yumurta oluşumu arttırmak amacıyla yumurta geliştirici ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kaliteli embriyoların seçilerek anne rahmine konulabilmesi için çok sayıda yumurta ve embriyo oluşturmak istenir.

Üçüncü aşama: Bu aşamada yumurta toplama işlemi gerçekleşir.  Olgunlaşan yumurtalar toplanır ve laboratuvar ortamında döllenmek için saklanır. Erkek bireylerde bu sırada sperm verirler.

Dördüncü aşama: Fertilizasyon yani döllenme işlemi bu aşamada gerçekleştirilir. Toplanan yumurta ve elde edilen spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır.

Beşinci aşama: Döllenme sonucunda oluşan embriyo anne rahmine bırakılır. Embriyonun rahim içerisine transferi ağrısız bir işlem ile gerçekleştirilir. Embriyo anne rahmine bırakıldıktan 12 gün sonra gebelik testi yapılarak hamilelik oluşup oluşmadığı kontrol edilir.

Tüp bebek aşamaları kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavi süreci yaklaşık olarak bir ay sürmekle beraber hastane de yatmayı gerektirmeyen bir durumdur. Kadının tüp bebek tedavisinin her evresinde olması gerekirken erkek bireylerin 1. Ve 4. Aşamalarda tüp bebek merkezinde olması yeterlidir.

  • Birinci aşama ortalama olarak bir gün süren bir aşamadır.
  • İkinci aşama genellikle 15 gün süren bir evredir.
  • Üçüncü aşama ortalama yarım saat sürer sonrasında 1-2 saat bireyin dinlenmesi gerekmektedir.
  • Dördüncü aşama genellikle 2-3 gün süren bir aşamadır. 2-3 gün sonra tekrar tüp bebek merkezine gidilmesi gerekmektedir.
  • Beşinci aşama transferden 12 gün sonra gebelik testi için tp bebek merkezine başvurulması gerekmektedir.

Tüp bebek tedavisi âdetin kaçıncı günü başlar?

Tüp bebek tedavisinde yumurta geliştirici ilaçlara genellikle âdetin üçüncü başlanır fakat adetin 2. Ve 5. Günleri arasında da başlanabilir. Yumurta baskılama tedavisi ise genellikle adet başlamadan bir hafta önce başlamaktadır.

Tüp bebek aşamaları her hastada aynı mıdır?

Tüp bebek aşamaları genel olarak her tüp bebek merkezinde aynıdır. Fakat bazen hastanın yaşı, tedaviye yaklaşımı ve kullanılan ilaçlarda değişiklik söz konusu olabilir. Tüp bebek tedavisinin uygulanması için en uygun yaş ise en küçük yaştır. Yani birey ne kadar genç ise yumurtalık kapasitesi o kadar fazla olduğu için gebelik oluşma şansı daha yüksektir.

Tüp bebek tedavisi aşamaları nerede uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisi eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, devlet hastaneleri ve özel tüp bebek merkezlerinde uygulanmaktadır.

Yağmur Sezgin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu