Trikomonas Vajinalis
Cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olan trikomoniyaz’a Trikomonas Vajinalis olarak isimlendirilen kamçılı isimli bir parazit neden olur. Hastalık sıklıkla etkenin adı ile adlandırılır. Çoğunlukla belirti vermediği için hastalık kendini belli etmez. 40 yaş ve üstü kadınların %11’i bu enfeksiyondan etkilenmiştir. Üreme sistemi enfeksiyonlarının en sık görülenlerindendir. Sık tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişme riski artar.
Kadınlar erkeklere oranla daha kolay enfeksiyona yakalanırlar. Özellikle, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda (üşüme, ıslanma, bağışıklık sistemini zayıflatıcı ilaç kullanımı), hormonal bozukluklarda ve hipotroitde, birden fazla cinsel eşi olanlarda ve vajinanın pH’ı ≥5 durumlarda hastalığa yakalanma riski artar.
Trikomonas vajinalis paraziti, idrarda 24 saatten daha fazla canlılığını sürdürebilir. Ayrıca nemli ortamda, nemli havlu veya banyo giysilerinde 24 saat canlı kalabildiği için enfeksiyon bir kişiden diğer bir kişiye dolaylı yollarla da (tuvaletler, havlular, yüzme havuzu vb.) geçebilir.
İçindekiler
Trikomoniyaz’ın / Trikomonas Vajinalis İn Belirtileri
Trikomonas vajinalis vücuda girdikten ortalama 3 ile 28 gün sonra hastalık ortaya çıkabilir. Çoğunlukla vajina (hazne), üretra (idrar yolu), serviks (rahim ağzı) ve mesane (idrar torbası) de enfeksiyon gelişir. Trikomoniyaz’lı kadınların yaklaşık yarısının yakınması yoktur. Kadın aylarca ya da yıllarca belirti vermeyebilir.
Kadınlarda; sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu, bazı durumlarda köpüklü bir akıntı vardır. Kadının adet gördüğü dönemlerde ve adet bitiminde akıntı miktarında artış görülür. Dış üreme organlarında, vajinal akıntının tahrişine bağlı, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı, dizüri (ağrılı idrar yapma) ve disparoni (ağrılı cinsel ilişki) görülebilir. Kadında yine dış üreme organlarında kızarıklık ya da şişlik (ödem) görülebilir.
Erkelerde; sıklıkla belirti vermez. Enfeksiyona sahip erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu, yumurtalıkların iltihabı ve prostatın iltihabı (prostatit) oluşur.
Gebelerde Trikomonas Vajinalis
Gebe kadınlarda vajinanın doğal yapısı ve asit özelliği değiştiği için enfeksiyon riski artar. Gebe kadınlarda enfeksiyon sularının erken gelmesine ve erken doğuma neden olabilir.
Trikomoniyaz’ın / Trikomonas Vajinalis İn Tanısı
Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzında çilek görüntüsünün varlığı (intraepitelyal kanamaya bağlı gelişir). Bunun dışında yine jinekolojik muayene sırasında alınan akıntı örneğinin mikroskopta incelenmesi sonucu etken parazit trikomonas’ın görülmesi. Kültür en duyarlı tanı yöntemdir ve tanıda yardımcıdır. Vajinanın doğal ortamının pH’ının ≥ 5 olması tanıda yardımcıdır.
Trikomoniyaz’ın / Trikomonas Vajinalis İn Tedavisi
Tedavi için kadınlar geç kalmamalıdır. Yukarıda tarif edilen özellikte akıntı gördüklerinde geçmesini beklemeden doktora başvurmaları önerilir. Sıklıkla tedavide hekim önerisiyle Metranidazol kullanılır. Tedavi sırasında hastaların alkol almaması önerilir.Trikomoniyaz’lı gebe kadınlara ve emziren annelere de tedavi uygulanabilir. Kullanılacak ilaçların dozu hekim tarafından ayarlanır.
Trikomoniyaz Da Cinsel Eşin Tedavisi Gerekli Midir?
Evet gereklidir. Cinsel eş tedavi görmelidir ve tedavi süresince cinsel ilişkiye girilmemelidir. Cinsel ilişki yaşanması gerekiyorsa kondom kullanmak gerekir.
Trikomoniyaz / Trikomonas Vajinalis Den Korunma
Trikomonas vajinalis etkeni ile karşılaşma riski yüksek, belirti vermeyen riskli kadınların (birden fazla cinsel eşi, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olan) ve HIV taşıyıcısı kadınların düzenli olarak enfeksiyon açısından taranması gerekir. Trikomonas vajinalis etkenine taşıyan kadın ya da erkek, farkında olmadan cinsel partnerine etkeni geçirebilir. Hastalıktan korunmanın en iyi etkili ve kolay yolu, cinsel ilişki sırasında kondom kullanılmasıdır.
Tedavi Sonrası İzlem
Trikomoniyazlı kadınlarda, enfeksiyonun tekrar etme olasılığı yüksek olduğu için, tedaviye başladıktan sonraki üç ay içinde kontrol önerilir ve tanı testleri tekrarlanır.