Tek Yumurta ikizleri (Monozigotik İkizler) ve Özellikleri
Tek Yumurta ikizleri Nasıl Oluşur?
Tekiz gebeliklerde (hamilelikte) olduğu gibi tek yumurta ikizleri (monozigotik ikizlerde) de bir yumurta hücresi tek bir sperm tarafından döllenir ancak daha sonra döllenen yumurtada bölünme gerçekleşir.
Tüm gebeliklere bakıldığında % 1’lik kısmı ikiz gebelikler oluşturur. İkiz gebeliklerin ise %25’ i tek yumurta ikizleridir (monozigotik ikizler). Tek yumurta ikizleri daha çok genç annelerde görülür.
Tek Yumurta ikizleri (Monozigotik ikizler) Özellikleri Nelerdir? Cinsiyet/ Parmak izleri Aynı Mıdır?
Tek yumurta ikizlerinin özelliklerine bakıldığında genetik yapıları birbiriyle bire bir aynıdır ve benzerlikleri birbiriyle eş (identik) ‘tir. Cinsiyetleri ve tüm özellikleri aynıdır. Ancak çevresel faktörlere de bağlı olarak tek yumurta ikizlerinde küçükte olsa bazı farklılıklar gözlenebilir. Parmak izleri de birbirlerinden farklıdır. Ayrıca tek yumurta ikizlerinin oranı ırklara göre farklılık göstermez.
Tek Yumurta ikizleri Ultrason Görüntüleri
Tek yumurta ikizlerinde plasenta (bebeğin eşi) her iki bebek için ortak olabileceği gibi iki farklı plasenta da bulunabilir. Bu durum bebeklerin içerisinde bulunduğu amniyon kesesi içinde geçerlidir. Bebekler tek bir kesenin içinde ya da iki farklı kesede ayrı ayrı bulunabilirler. Tüm bunları döllenen yumurtanın ne zaman bölündüğü belirler.
Bölünme;
- Döllenmeden sonraki ilk 3 gün içerisinde gerçekleşmişse iki amniyon kesesi (Diamniyotik) ve iki plasenta (Dikaryotik) olur.
- Döllenmeden sonraki 4 ve 8. günler arasında gerçekleşmişse iki amniyon kesesi (diamniyotik) ve tek plasenta (Monokaryotik) olur. Tek yumurta ikizlerinin % 60-70’ i bu şekildedir.
Döllenmeden sonraki 9 ve 13. Günler arasında gerçekleşmişse tek amniyon kesesi (Monoamniyotik) ve tek plasenta (Monokaryotik) olur ve kordon dolanması ve intrauterin ölümler en fazla bu şekilde oluşan tek yumurta ikizlerinde görülür.
İkiz Gebelik Ne Zaman Belli Olur? /Tek Yumurta ve Çift Yumurta İkizleri Ne Zaman Belli Olur?
Bir gebeliğin ikiz gebelik olup olmadığı döllenmeden sonra 4 ve 6. Haftalarda ultrason ile kolayca belirlenir. Ultrasonda yanılma payı çok düşüktür. Tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri ise gebeliğin 9 ve 14. Haftalarında yine ultrason ile anlaşılır. Ultrasonda zar şekli ve plasenta sayısı incelenir. Gebelik testleri ile bir gebeliğin ikiz gebelik olup olmadığı anlaşılmaz.
Şeyma Aracı