Sağlık

Sivilce (Akne) Nedir, Oluşumu, Etkileri ve Tedavisi

Yetişkinliğe adım attığınız dönemlerde pürüzsüz bir cilde sahip olabilmek için ergenlik döneminde alınacak önlemlerle mümkündür. Sivilce (Akne) ergenlik döneminde hormonların etkisiyle ortaya çıkar.

Sivilce Nedir?

Yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşan akne (ergenlik sivilcesi) derinin yağ salgısının artması ile oluşmaktadır. Yağ bezlerinin iltihaplanmasına neden olan bakteri her ciltte bulunmaktadır. Yağ salgısının artması ve yağ içindeki değişimler ise bu bakterinin artmasına ve cildi enfekte etmesine neden olmaktadır.

Sivilce En Sık Hangi Yaş Döneminde Görülür?

Erkek çocuklarda daha çok görülen akne (ergenlik sivilcesi) en çok 14-16 yaş aralığında oluşmaktadır. Bu yaşlardaki çocukların 10’da 1’inde akne çok şiddetli oluşmaktadır. Kızlarda erkeklere oranla daha küçük yaşlarda görülen akne kızların ergenlik dönemine daha erken girmesinden dolayıdır. Ayrıca 25 yaşından sonra akne kadınlarda a dahsık görülmektedir.

Sivilce (Akne)  Oluşumunda Genetik Faktörün Etkisi Var mı?

Aile bireylerinin herhangi birinde akne olması nedeniyle yani genetik faktörlerle akne oluşma riski artmaktadır. Beyaz ırka göre siyah ırkta, Eskimo’larda, Japon’larda görülen akne çok daha azdır. Yalnız temel besin olarak balıkla beslenen Eskimolar ile Japonlar Batı beslenme şekline geçtiğinde akne miktarı artmıştır.

Sivilce (Akne) Oluşumu Nasıl Başlar?

Akne (Ergenlik Sivilcesi) Komedan adındaki bir kabarık oluşum yağlanan deride kabarmaya başlar. Bu kabartı sıkılmaya çalışıldığında kurtçuk gibi cilt altından çıkar. Akne oluşumları öncelikle alın bölgesinde daha sonra yanaklarda, burun ve çene bölgesinde, boyunda ve çok nadir olarak kalçada ilk belirtileri görülmeye başlar ve yayılır.

Sivilce (Akne)’nin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

  • Günlük hayattaki farklı insan ilişkilerinde kişide utangaçlık duygusu yaratabilir.
  • Akne (ergenlik sivilcesi)’nin oluştuğu yerde yanma, kaşıntı ile ağrı, kanama gibi rahatsız edici durumlar oluşabilir.
  • Aknenin ciltte bırakacağı leke ile nedbeleşme çok huzursu edici, istenmeyen durumdur.

Sivilce Oluşumunda Beslenme Etkili midir?

Tam olarak, diyetin, sivilce oluşumundaki rolü açıklanamamış olsa da, az kalori alımının ve fazla kiloların verilmesinin akne tedavisi için gerekli olduğu ortaya konmuştur. Gençlik dönemindeki düzenli ve dengeli beslenme sivilce oluşumunu azaltır. Ergenlik döneminde gerekli vitamin ve minerallerin alınması, meyve, sebze tüketimi ve çok önemli bir besin olan balığın her zamankinden fazla tüketilmesi gerekmektedir.

Sivilce (Akne) hangi dönemlerde daha sıktır

Adet öncesinde kadınlarda akne görülme sıklığı artar. Yaşanan bölgenin sıcak olması, sıcak bir ortamda fazla bulunmak ve çalışmak akne sıklığını artırır. Çok yağlı yemekler, kızartmalar, Fast-food ürünler de akne oluşumunu tetikler. Ayrıca sigaranın ve yağlı kozmetik ürünlerde akne oluşumuna neden olmaktadır.

Sivilce (Akne) Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilcelenme yaklaşık 4-6 sene arasında devam etmektedir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişilerde 40 yaşına kadar devam edebilmektedir. Tedavinin süreci aknenin oluşumuna göre oldukça uzun sürebilmektedir. Hafif akne oluşumunda ciltte oluşan aşırı yağlanmayı önlemek için temizleyici ile bakterinin oluşmasını engelleyen ürünler kullanılması oldukça etkili olmaktadır. Fakat hekzaklorofen içerikli antibakteriyel sabun ürünlerinin kullanılması deterjan adı verilen bir akne oluşumuna neden olmaktadır. Daha sonra ciltte oluşan yağ salgısını düşüren krem, jel ile losyon da kullanılmalıdır. Tüm bunlara rağmen iyileşme söz konusu olmazsa yerel antibiyotikler ve doğum kontrol hapları tedavide kullanılabilir. Sivilceler çok fazla ise, A vitamini kapsülleri kullanılabilir. Vitamin takviyeleri, sebze, meyve ve balık tüketimi ile sivilceler azaltılabilir. Tedavi ile birlikte sivilce miktarında artış olabilir. Hastanın sabırlı olması gerekir. Akne kaybolduktan sonra yüzde kalan izler lazer, kimyasal deri yenileme işlemi ve dermabrazyon gibi uygulamalar la ortadan kaldırılabilir. Akne tedavisinin amacı gençlerin cildinde oluşan aknelerin kalıcı iz ve lekelere neden olmasını önlemektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu