Beslenme Diyet

Tahıllar

Bitkilerin kurutulmuş bir besin maddesi olan tahıllar grubuna pirinç, arpa, mısır, buğday ve bu besinlerle elde edilen un, şehriye, irmik, kuskus, tarhana vb, gibi besinler bu grubun içinde yer almaktadır. Canlılar nasıl ki hücrelerden oluşmuşsa tahıl tanecikleri de hücrelerden meydana gelmektedir.

Tahılların dışındaki kabukların oranı %14,5’tur. Bu kabuklar tahılların öğütülmesi esnasında kepek olarak ayrılır ve yapısında bulunan selüloz, hemiselüloz ve lignin adlı posalar bulunur. %83’ünü endosperm oluşturmakta ve yüksek oranda nişasta oluşturması bakımından da enerji sağlamaktadır. Ayrıca içerisinde nişastanın yanında az miktarda protein, mineral ve vitamin de içermektedir. %2,5’ni ise embiryo oluşturmakta ve bu da tahılın kesinden yine tahılın bitkisinin oluşmasını sağlayan kısımdır. Günlük olarak ihtiyacımız olan enerjinin %70’ini tahıllar sağlamaktadır.

Tahıl ürünlerinden birçok besin elde edilmektedir. Yemek ya da yeni besin öğeleri oluşturmada önemli bir yere sahip olan tahıllar pasta, börek, pilav, makarna gibi besinler oluşturulabilmektedir.

Muhafazası kolay ve uzun ömürlü olan tahıllar nemli ortamlarda muhafaza edilmemelidir. Nemli ortamda bulunan tahılların küflenmesi ve böceklenmesi söz konusudur.

Protein bakımından düşük olsa da kaliteli bir protein içermektedir. Karbonhidrat bakımından zengin olan tahıllardaki karbonhidrat nişasta şeklindedir. Ayrıca yapısında yağ, protein ve mineraller bulunur. B grubunda bulunan vitaminler ise kepeği alınmamış tahıllarda bulunmaktadır.  Bir günde alınması gereken tahıl ve tahıl ürünlerinin 6-11 arasında değişen porsiyon sayısı vücudun ihtiyacı olan karbonhidratı karşılamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu