Tüp bebek nedir?
Tüp bebek, çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuk sahibi olabilmelerini sağlayan ve bunun için uygulanan yardımcı bir üreme yöntemidir. Bu yöntem kadının yumurta hücresi ile erkek bireyin sperm hücresinin vücut dışında laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve bu birleşme sonucunda oluşan embriyoların kadının rahminin içine yerleştirilmesi ile gerçekleşir.
Tüp bebek yönteminde laboratuvar ortamında döllenme iki şekilde gerçekleştirilir.
Bunlar; IVF(In Vitro Fertilizasyon) ve ICSI (Mikroenjeksiyon) teknikleridir. Yumurtanın rahim içine bırakılabilmesi için önce bu yöntemlerden birisi kullanılarak döllenmenin sağlanması gerekmektedir.
IVF (Tüp bebek) ve ICSI (Mikroenjeksiyon) yöntemi nasıl olur?
IVF (In Vitro Fertilizasyon) yöntemi;
IVF yönteminde kadından alınan yumurta hücresinin etrafına laboratuvarda özel bir ortamda çok sayıda hareketli ve kaliteli sperm hücresi konur ve bu sperm hücrelerinden birisi kendi kendine yumurta hücresi içine girerek döllenmeyi gerçekleştirir.
ICSI (Mikroenjeksiyon) yöntemi;
Mikroenjeksiyon yöntemi, kadından alınan yumurta hücresinin içerisine vücut dışında laboratuvar ortamında tek bir tane sperm hücresinin enjektör ile alınıp mikroskobik yöntemlerle yumurta hücresinin içine yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Yani mikroenjeksiyon yönteminde sperm kendi kendine yumurtayı dölleyemez, enjeksiyon ile yumurta içine bırakılır.
IVF (Tüp bebek) ve ICSI aşamaları;
- Yumurtalıklarda yumurta gelişimi
- Yumurtaların toplanması
- Yumurtaların döllenmesi
- Embriyonun rahim içerisine verilmesi
IVF(In Vitro Fertilizasyon) yöntemi;
- Tüplerin tıkanıklığı ve karın içi yapışıklıklar
- Yumurtlama bozuklukları
- Sebebi bilinmeyen infertilite
- Erkek bireye bağlı olan kısırlık sebepleri gibi problemleri olan bireylere uygulanmalıdır.
IVF(Tüp bebek) yöntemi uygulanacak çiftler; mutlaka evli olmalı, rıza belgesi imzalamalı, IVF konseyi tarafından alınan karar sonrasında işlemlere başlamalıdır.
Çifte ait olan yumurta ve sperm hücresi kullanılması gerekir, hücre bağışı yapılamaz. Kaç embriyonun transfer edileceği ve hangi embriyonun transfer edileceğine hekim karar vermelidir.
IVF( Tüp bebek) yönteminden dolayı çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu komplikasyonlar kadınlarda ve erkeklerde farklılık göstermektedir.
Kadınlarda;
- Yumurtalıkların fazla uyarımı sonucu karında sıvı toplanması ve yumurtalıklarda büyüme meydana gelmesi görülebilir.
- Kanama ve infeksiyon
- Embriyo transferi sırasında infeksiyon oluşabilir.
Erkeklerde;
- Testis içine kanama
- İnfeksiyon görülebilir.
IVF (İn Vitro Fertilizasyon) yönteminde oluşabilecek komplikasyonlar sadece transfer işlemi gerçekleşmesi durumunda değildir. Aynı zamanda IVF(tüp bebek) yöntemi ile gebe kalan kadınlarda, düşük riski, erken doğum veya ölü doğum riski, çoğul gebelik, dış gebelik oluşumu, anormal bebek gelişimi normalden daha fazladır.
Tüp bebekte (IVF) başarı oranı kadınların yaşı ile doğru orantılıdır. Yani başarı 35 yaşın altındaki bireyler de %30-35 iken 40 yaş üzerindeki bireyler bu oran %6-10 a kadar düşmektedir. Başarı oranı değişebildiği gibi tüp bebek tedavisinin fiyatı da değişiklik göstermektedir.
Yağmur Sezgin