FTR

Topuk Dikeni ve Plantar Fasiit Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ?

Topuk dikeni, ayak kemiğimiz olan calcaneus ismini verdiğimiz kemikte fazla kalsiyum birikmesi nedeniyle oluşan kemik çıkıntıdır. Ayağımızın altında bulunan plantar fasya dediğimiz yapının iltihaplanması durumu yani plantar fasiit ile topuk dikeni karışabilir. Fakat bunlar birbirinden farklı şeylerdir ve ağrıyan yer nedeniyle bize hangisi olduğu bilgisini verebilir. Birlikte aynı hastada bulunadabilirler.

Yaşlı, obez kişilerde ve travma, uzun süreli ayakta kalmaktan dolayı olurlar. Ağrısı çok fazladır ve ayakta durmak güçleşir. Topuk dikeninde hastalar düşme eğilimi gösterirler ve burda tanıyı koyarken çok dikkatli olunmalı ve durumu ayakta duramıyor diye parapleji ile karıştırılmamalıdır.

Topuk Dikeni ve Plantar Fasiit  Nasıl Tedavi Edilir ?

Topuk dikeni ESWT dediğimiz cihaz ile yok edilir. Fizyoterapistler, bu cihaz yardımı ile oluşturulan güçlü ses dalgaları çelik bir başlık ile vücutta istenilen bölgelere tedavi amacı ile verirler.

Seanslar yaklaşık 20 dakika sürer ve 2-4 seans arasında tedavisi tamamlanır.

Plantar Fasiit’te ise durum farklıdır. Burada tedavinin ilk basamağı aşil tendonu ve plantar fasyo için germe egzersizleridir. Hasta aşil tendonunu yatakta yatarken büyük bir havlu ile gerer. Ayağını günde 10 sefer dorsifleksiyona getirir, burada 30 saniye bekler ve eski pozisyonuna geri döner. Plantar fasyanın gerilmesi ayak parmaklarının dorsifleksiyonu ve ark bölgesinden fasyanın gerilmesi ile yapılır. Fizyoterapistiniz bu germeler hakkında uygun açıklamayı yapacak ve gösterecektir.

Gece splintleri tavsiye edilmektedir ve bu splintler baldır kasları ve plantar fasyanın esnekliğinin korunmasında etkili olmaktadır.

topuk dikeni top

Buz uygulaması yapılabilir.

Hasta bir golf topu üzerinde ayak arkını yuvarlar.

                                                                                                                            Stj. Fzt. Burcu Dereli

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu