Tortikolis (boyun eğriliği) Nedir? Fizyoterapi ve Rehabilitasyonu?
Tortikolis kelime anlamı olarak yan boyun diye geçmektdir. Tortikolis olan çocuklarda karşılaşılan tipik bozukluklar vardır. Boynun yana yatması, yüzde ve başta asimetri, başın bükülen tarafın karşı tarafına yatması, hasta taraftaki kol ve bacaklarda hareketin azalması, ön kollarına dayanmada asimetri yaşaması,vs.
Tortikolis Çeşitleri
Doğustan tortikolis bebeğin ilk aylar içinde başını tutamamasının fark edilmesiyle anlaşılabilir. İki tiptir.
- Boynun yana yatıp karşı taraf yukarı baktırıldığında kasılan kasında (Sternoklediomasteudeus kası) kitle olan
- Bu kasta kitle olmayan
Kitle varsa bunun büyüklüğü önemlidir. Kitle parmakla manipüle edilerek fark edilir. Büyüklüğüne ise ultrason ile bakılır.
Tortikolis basit olarak nasıl fark edilir?
Aileler başını tutamadığını veya boynunda kitle olduğunu fark eden bebeğini hemen incelemeye almalı. Basit olarak bebek sırtüstü, yüzüstü pozisyonlarda bakılmalı. Doğal durumu incelenmeli. Fotoğraf çekilerek eski fotoğraflarıya boynun yana yatmasını kıyaslayabilir.başta ve yüzdeki asimetrik duruş ailelerin dikkat etmesi gereken bir husustur. Farklılığı gören aileler hemen bir pediatri hekimine başvurup fizyoterapiye başlamalıdır. Unutulmamalı ki erken tanı çok önemlidir.
Tortikolisde Fizyoterapi ve Rehabilitasyonu nasıl olmalı?
Öncelikle çocuklara yapılan tedaviler çeşitlidir. Bunu neredeyse her yazımda belirttim tekrar vurguluyorum ki tedavi yöntemleri çocuğun bireysel ihtiyaçlarına göre belirlenir her çocuk aynı olmadığı gibi bazı fizyoterapist arkadaşlar hayal gücüne göre ya da özel tedavi yöntemlerine göre çeşitli tedaviler uygulayabilir. Genel olarak uygulanması gereken tedaviyi anlatacağım.
Öncelikle ailenin bilgilendirilmesi çok önemli. Aileyle baraber yürütülen bir tedavi programı uygulanır.çocuğun gün içinde yapacağı egzersizin tipi,süresi ve sayısı belirlenir.
1-Pozisyonlama ; Tortikolisli çocuklarda pozisyonlama çok önemlidir. Çocuk asimetrik olduğu için uygulanan tedavi de asimetrik olmalı. Sırtüstü; baş ve gövdeyi içine alan bir düzenekte yatırılmalı. Yüzüstü; günde 3 kez 10 ar dakikadan 30 dakika yatırılmalı. Yan pozisyonda tortikolis tarafı sert yastıkla desteklenmeli, eğer diğer tarafa yatacaksa yastık kullanmamalı.
2-Kitle varsa günde 5 kez manipülasyon yapılmalı, yani kitleye bastırmak değil kitleyi hareket ettirmek önemli
3-Germe nazik ama sürekli, son dereceye ulaşıldığında 10 a kadar sayın
4-Kucakta doğru pozisyonda taşıma. Tortikolis tarafına kolunuzu yerleştirin ve bu şekilde çocuğa çeşitli oyunlar yapabilirsiniz.
5-Nörogelişimsel tedavi yöntemleri
6- Vojta tedavi yöntemi(özel bir yöntem)
Bunun yanında bu tedavi yöntemleri artırılabilir. Aileden çocukla kimle ilgilenecekse ona bu yöntemler iyice öğretilmeli ve çocuk sık sık kontrol edilmelidir.
Hatice Nur Çiftçi
merhaba benim oglum 15 aylikken farkettim simdi 19 aylik tedaviye cevap veriyor ne kadar surertortikolis tebavisi